Διεθνή

Νεπάλ: Στα 4,78 δισ. δολάρια το κόστος ανοικοδόμησης μετά τη φονική πλημμύρα

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή στην Google
Financialreport.gr

Πάνω από 1.400 οι νεκροί και χιλιάδες οι αγνοούμενοι από την καταστροφή στα σύνορα με την Κίνα - Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης

Σε περίπου 4,78 δισ. δολάρια (4,12 δισ. ευρώ) υπολογίζει η κυβέρνηση του Νεπάλ το συνολικό κόστος ανοικοδόμησης μετά τη φονική πλημμύρα της 26ης Αυγούστου στα σύνορα της χώρας με την Κίνα, την ώρα που οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται και ο απολογισμός των θυμάτων παραμένει προσωρινός.

«Ο συνολικός εκτιμώμενος προϋπολογισμός για την ανοικοδόμηση ανέρχεται περίπου στα 4,78 δισ. δολάρια», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Λοκ Μπαχαντούρ Τσέτρι.

Η πλημμύρα προκλήθηκε από την κατάρρευση παγετώνα και βράχων σε κορυφή του Νεπάλ και σάρωσε την κοιλάδα του ποταμού Μποτεκόσι, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές σε ολόκληρη την περιοχή.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός ξεπερνά τους 1.400 νεκρούς, ενώ χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται στις δύο πλευρές των συνόρων.

Μεταξύ των αγνοουμένων βρίσκονται εκατοντάδες ξένοι τουρίστες και προσκυνητές, αλλά και πολλοί εργαζόμενοι που βρίσκονταν σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς ή σε υπό κατασκευή φράγματα.

Η πλημμύρα κατέστρεψε γέφυρες, δρόμους, κατοικίες και κρίσιμες υποδομές, αναγκάζοντας χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να καταφύγουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς.

Πάνω από 4,7 δισ. δολάρια για τη μακροπρόθεσμη ανοικοδόμηση

Σύμφωνα με την πρώτη αποτίμηση της κυβέρνησης, το μεγαλύτερο μέρος των απαιτούμενων κονδυλίων αφορά τη μακροπρόθεσμη αποκατάσταση των κατεστραμμένων περιοχών.

«Περίπου 57,67 εκατ. δολάρια θα χρειαστούν για την άμεση ανοικοδόμηση και τις επιχειρήσεις διάσωσης για τους επόμενους έξι μήνες, και 4,71 δισ. δολάρια για τη μακροπρόθεσμη ανοικοδόμηση», διευκρίνισε ο Τσέτρι.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών πρόσθεσε ότι οι αρχές συνεχίζουν την καταγραφή των καταστροφών, προκειμένου να υπάρξει ακριβέστερη εικόνα για το ύψος των απαιτούμενων δαπανών και τις ανάγκες των πληγέντων περιοχών.

Όπως ανέφερε, στόχος είναι να «καθοριστεί το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν και οι απαραίτητοι προϋπολογισμοί» για την ανοικοδόμηση.

Στο επίκεντρο η κλιματική αλλαγή

Η κυβέρνηση του Νεπάλ αποδίδει την έκταση της καταστροφής στην υπερθέρμανση του πλανήτη, επισημαίνοντας ότι η άνοδος της θερμοκρασίας επιταχύνει το λιώσιμο των παγετώνων σε ολόκληρη την οροσειρά των Ιμαλαΐων και αυξάνει τον κίνδυνο ακραίων φυσικών φαινομένων.

Το ζήτημα αναμένεται να βρεθεί και στο επίκεντρο της παρουσίας του πρωθυπουργού Μπαλέντρα Σαχ στην ετήσια Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, Αμρίτ Μπαχαντούρ Ρα, ο Νεπαλέζος πρωθυπουργός πρόκειται να θέσει το θέμα της «κλιματικής δικαιοσύνης» ενώπιον της διεθνούς κοινότητας.

«Θα επικεντρώσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην απώλεια ανθρώπινων ζωών και περιουσιών που υπέστη το Νεπάλ λόγω της κλιματικής αλλαγής και των καταστροφών που προκαλεί», δήλωσε.

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης

Περισσότερες από δύο εβδομάδες μετά την πλημμύρα, οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται σε πολλές περιοχές του Νεπάλ.

Τα σωστικά συνεργεία επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους κυρίως σε σήραγγες υδροηλεκτρικών σταθμών, οι οποίες θάφτηκαν κάτω από τεράστιες ποσότητες λάσπης και συντριμμιών.

Η νεπαλέζικη υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων ανακοίνωσε ότι έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής 1.385 πτώματα, ενώ ακόμη 5.130 άνθρωποι δεν έχουν δώσει σημεία ζωής.

Στην κινεζική πλευρά, κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει 43 νεκρούς και 519 αγνοούμενους στο Θιβέτ.

Με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, ο συνολικός, αλλά ακόμη προσωρινός, απολογισμός της καταστροφής ανέρχεται σε 1.428 νεκρούς και 5.649 αγνοούμενους, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται στις δύο χώρες.

Προσθήκη του financialreport.gr ως
προτεινόμενη πηγή στην Google
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διεθνή

close menu