Οικονομία

ΓΓΔΕ: Ταχύτερα οι επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ

Στην επίσπευση των συμψηφισμών επιστροφών φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ με όφειλες σε οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης προχωρά η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων μετά τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους.

Ειδικότερα, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών και τη μείωση των καθυστερήσεων, όσον αφορά τον συμψηφισμό των επιστροφών φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ με ασφαλιστικές εισφορές, η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, εξέδωσε εγκύκλιο, στην οποία μεταξύ άλλων ορίζεται ότι:

  • Για τη διενέργεια συμψηφισμών θα χρησιμοποιείται η βάση δεδομένων Ασφαλιστικών Οφειλών στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).
  • Τα αιτήματα συμψηφισμού οφειλών στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης θα υποβάλλονται προς την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης, κεντρικά από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) της ΓΓΔΕ και στην περίπτωση αυτή το αποτέλεσμα της επεξεργασίας θα επιστρέφει εντός 3 ημερών.
  • Αν το αίτημα συμψηφισμού υποβληθεί από τις ΔΟΥ ή τα Ελεγκτικά Κέντρα, το αποτέλεσμα της επεξεργασίας θα επιστρέφεται σε πραγματικό χρόνο (online).
  • Μετά τον συμψηφισμό και εφόσον υπάρχει υπόλοιπο φόρου προς επιστροφή, αυτή θα γίνεται αμέσως και χωρίς την προσκόμιση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας.
  • Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα όταν υπάρχει αδυναμία χρήσης της εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ, η επιστροφή των φόρων θα μπορεί να γίνεται με χορήγηση «Βεβαίωσης μη οφειλής» ή έντυπης ασφαλιστικής ενημερότητας από τον αρμόδιο Οργανισμό Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu