Τα καταστήματα γειτονιάς και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ ηγούνται της κατανάλωσης μέχρι στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2026
Ανοδική είναι η πορεία για το λιανεμπόριο τροφίμων στην Ελλάδα, με βάση την έρευνα της Nielsen IQ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας την περίοδο Ιανουαρίου- Αυγούστου 2026, καταγράφεται αύξηση πωλήσεων σε αξία 6,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, φτάνοντας τα 11,12 δισ. ευρώ.
Με βάση την έρευνα, τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σημείωσε η κατηγορία Bazaar (+10,7%), ακολουθούμενη από τα φρέσκα/χύμα προϊόντα (+7,9%), ενώ τα τρόφιμα & ποτά, που αποτελούν το 54,2% της αγοράς, αυξήθηκαν κατά +5,8%.
Αναφορικά με τους τύπους καταστημάτων που συγκέντρωσαν τους περισσότερους καταναλωτές μέχρι και τον Αύγουστο, αυτά ήταν τα Superettes, τα καταστήματα δηλαδή κάτω από 399 τμ (+8,8%) και τα Hypermarkets (+8,6%), δύο κατηγορίες που ηγούνται της ανάπτυξης και τους προηγούμενους μήνες. Ωστόσο, τα μεγάλα Supermarkets (400-2.499 τ.μ.) εξακολουθούν να διατηρούν το μεγαλύτερο μερίδιο του τζίρου (39,3%).
Στο +9% η αύξηση πωλήσεων στα νησιά σε σχέση με το 2025
Καθώς μελετάται και περίοδος διακοπών, μπορεί η Αττική να παραμένει γενικά ο κυρίαρχος παίκτης με 40,3% του συνολικού τζίρου (+6,0% ανάπτυξη) λόγω και του πληθυσμού της, ωστόσο, κατά την έρευνα της Nielsen IQ, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση πωλήσεων καταγράφηκε στα νησιά (+9,0%), γεγονός το οποίο δικαιολογείται λόγω της μετακίνησης του πληθυσμού.
Σε σχέση με τις online πωλήσεις, για τους 6 μεγάλους λιανεμπορους, αυτές εμφανίζουν, με βάση την έρευνα, μέχρι τον Αύγουστο του 2026, άνοδο +21,3%, φτάνοντας τα 245,4 εκατ. ευρώ, με το μερίδιό τους επί του συνολικού τζίρου να αγγίζει το 3,2%.
Την ίδια στιγμή, στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, το μερίδιο αγοράς υποχώρησε ελαφρώς το 2026, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία από την αρχή της χρονιάς, στο 24,0% (από 24,4% το 2025).
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά όσα προκύπτουν από τα στοιχεία της Nielsen IQ τον Αύγουστο παρατηρείται σημαντική κάμψη των προσφορών σε προϊόντα καθημερινής χρήσης (FMCGs), καθώς από το 54,4% το 2025 έπεσε στο 34,2% το 2026.
Κατά την έρευνα της Nielsen IQ, η ανάπτυξη της αγοράς τροφοδοτείται κυρίως από την αύξηση του όγκου πωλήσεων (+4,4%) και λιγότερο από τη μεταβολή της τιμής ανά μονάδα προϊόντος (+1,0%), δείχνοντας μια σταθεροποίηση των πληθωριστικών πιέσεων σε σχέση με το παρελθόν.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Coca-Cola: Αύξηση 7,4% στα έσοδα και 5% στον όγκο πωλήσεων το γ΄τρίμηνο – Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για το 2026
- Τουρκία: Σκάνδαλο στη μεγαλύτερη ασφαλιστική της χώρας με συλλήψεις κορυφαίων στελεχών και βουτιά της μετοχής
- ΗΠΑ: Αυξήθηκαν 1,8% οι παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Σεπτέμβριο – Η μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 5 μηνών
- Eunice Energy Group: Ευρωπαϊκή χρηματοδοτική επιλογή για το EuniFlex VPP στην Κύπρο
- Αλλαγές στις προσλήψεις και την οργάνωση των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών
- Η General Motors γυρίζει την πλάτη στη Wall Street: Ιστορική μετακόμιση στον Nasdaq
- Νέο πλαίσιο στις Επιτροπές Ελέγχου βάζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών
- Πρόστιμα 659.647 ευρώ για παραβάσεις σε κρέας, ηλεκτρονικό εμπόριο και απομιμητικά προϊόντα
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








