Ελλάδα

Ο «πόλεμος του τσιμέντου»: Και ο Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου κατά του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου

Αντίδραση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τον δήμαρχο Ανδρέα Ευθυμίου να ζητάει άμεσα νομοθετική ρύθμιση - τι αναφέρεται στο ψήφισμα

Στον «πόλεμο του τσιμέντου» που έχει ξεσπάσει μεταξύ δήμων και υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και ΤΤΕ, για το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό που επιτρέπει μεγαλύτερο ύψος στις πολυκατοικίες και πέρασε από τη Βούλη, μπήκε και ο Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου.

Στη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου που πραγματοποιήθηκε Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 συζητήθηκε το θέμα των ρυθμίσεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (Ν.Ο.Κ.).

Στην εισήγηση του ο Δήμαρχος υποστήριξε μεταξύ ότι προκαλούνται αρνητικές συνέπειες στο Δήμο από όσα ορίζει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός, με την αύξηση της δόμησης και του ύψους των κτιρίων που επιφέρουν τη ραγδαία επιδείνωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων, τη δραματική μείωση του ηλιασμού και αερισμού, την κυκλοφοριακή ασφυξία, την υπερβάλλουσα ρύπανση και την αλλοίωση της πολεοδομικής μορφής και της φυσιογνωμίας της περιοχής, συντελώντας στην υποβάθμιση των όρων διαβίωσης των πολιτών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου, «μετά την εισήγηση του Δημάρχου, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα (με αποχή των Δημοτικών Συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης») και ενέκρινε το παρακάτω ψήφισμα, όπως μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Μοσχάτου – Ταύρου:

1.Θεωρεί ότι η πολιτεία μετά και την απόφαση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ πρέπει να αναβάλλει την έκδοση οικοδομικών αδειών για εκείνες τις οικοδομές που κάνουν χρήση των επίμαχων άρθρων, μέχρις ότου εκδοθεί η απόφαση της ολομέλειας του Στ.Ε.

2. Απαιτεί την αναθεώρηση των συγκεκριμένων άρθρων του Ν.Ο.Κ που δίνουν μεγαλύτερα ύψη στα κτίρια, σε αντίθεση με τα καθορισμένα ύψη σε κάθε Δήμο.

3. Θεωρεί επιεικώς απαράδεκτες τις δηλώσεις του Προέδρου του ΤΕΕ που αμφισβητούν ευθέως τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες της Α΄ βάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και των αποφάσεων των δικαστηρίων. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις δημοκρατικές και ελεύθερες επιλογές των τοπικών κοινωνιών και αμφισβητείται η λειτουργία των θεσμών της Αστικής Δημοκρατίας.

4. Θεωρεί ότι το Τ.Ε.Ε και η πλειοψηφία των Ελλήνων μηχανικών έχουν διαχρονικά διαδραματίσει σπουδαίο και πρωτεύοντα ρόλο στη δημοκρατία, στην ανάπτυξη της χώρας, στην επιστήμη, στην εκπαίδευση, στην προστασία του περιβάλλοντος και στους κοινωνικούς αγώνες και τους καλούμε να συνεχίσουν να προστατεύουν το περιβάλλον της χώρας μας και την κοινωνία της.

5. Ζητείται να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, οι αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών και όποιες αλλαγές στο πολεοδομικό καθεστώς να είναι αποτέλεσμα της διαδικασίας που προβλέπεται (Μελέτη, Αποφάσεις Δ.Σ, διαβούλευση, ΜΠΕ) όπως και η τήρηση του Συντάγματος. (Στην περίπτωση του Δήμου μας έχει ανατεθεί ήδη μετά από διαγωνισμό που διενήργησε το Τ.Ε.Ε η εκπόνηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου).

«Ζητάμε την άμεση νομοθετική ρύθμιση»

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, δήλωσε: «Με τις διατάξεις του Ν.Ο.Κ. αμφισβητείται η αυτοτέλεια του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι αρμοδιότητές της. Ζητάμε την άμεση νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να μην επιβαρυνθεί το περιβάλλον μας και να διασφαλιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων μας. Θα διεκδικήσουμε το δικαίωμα να ζούμε σε μία πόλη που δε θα «ασφυκτιά», αλλά θα μπορεί να μας παρέχει το δικαίωμα στην ποιότητα της ζωής μας».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu