Επιχειρήσεις

Οι επιδόσεις της Τιτάν στην Ελλάδα

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή στην Google
Financialreport.gr

Ανθεκτικές πωλήσεις, αλλά πιεσμένη λειτουργική κερδοφορία και αυξημένος δανεισμός στη χρήση 2025

Η χρήση του 2025 για την Α.Ε. Τσιμέντων Τιτάν (θυγατρική του ομίλου Titan στην Ελλάδα) αποτυπώνει μια εικόνα ανθεκτικότητας, αλλά με κόστος. Η εταιρεία διατήρησε τον κύκλο εργασιών της στα επίπεδα του 2024, στα 393 εκατ. ευρώ, αξιοποιώντας τη δυναμική της ελληνικής αγοράς δομικών υλικών. Ωστόσο, πίσω από τη σταθερότητα των πωλήσεων διακρίνεται πίεση στα λειτουργικά περιθώρια, καθώς η διοίκηση κάνει λόγο για αυξημένη εγχώρια ζήτηση, αλλά μειωμένες εξαγωγές προς τις ΗΠΑ (έχει πλέον αυτόνομη παρουσία στις ΗΠΑ), υψηλότερα κόστη βασικών πρώτων υλών, δυσμενή μεταβολή της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου και αυξημένες επενδύσεις με στόχο τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 393,186 εκατ. ευρώ, έναντι 392,425 εκατ. ευρώ το 2024. Το μικτό αποτέλεσμα ανήλθε σε 88,387 εκατ. ευρώ από 86,638 εκατ. ευρώ, με το μικτό περιθώριο να βελτιώνεται οριακά σε 22,48% από 22,08%. Η εικόνα αλλάζει χαμηλότερα στην κατάσταση αποτελεσμάτων. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων υποχώρησαν στα 12,537 εκατ. ευρώ από 20,987 εκατ. ευρώ, με το σχετικό περιθώριο να μειώνεται σε 3,19% από 5,35%.

Η λειτουργική κερδοφορία με βάση τον δείκτη EBITDA κινήθηκε πτωτικά. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων, αποσβέσεων και απομειώσεων μειώθηκαν σε 37,726 εκατ. ευρώ από 42,702 εκατ. ευρώ το 2024, καταγράφοντας πτώση περίπου 12%. Η μείωση αυτή δείχνει ότι η σταθερή εμπορική δραστηριότητα δεν ήταν αρκετή για να απορροφήσει πλήρως την πίεση από τα κόστη και τις επενδυτικές ανάγκες της περιόδου.

Στην τελική γραμμή, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 17 εκατ. ευρώ, έναντι 2,602 δισ. ευρώ το 2024. Η σύγκριση, ωστόσο, είναι ιδιόμορφη, καθώς το 2024 είχε ενισχυθεί από μη επαναλαμβανόμενα κέρδη πώλησης συμμετοχών 2,6 δισ. ευρώ. Το 2025 δεν υπήρξαν αντίστοιχα κέρδη, ενώ τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν μερίσματα από θυγατρικές ύψους 16,2 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια η Τιτάν στην Ελλάδα δε βγάζει ουσιαστικά κέρδη (να σημειώσουμε πως ο όμιλος που εδρεύει στην Κύπρο και στις Βρυξέλλες είχε το 2025 πωλήσεις 2,669 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 236,3 εκατ. ευρώ).

Παράλληλα, όμως, οι συνολικές υποχρεώσεις αυξήθηκαν σε 413,686 εκατ. ευρώ από 343,618 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τον δείκτη υποχρεώσεων προς σύνολο ιδίων κεφαλαίων και υποχρεώσεων στο 40,99%, από 38,04% το 2024. Η κεφαλαιακή επάρκεια, με βάση τα ίδια κεφάλαια προς το σύνολο ιδίων κεφαλαίων και υποχρεώσεων, υποχώρησε σε 59,01% από 61,96%, παραμένοντας πάντως σε επίπεδο που δείχνει σημαντική αυτοχρηματοδότηση.

Πιο έντονη είναι η μεταβολή στη ρευστότητα. Ο δείκτης κυκλοφορούντων στοιχείων προς βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις μειώθηκε σε 115,53% από 207,35%, καθώς οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις αυξήθηκαν σημαντικά. Το καθαρό κεφάλαιο κίνησης περιορίστηκε σε 38,329 εκατ. ευρώ από 122,029 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που καταδεικνύει σαφώς μικρότερο περιθώριο άνεσης στη βραχυπρόθεσμη χρηματοοικονομική διαχείριση.

Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε στα 243,820 εκατ. ευρώ από 189,753 εκατ. ευρώ το 2024. Ο συνολικός δανεισμός ανήλθε σε 246,690 εκατ. ευρώ, ενώ τα διαθέσιμα και ταμειακά ισοδύναμα διαμορφώθηκαν σε 2,870 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση αναφέρει ότι η εταιρεία διατηρεί επαρκή ρευστότητα και δεσμευτικές πιστωτικές γραμμές, ενώ παρακολουθεί τον καθαρό δανεισμό σε σχέση με το EBITDA και τη συνολική μόχλευση.

Στο μέτωπο των κινδύνων, η εταιρεία επισημαίνει την έκθεσή της σε χρηματοοικονομικούς κινδύνους, κυρίως ρευστότητας, αγοράς, συναλλαγματικών ισοτιμιών, επιτοκίων και πιστωτικού κινδύνου. Για το 2025, πιθανή μεταβολή επιτοκίων κατά 1% εκτιμάται ότι θα είχε επίδραση 2,070 εκατ. ευρώ στα κέρδη προ φόρων, έναντι 2,957 εκατ. ευρώ το 2024. Σε ό,τι αφορά τον πιστωτικό κίνδυνο, η εταιρεία αναφέρει ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2025 δεν υπήρχε ουσιαστικός επισφαλής πιστωτικός κίνδυνος που να μην καλυπτόταν ήδη από πρόβλεψη.

Για το 2026, η διοίκηση εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη. Η ζήτηση για τσιμέντο και δομικά υλικά αναμένεται να ενισχυθεί από μεγάλα έργα υποδομών, όπως οδικοί άξονες, η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, το αεροδρόμιο στο Καστέλλι, επεκτάσεις λιμενικών υποδομών, καθώς και οικιστικά, τουριστικά, γραφειακά και logistics έργα. Ταυτόχρονα, η εταιρεία αναγνωρίζει γεωπολιτικές αβεβαιότητες, ιδίως από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, που μπορεί να επηρεάσουν τις τιμές ενέργειας και τον πληθωρισμό.

Μετά την ημερομηνία του ισολογισμού, η εταιρεία καταγράφει σημαντικές κινήσεις επέκτασης και αναδιάρθρωσης. Τον Ιανουάριο του 2026 ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Vracs de l’Estuaire στη Βόρεια Γαλλία, ενώ τον Μάρτιο του 2026 ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Caba Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş. και των θυγατρικών της, με τίμημα περίπου 190 εκατ. δολάρια. Για τη χρηματοδότηση της δεύτερης συναλλαγής πραγματοποιήθηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 180 εκατ. ευρώ, καλυφθείσα από την Titan S.A.

Προσθήκη του financialreport.gr ως
προτεινόμενη πηγή στην Google
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu