Επιχειρήσεις

Orilina: Χρυσάφι για τις κατοικίες του Kengo Kuma – Ποιοι επενδύουν στην ιαπωνική πρωτοπορία

O CEO της εταιρείας, Μάριος Αποστολίνας

Γιατί η πώλησή τους δεν γίνεται μέσω μεσιτικού γραφείου

Λίγες ημέρες  πριν την πρώτη γενική συνέλευση της εταιρείας, ως εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η διοίκηση της Orilina Properties ΑΕΑΑΠ έχει επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, και στη διάθεση των κατοικιών του Ελληνικού, με την υπογραφή του σύγχρονου Ιάπωνα αρχιτέκτονα, Kengo Kuma, των λεγόμενων ”Μarina Residences”. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από κτηματομεσιτικές πηγές, υπάρχει ενδιαφέρον για τις κατοικίες, το οποίο εκτιμάται ότι αναμένεται να ενταθεί ακόμα περισσότερο όταν ξεκινήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό και τα υπόλοιπα έργα της επένδυσης. Η ανέγερση των κατοικιών αυτών, σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί στις αρχές της χρονιάς από την ΑΕΕΑΠ, θα ξεκινούσε στα τέλη του 2024, γεγονός που σημαίνει ότι η ζήτηση υπάρχει, ήδη, από τα σχέδια. Με αυτό ως δεδομένο, δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα το ύψος του τελικού κόστους κατασκευής τους.

Φωτοαπεικόνιση των Marina Residences

Κατά όσα αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι για το προφίλ των πιθανών αγοραστών, πρόκειται κυρίως για ξένους και λιγότερο για Έλληνες ενδιαφερόμενους, οι οποίοι επιθυμούν να επενδύσουν σε ένα ιδιαίτερο οικιστικό προϊόν.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη κατοικία, έστω και από τα σχέδια, έχει, ήδη, πωληθεί.  Πριν από λίγες ημέρες η Orilina Properties ανακοίνωσε ότι την 10η Μαΐου 2024 προέβη σε υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού προκαταβολής για την μεταβίβαση μελλοντικής ιδιοκτησίας (ισόγειας μεζονέτας με ιδιωτική πισίνα και κήπο) στο υπό ανάπτυξη βιοκλιματικό οικιστικό συγκρότημα «Marina Residences by Kengo Kuma» στην μαρίνα Αγίου Κοσμά Ελληνικού. Όπως τονίστηκε, τότε, η εν λόγω ιδιοκτησία θα βρίσκεται στο σχεδιαζόμενο Β’ Kτίριο της πολυτελούς, παραθαλάσσιας οικιστικής ανάπτυξης και τo συνολικό τίμημα της αγοραπωλησίας άγγιξε τα 6,8 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, πριν από λίγες εβδομάδες, η Orilina Properties Α.Ε.Ε.Α.Π. ανακοίνωσε ότι το 2023 τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 26,7% σε σχέση με το 2022, ενώ παράλληλα διατήρησε αρνητικό επίπεδο καθαρών δανειακών υποχρεώσεων ως προς την αξία ακινήτων (-13,4% Net L.T.V).

Μάλιστα, την 31/12/2023 το χαρτοφυλάκιο του ομίλου περιελάβανε 16 ακίνητα κτιριακής επιφάνειας 69.948τμ, ενώ η μέση σταθμισμένη διάρκεια μισθώσεων (WALT) ανέρχεται σήμερα σε 4 έτη, από 3,1 της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Η συμφωνία με τη Lamda και το κλειστό κλαμπ ενδιαφερομένων

Στο Ελληνικό, το νέο αυτό, ιδιαίτερης αισθητικής συγκρότημα εντάσσεται στη «διπλή» επένδυση, άνω των 80 εκατ. ευρώ από πλευράς της Orilina Properties ΑΕΕΑΠ.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι οι πολυτελείς κατοικίες «Marina Residences» δεν διατίθενται προς πώληση με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή μέσω κάποιου μεσιτικού γραφείου. Δεδομένου ότι είναι μια επένδυση, η οποία έχει, ήδη, διαφημιστεί τους προηγούμενους μήνες σε Ελλάδα και εξωτερικό, υπάρχει μια σχετική λίστα ενδιαφερομένων, κυρίως από το εξωτερικό, ιδίως από τις ΗΠΑ και κάποιες χώρες της Ευρώπης. Ενδιαφέρον, υπάρχει, εξάλλου και από κάποιους Έλληνες του εξωτερικού. Ο κύριος τρόπος προσέγγισης της συγκεκριμένης επένδυσης είναι μέσω του αγγλόφωνου site που έχει δημιουργηθεί εντός του ιστότοπου της Orilina, μέσω του οποίου κάποιος μπορεί να αφήσει τα στοιχεία του και να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του.

Εκτίμηση, πάντως, πηγών κοντά στη συγκεκριμένη επένδυση είναι ότι θα υπάρξουν σύντομα και νέες ανακοινώσεις, καθώς πρόκειται για μόνο 20 κατοικίες, οι οποίες συγκεντρώνουν ιδιαίτερα προνόμια, όπως 3-4 υπνοδωμάτια, γειτνίαση με τη θάλασσα, ιδιωτικές πισίνες, ευρύχωρη αποθήκη κλπ και ποικίλουν στα τετραγωνικά ανάλογα με τον όροφο που βρίσκονται: Τα penthouses (δηλαδή τα οικήματα του πάνω ορόφου) είναι από 233-3ο8 τετραγωνικά, τη στιγμή που οι μεζονέτες είναι ελαφρώς μεγαλύτερες, καθώς το εμβαδό τους κυμαίνεται από 234 μέχρι 385 τετραγωνικά. Ως εκ τούτου, οι τιμές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ποικίλουν ανάλογα και με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε σπιτιού, το οποίο θα αντιμετωπίζεται σαν ένα μοναδικό οίκημα.

Ποιος είναι ο Kengo Kuma

Η είδηση ότι ο Kengo Kuma θα σχεδιάσει κάποια από τα οικιστικά μέρη της επένδυσης του Ελληνικού αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη για τους γνωρίζοντες τη σύγχρονη οικιστική αρχιτεκτονική. Ο Kengo Kuma είναι Ιάπωνας αρχιτέκτονας και επίτιμος καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής (Graduate School of Engineering) στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο. Συχνά σε σύγκριση με τους σύγχρονους Shigeru Ban και Kazuyo Sejima, ο Kuma διακρίνεται επίσης για τα γόνιμα γραπτά του.

O Kengo Kuma

Ο Kuma, επίσης, είναι ο σχεδιαστής του Εθνικού Σταδίου της Ιαπωνίας στο Τόκιο, το οποίο κατασκευάστηκε για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Εξάλλου είναι και επικεφαλής του Kuma Lab, το οποίο είναι ένα εργαστήριο ερευνών με έδρα το Τμήμα Αρχιτεκτονικής, Σχολή Μηχανικών στην Πανεπιστημιούπολη Hongo του Πανεπιστημίου του Τόκιο που ξεκίνησε το 2009.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu