Ελλάδα

Αντιδράσεις εργοληπτών σε Γεωργιάδη για τις πληρωμές στα έργα των δομών Υγείας

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή στην Google
Financialreport.gr

Με κοινή επιστολή τους στο υπουργείο Υγείας, ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΣΕΔΕ και ΣΑΤΕ καταγγέλλουν ότι οι υπηρεσίες αγνοούν τον νέο νόμο για τις αναθεωρήσεις τιμών και ζητούν άμεση λύση

Την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας ζητά η Συντονιστική Επιτροπή των Εργοληπτικών Οργανώσεων (ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΣΕΔΕ, ΣΑΤΕ), με αφορμή τις καθυστερήσεις στις πληρωμές αναθεώρησης για τα έργα ανακαίνισης των δομών υγείας. Όπως επισημαίνουν οι εργολήπτες σε σχετική επιστολή τους, οι αρμόδιες υπηρεσίες φαίνεται να αγνοούν την πρόσφατη νομοθεσία (Ν.5290/2026), γεγονός που απειλεί με δικαστικές εμπλοκές και καθυστερήσεις στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αναλυτικά η επιστολή:

“Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σας γνωρίζουμε ότι με το άρθρο 113 του Ν.5290/2026 θεσμοθετήθηκε αναθεώρηση, η οποία εφαρμόζεται σε όλες τις εν εξελίξει συμβάσεις δημοσίων έργων και η οποία καθίσταται υποχρεωτική από την ημέρα δημοσίευσης του Ν.5290/2026 – ΦΕΚ 47Α/30.3.2026.

Αυτή η εξέλιξη φαίνεται ότι δεν είναι σε γνώση των Υπηρεσιών του Υπουργείου σας αφού σειρά αιτημάτων των αναδόχων για πληρωμή της προβλεπόμενης αναθεώρησης, σύμφωνα με το άρθρο 113 του Ν.5290/2026, των υπό εκτέλεση έργων ανακαίνισης / αναβάθμισης κτηριακών δομών υγείας ευθύνης του Υπουργείου Υγείας δεν ικανοποιούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, οι οποίες επικαλούνται τις αντικρουόμενες αναφορές στην Ειδική Συγγραφή Υποχρεώσεων των έργων, ενώ, πλέον, υπερισχύει ο παραπάνω νόμος.

Συγκεκριμένα, οι Αναθέτουσες Αρχές των παραπάνω έργων οφείλουν να προστρέξουν στις ανωτέρω αναφερόμενες πρόσφατα ψηφισθείσες διατάξεις του άρθρου 113 του Ν. 5290/2026, οι οποίες και προσδιορίζουν σαφώς το ακριβές ποσό της εξαγόμενης αναθεώρησης, το οποίο και θεωρείται αυτοδίκαια εγκεκριμένο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 153 του Ν.4412/2016, και δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στο ποσό που
περιλαμβάνεται στους αρχικούς προϋπολογισμούς των έργων.

Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι οι ανάδοχοι των έργων για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους δεν έχουν άλλη επιλογή από το να προσφύγουν δικαστικά διεκδικώντας τις νόμιμες αναθεωρήσεις των έργων τους με αποτέλεσμα αντί να απορροφηθούν σε άμεσο χρόνο επιπλέον πόροι του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, μέσω καταβολής της αυτοδίκαιης αναθεώρησης στις συμβάσεις, να οδηγούμαστε σε μελλοντική επιβάρυνση των εγχώριων δημοσιονομικών δαπανών, αφού με βεβαιότητα τα διεκδικούμενα ποσά της αναθεώρησης θα επιδικαστούν στους αναδόχους των έργων.
Επιπλέον δε, τονίζουμε ότι αντί οι ανάδοχοι των έργων να επιβραβεύονται για την ταχεία απόκρισή τους στην περαίωση των απαιτητικών τεχνικών έργων «τιμωρούνται» αναγκαζόμενοι να διεκδικήσουν τις νόμιμες αποζημιώσεις τους δικαστικά.

Με βάση τα ανωτέρω παρακαλούμε για την παρέμβασή σας ώστε το πρόβλημα που έχει προκύψει να επιλυθεί τάχιστα και να ολοκληρωθούν εγκαίρως οι αναγκαίες από κάθε άποψη σχετικές υποδομές υγείας”.

Προσθήκη του financialreport.gr ως
προτεινόμενη πηγή στην Google
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu