Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών απαντά στην κριτική για τα «φθηνά» δάνεια, εξηγεί από πού προέρχονται τα 12,8 δισ. ευρώ των πρόωρων αποπληρωμών και εστιάζει στη «δημοσιονομική νάρκη» του 2032.
Τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα επιλέγει να επιταχύνει την αποπληρωμή μέρους του δημόσιου χρέους εξηγεί ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε νέο Q&A που δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο υπουργός απαντά στα βασικά ερωτήματα που έχουν τεθεί στη δημόσια συζήτηση, δηλαδή εάν η χώρα αποπληρώνει πρόωρα δάνεια με ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο, εάν για την αποπληρωμή τους δανείζεται εκ νέου ακριβότερα, γιατί τα διαθέσιμα χρήματα δεν κατευθύνονται σε παροχές και, κυρίως, ποιο είναι το πραγματικό όφελος για την οικονομία και τους πολίτες.
«Οι εύκολες αποφάσεις κοιτάζουν το σήμερα, οι δύσκολες κοιτάζουν την επόμενη γενιά», είναι το βασικό μήνυμα που εκπέμπει ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
Τα δάνεια δεν έχουν επιτόκιο 1,5%
Απαντώντας στην κριτική ότι η Ελλάδα επιλέγει να αποπληρώσει πρόωρα «φθηνό» χρέος με επιτόκιο περίπου 1,5%, ο υπουργός υποστηρίζει ότι αυτή η εικόνα δεν ανταποκρίνεται στους σημερινούς όρους των συγκεκριμένων δανείων. Όπως εξηγεί, τα δάνεια του πρώτου μνημονίου έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο Euribor συν 0,5%, με αποτέλεσμα το κόστος τους σήμερα να διαμορφώνεται περίπου στο 3%. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόωρη εξόφλησή τους μειώνει ένα πραγματικό και μεταβαλλόμενο κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Τα 12,8 δισ. δεν προέρχονται από νέο δανεισμό
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης απορρίπτει επίσης τον ισχυρισμό ότι το Δημόσιο δανείζεται σήμερα ακριβότερα από τις αγορές προκειμένου να εξοφλήσει τα παλαιότερα δάνεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, η Ελλάδα σχεδιάζει φέτος να δανειστεί περίπου 8 δισ. ευρώ, ενώ οι κανονικές αποπληρωμές χρέους ανέρχονται σε 8,9 δισ. ευρώ. Ο νέος δανεισμός, επομένως, αφορά ουσιαστικά την αναχρηματοδότηση λήξεων και τη διατήρηση της παρουσίας της χώρας στις αγορές. Αντίθετα, τα 12,8 δισ. ευρώ των πρόωρων αποπληρωμών προέρχονται, όπως επισημαίνει, από τα ταμειακά διαθέσιμα και από πλεονάσματα που έχουν ήδη δημιουργηθεί και όχι από νέα έκδοση χρέους.
Γιατί δεν δίνονται αυτά τα χρήματα σε παροχές
Ένα ακόμη ερώτημα αφορά το γιατί τα συγκεκριμένα κεφάλαια δεν χρησιμοποιούνται απευθείας για κοινωνικές παροχές ή άλλες δημόσιες δαπάνες. Ο υπουργός επικαλείται το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο, επισημαίνοντας ότι τα συγκεκριμένα πλεονάσματα και διαθέσιμα δεν μπορούν να μετατραπούν χωρίς περιορισμούς σε πρόσθετες παροχές. Παράλληλα, σημειώνει ότι η απόδοση που έχει το Δημόσιο από τη διακράτηση αυτών των κεφαλαίων είναι χαμηλότερη από το κόστος των δανείων που αποπληρώνονται.
Με αυτή τη λογική, η κυβέρνηση θεωρεί οικονομικά συμφερότερη τη χρησιμοποίησή τους για τη μείωση του χρέους και, κατά συνέπεια, των μελλοντικών τόκων.
Η «δημοσιονομική νάρκη» του 2032
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει ο Κυριάκος Πιερρακάκης στο τι θα συνέβαινε μετά το 2032. Όπως αναφέρει, από εκείνο το έτος θα άρχιζαν να προστίθενται στο χρέος 25 έως 30 δισ. ευρώ αναβαλλόμενων τόκων που συνδέονται με τις ρυθμίσεις της περιόδου της κρίσης. Ακόμη και εάν η επιβάρυνση αυτή κατανεμόταν σε ορίζοντα 20 ετών, σύμφωνα με τον υπουργό θα δημιουργούσε πρόσθετες ετήσιες ανάγκες της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ.
Η επιτάχυνση των αποπληρωμών, υποστηρίζει, περιορίζει σημαντικά αυτό το μελλοντικό βάρος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, οι πρόωρες αποπληρωμές οδηγούν συνολικά σε εξοικονόμηση περίπου 800 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τόκους.
Πού βρίσκεται το όφελος για τους πολίτες
Το βασικό επιχείρημα του υπουργού είναι ότι το όφελος για τους πολίτες δεν προκύπτει ως μία άμεση πληρωμή σήμερα, αλλά από τη δημιουργία μεγαλύτερου δημοσιονομικού χώρου τα επόμενα χρόνια. Η μείωση των τόκων σημαίνει μικρότερες ετήσιες υποχρεώσεις για τον κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Πιερρακάκη, όσο ενισχύεται η βιωσιμότητα του χρέους τόσο αυξάνονται μεσοπρόθεσμα οι δυνατότητες της χώρας να χρηματοδοτεί πολιτικές στήριξης, ενώ παράλληλα ενισχύεται η αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας.
Και ο υπουργός συνοψίζει το πολιτικό σκεπτικό της επιλογής αυτής με αναφορά στις επόμενες γενιές: η Ελλάδα, όπως επισημαίνει, πλήρωσε ακριβά στο παρελθόν τη μεταφορά οικονομικών βαρών στο μέλλον και στόχος είναι «να μη στείλουμε ξανά τον λογαριασμό στα παιδιά μας».
Q&A για το χρέος:
Είναι πράγματι φθηνά τα δάνεια που αποπληρώνουμε πρόωρα;
Τι κερδίζει η χώρα;
Και, κυρίως, πώς ωφελούνται οι πολίτες από αυτή τη στρατηγική; pic.twitter.com/oSY2P5b6cO
— Kyriakos Pierrakakis (@Pierrakakis) August 25, 2026
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Φωτιά στο δήμο Παγγαίου στην Καβάλα
- Ανοδος 21% στα έσοδα για τη LEGO και “μπλόκο” στην τεχνητή νοημοσύνη
- Η JPMorgan ανοίγει τη στρόφιγγα για τους νέους εκατομμυριούχους της AI
- One Table: Eνας νέος χώρος στην Αθήνα με επίκεντρο το κοινό τραπέζι
- Ανοδος 1,5% στην επισκεψιμότητα και 9% στις εισπράξεις στα μουσεία τον Απρίλιο
- Πιερρακάκης για την πρόωρη αποπληρωμή του χρέους: Τι κερδίζει η χώρα και πώς ωφελούνται οι πολίτες
- Τσιπολόνε (ΕΚΤ): Δε συμμερίζεται τα περί στασιμοπληθωρισμού, δηλώνει υπέρ ΑΠΕ και ζητά λιγότερα εσωτερικά εμπόδια
- ΕΛΣΤΑΤ: Ανοδος 6,1% στα καταλύματα, πτώση 2,5% στην εστίαση το β’ τρίμηνο
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








