Διεθνή

Πλήγματα της Τεχεράνης σε βάρος αμάχων και ναυτικών καταγγέλλουν οι ΗΠΑ

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή στην Google
Financialreport.gr

Η αμερικανική διοίκηση (CENTCOM) απορρίπτει τους ιρανικούς ισχυρισμούς περί προστασίας πολιτών την ώρα που η ναυτική αντιπαράθεση στη Μέση Ανατολή οξύνεται

Δριμεία επίθεση κατά του Ιράν εξαπέλυσε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM), καταλογίζοντας στην Τεχεράνη στοχευμένα πλήγματα εναντίον κατοικημένων περιοχών, μη στρατιωτικών εγκαταστάσεων και υποδομών σε γειτονικά κράτη, αλλά και κατά μελών του εμπορικού ναυτικού στη διεθνή θαλάσσια ζώνη.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά στοιχεία, οι ενέργειες αυτές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 20 ανθρώπους κατά τους τελευταίους μήνες.

Με επίσημη τοποθέτησή της στην πλατφόρμα Χ, η CENTCOM χαρακτήρισε ανυπόστατες τις δηλώσεις του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος είχε διαψεύσει κάθε στοχοποίηση αμάχων σε γειτονικές χώρες. Η αμερικανική πλευρά υπογραμμίζει ότι το εύρος των ιρανικών επιθέσεων δεν περιορίζεται μόνο σε υποδομές, αλλά πλήττει άμεσα και τους εργαζομένους στη ναυτιλία.

Οξύνεται η θαλάσσια κρίση

Η δημόσια αυτή αντιπαράθεση εκδηλώνεται εν μέσω σοβαρής κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Τεχεράνη στο θαλάσσιο πεδίο. Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκονται οι αμερικανικοί περιορισμοί στη ναυσιπλοΐα από ιρανικά λιμάνια, αλλά και οι προσπάθειες του Ιράν να επιβάλει τους δικούς του όρους διέλευσης από τα κομβικής σημασίας Στενά του Ορμούζ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αμερικανικές δυνάμεις γνωστοποίησαν ότι στις 11 Οκτωβρίου ακινητοποίησαν το υπό σημαία Παναμά φορτηγό πλοίο Ocean Molika. Όπως αναφέρθηκε, το πλήρωμα αγνόησε διαδοχικές προειδοποιήσεις και επιχείρησε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών.

Αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος έπληξε το πίσω μέρος του σκάφους με πυρομαχικά ακριβείας, προκαλώντας ζημιά στο σύστημα προώθησης, χωρίς πάντως να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός.

Παράλληλα, η CENTCOM ανακοίνωσε την καταστροφή ιρανικού σκάφους που συνδεόταν με τους Φρουρούς της Επανάστασης στον Κόλπο του Ομάν. Κατά την αμερικανική διοίκηση, το εν λόγω πλοίο εκτελούσε επιχειρήσεις παρακολούθησης και στοχοποιούσε μονάδες του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, ενώ το πλήρωμά του είχε απομακρυνθεί πριν από το καίριο πλήγμα.

Στον αντίποδα, οι Φρουροί της Επανάστασης υποστήριξαν την Κυριακή ότι δύο πετρελαιοφόρα υπέστησαν εκρήξεις λόγω πρόσκρουσης σε θαλάσσιες νάρκες, καθώς κινούνταν σε «μη εγκεκριμένη διαδρομή» εντός των Στενών του Ορμούζ, με την Τεχεράνη να διατηρεί τους αυστηρούς περιορισμούς στο στρατηγικό αυτό πέρασμα.

Απώλειες ναυτικών και ποσοστά επιτυχίας

Ο διοικητής της CENTCOM, ναύαρχος Μπραντ Κούπερ, σημείωσε ότι οι επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων που αποδίδονται στο Ιράν έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 20 ναυτικούς από τον Φεβρουάριο, επικαλούμενος τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

Ο ίδιος επιπλέον κατηγόρησε τους Φρουρούς της Επανάστασης για συνεχή στοχοποίηση της εμπορικής ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ. Παρ’ όλα αυτά, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διοίκησης, πλοίαρχος Τιμ Χόκινς, διευκρίνισε ότι η συντριπτική πλειονότητα των ιρανικών επιθέσεων κατέληξε σε αποτυχία, καθώς περίπου το 97% των πλοίων που αιτήθηκαν διέλευση ολοκλήρωσαν το ταξίδι τους χωρίς να δεχθούν πλήγμα.

Προσθήκη του financialreport.gr ως
προτεινόμενη πηγή στην Google
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu