Νέα

Ποια είναι και τι προϊόντα διαθέτει η ΑΓΗΝΩΡ – Της επεβλήθη πρόστιμο για αθέμιτη κερδοφορία

Από τους πιο γνωστούς και μεγαλύτερους εισαγωγείς στην Ελλάδα με ιστορία από τη δεκαετία του 1970

Το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024, ότι επέβαλλε πρόστιμο στην εταιρεία ΑΓΗΝΩΡ Α.Ε.  πρόστιμο 610.190 ευρώ για αθέμιτη κερδοφορία, δηλαδή γιατί διέθετε 54 κωδικούς προϊόντων με υψηλότερο περιθώριο κέρδους ενώ κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τη σχετική νομοθεσία. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως η νομοθεσία δεν ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις, αλλά επιβάλεται αποσπασματικά αφήνοντας κάποιες επιχειρήσεις ανεξέλεγκτες και κάποιες άλλες να υπόκειται στους ελέγχους και στα πρόστιμα. Γι΄αυτό τον λόγο άλλωστε εδώ και δύο χρόνια που επιβάλλεται το συγκεκριμένο μέτρο δεν έχει κανένα αποτέλεσμα σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του πληθωρισμύ στην Ελλάδα.

Το όνομα «ΑΓΗΝΩΡ» μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό αλλά η εταιρεία ανήκει στον όμιλο εταιρειών Τουρνικιώτη, απο τις πιο γνωστές εμπορικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται στο χώρο των ηλεκτρικών συσκευών και όχι μόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόστιμο 610.190 ευρώ στην ΑΓΗΝΩΡ Α.Ε. (όμιλος Τουρνικιώτη) για αθέμιτη κερδοφορία

Μετά από καταγγελία καταναλωτών που αφορούσε στην αγορά κλιματιστικών συσκευών

Ο όμιλος Τουρνικιώτη ασχολείται με την εισαγωγή και εμπορία ειδών κλιματισμού και θέρμανσης από τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Είναι επίσημος αντιπρόσωπος κλιματιστικών Mitsubishi Electric, Mitsubishi Heavy Industries, TCL, MIDEA, CAC (πολυδιαιρούμενα συστήματα κλιματισμού, αντλίες θερμότητας, συστήματα νερού). Επίσης, αντιπρόσωπος για τηλεοράσεις και λευκές συσκευές TCL και αντιπρόσωπος ελαστικών Toyo, Linglong και Lanvigator.

Μεταξύ των άλλων συνδεδεμένων εταιρειών είναι η TΕΝΟΡΑ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. (έχει λάβει ομολογικακό δάνειο 5 εκατ. ευρώ από την Alpha Bank με εγγύηση της ΑΓΗΝΩΡ), η Γενική Ελαστικών ΕΠΕ και η Automore Εμπορία Ελαστικών ΕΠΕ, Βιομηχανική Ψυκτική ΕΠΕ, ΚΛΙΜΑΦΙΝ Α.Ε., TMC Ενεργειακή Α.Ε., Γ.Λ. τουρνικιώτης Εμπορική και Κτηματικλή Α.Ε., FGBL Ανανεώσιμες Μορφές Ενέργειας ΜΕΠΕ , Μαίζωνος Πάρκιν και Σέρβις Ελαστικών ΑΕΕ, Δ. Λιοφάγος-Ι. Φραγκοπαναγιώτης Procom Energy Α.Ε..

Πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος είναι η Κάλι (Καλλιόπη) Τουρνικιώτη και χρέη εντεταλμένου συμβούλου εκτελεί ο Στέλιος Χανδράκης. Η κυρία Τουρνικιώτη είναι κόρη του ιδρυτή της εταιρείας Λεωνίδα Τουρνικιώτη.

Η κυρία Κάλι Τουρνικιώτη.

Το 2022 οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν 29,0% και ανήλθαν στα € 44,21 εκ.  λόγω της αυξημένης ζήτησης ενεργειακά αποδοτικών λύσεων ψύξης και θέρμανσης.

Το αποτέλεσμα προ φόρων ήταν κέρδη € 2,57 εκ. έναντι κερδών € 2,01 εκ. το 2021 παρουσιάζοντας αύξηση 27,8%. Σε ότι αφορά τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 2,011 εκατ. ευρώ αυξημένα 12,45 έναντι 1,789 εκατ. ευρώ το 2021.

Ο όμιλος Τουρνικιώτη έχει παρουσία και στο μπάσκετ, αφού αποτελεί τον χρυσό χορηγό (MIDEA) της ομάδας μπάσκετ του Άρη Θεσσαλονίκης.

Το πρόστιμο θα πέσει βαρύ στην εταιρεία. Στις οικονομικές καταστάασεις του 2022 υπάρχουν ορισμένες σηματικές σημειώσεις των ορκωτών ελεγκτών. Ανάμεσα σε αυτές η πιο σημαντική ότι στις εμπορικές απαιτήσεις από πελάτες περιλαμβάνονται και απαιτήσεις σε καθυστέρηση, συνολικού ποσού 9,9 εκατ. ευρώ. Κατά παρέκκλιση των λογιστικών αρχών, που προβλέπονται από τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, δεν
έχει διενεργηθεί ισόποση απομείωση επί των απαιτήσεων αυτών. Λόγω του γεγονότος αυτού η αξία των εμπορικών απαιτήσεων από πελάτες και τα ίδια κεφάλαια εμφανίζονται αυξημένα κατά  9,9 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία έχει φάει φέσι 9,9 εκατ. ευρώ στο παρελθόν και δεν μπορούσε να εισπράξει το σχετικό ποσό.

Χρήστος Ιωάννου
[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu