Πολιτική

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του Γ. Καρατζαφέρη

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε σε βάρος του Γιώργου Καραταζαφέρη, από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές μετά την παραγγελία της Βουλής που ήλεγξε τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του πρώην προέδρου του ΛΑΟΣ.

Σημειώνεται ότι η δίωξη αφορά το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες ενώ ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για συμμετοχή σε offshore εταιρεία. 

Την ανάκριση για την υπόθεση του κ. Καρατζαφέρη αναμένεται να αναλάβει ειδικός ανακριτής, ενώ έχει οριστεί για αύριο, Πέμπτη, η σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών, η οποία θα εκλέξει τον δικαστικό λειτουργό που θα αναλάβει τη διενέργεια κύριας ανάκρισης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας που καλείται να αντικρούσει, ο κ. Καρατζαφέρης κατηγορείται ότι έλαβε ποσό 1,6 εκατομμυρίων ευρώ σε δύο δόσεις, το 2007 και το 2008, μέσω της υπεράκτιας εταιρίας με την επωνυμία Catalina LTD, της οποίας φέρεται ιδιοκτήτης μαζί με τον γιο του.

Τα χρήματα φαίνεται να έχουν εμβαστεί από επιχειρηματία, που μαζί με ένα ακόμη πρόσωπο εμφανίζονται ως μεσολαβητές για την προμήθεια του Δημοσίου τεσσάρων ελικοπτέρων τύπου Super Puma στα τέλη του 2000, με κόστος περίπου 64 εκατομμύρια ευρώ. Βάσει των στοιχείων της έρευνας που πραγματοποιήθηκε, στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ «χρεώνεται» και η ύπαρξη ακόμα μίας υπεράκτιας εταιρίας με την επωνυμία Homeric TCI.

Στο μεταξύ, ενώπιον του ανακριτή κατά της Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή καλούνται, από τις 12 Ιανουαρίου, να απολογηθούν οι δύο επιχειρηματίες, καθώς και τρεις πρώην αξιωματικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση των τεσσάρων ελικοπτέρων.

Οι δικαστικές Αρχές, βάσει της χαρτογράφησης λογαριασμών και χρημάτων, εκτιμούν ότι για την επίμαχη αγορά έγιναν παράνομες πληρωμές συνολικού ποσού 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, μέρος των οποίων αποτελούν τα 1,6 εκατομμύρια ευρώ για τα οποία ελέγχεται ο κ. Καρατζαφέρης.

Οι πέντε κληθέντες από τον κ. Μαλλή αντιμετωπίζουν, κατά περίπτωση, τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας καθώς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

close menu