Για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία με κορωνοϊό εμβολιασμένων πολιτών, μίλησε ο καθηγητής ιατρικής του ΕΚΠΑ και πνευμονολόγος Στυλιανός Λουκίδης στον ΣΚΑΪ. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, περίπου εμβολιασμένοι είναι το 5% με 7% στις απλές κλίνες Covid και στις ΜΕΘ είναι λιγότεροι από 2%.
«Υπάρχουν και πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να το πούμε, όπως υπήρχαν και όταν εμβολιάζαμε έναντι της γρίπης. Υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι και πλήρως εμβολιασμένοι, υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη», σημείωσε.
Ο καθηγητής τόνισε ότι πρέπει να διερευνηθεί εάν πρόκειται για μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς, ποιο εμβόλιο έκαναν ή αν έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα που μπορεί να επιβραδύνει ή και να αναστείλει τη μέγιστη δράση του εμβολιασμού. Τα στοιχεία δείχνουν για παράδειγμα ότι το εμβόλιο της Pfizer προστατεύει κατά 85% από σοβαρή νόσο και λίγο λιγότερο το σκεύασμα της AstraZeneca. Για το μονοδοσικό της Johnson & Johnson συζητείται στην επιστημονική κοινότητα εάν θα χρειαστεί και δεύτερη δόση, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.
«Όταν υπάρχουν μεταλλάξεις που είναι αρκετά επιθετικές, πρέπει να προσαρμοστείς απέναντι σε αυτές», σημείωσε ο κ. Λουκίδης.
Παγώνη: 5% με 7% οι πλήρως εμβολιασμένοι στα νοσοκομεία
Για το ίδιο θέμα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη τόνισε ότι οι εμβολιασμένοι που έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο είναι πάνω από 5% με 7%. Πρόσθεσε ότι οι εμβολιασμένοι που νοσηλεύονται, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, η πρώτη αφορά όσους δεν είχαν προλάβει να συμπληρώσουν 14 ημέρες από τον εμβολιασμό τους, που αποτελούν και την πλειοψηφία. Τα συμπτώματα που εμφάνισαν δεν είναι πολύ σοβαρά.
Για όσους εισήλθαν στο νοσοκομείο πλήρως εμβολιασμένοι, η κα Παγώνη ανέφερε ότι ανήκουν στο «παραθυράκι» του 10% με 12%, καθώς τα εμβόλια καλύπτουν μέχρι περίπου 90%, ανάλογα με το σκεύασμα αλλά και τον οργανισμό. Επεσήμανε ωστόσο ότι το 98% όσων δεν εμβολιαστούν θα νοσήσουν και οι μεγάλης ηλικίας πολίτες με νοσήματα, πολύ δύσκολα θα γλιτώσουν τη ΜΕΘ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Διπλωματικός μαραθώνιος του Ισλαμαμπάντ για τη Μέση Ανατολή
- Η NVIDIA ετοιμάζει την GeForce RTX 5090 SE για την παγκόσμια αγορά
- Aλμα στην παραγωγή των Galaxy S26 φέρνει η απροσδόκητα υψηλή ζήτηση
- Πέθανε σε ηλικία 71 ετών ο Αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ
- Υποχώρηση της Meta για τα εργαλεία AI Muse υπό την πίεση των σταρ του Χόλιγουντ
- Ο Χέγκσεθ προειδοποιεί το Ιράν ότι πληρώνει το τίμημα για τις κακές επιλογές του
- Τράπεζα Χανίων: Νέο κεφάλαιο μετά την πανελλαδική άδεια
- Η HDFC Bank μειώνει το προσωπικό της λόγω αυτοματοποίησης
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








