"Δεν είμαστε οι βασιλιάδες του κόσμου" δήλωσε κυνικά για το διπλωματικό θρίλερ με τον Σομαλό διαιτητή, ενώ χαρακτήρισε φτηνά τα εισιτήρια των 60 δολαρίων σε σχέση με το NBA
Με τις χειρότερες δυνατές εντυπώσεις και ένα πρωτοφανές οργανωτικό και διπλωματικό αλαλούμ ανοίγει η αυλαία του Μουντιάλ. Αντί για το ποδοσφαιρικό θέαμα, το ενδιαφέρον μονοπωλούν οι απλησίαστες τιμές των εισιτηρίων και το διεθνές ρεζιλίκι με τις βίζες, με αποκορύφωμα το «μπλόκο» των αμερικανικών αρχών σε Σομαλό διαιτητή της διοργάνωσης.
Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα, ο Τζιάνι Ινφαντίνο επέλεξε να εμφανιστεί πιο κυνικός από ποτέ. Στην επίσημη συνέντευξη Τύπου, ο ισχυρός άνδρας της FIFA όχι μόνο αποποιήθηκε κάθε ευθύνη για το φιάσκο με τις βίζες, αλλά προκάλεσε το κοινό αίσθημα, επιχειρώντας να παρουσιάσει τις εξωφρενικές τιμές των εισιτηρίων ως… ευκαιρία για την αμερικανική αγορά.
Απαντώντας στις έντονες επικρίσεις για το μπάχαλο που έχει προκύψει με τις θεωρήσεις εισόδου (βίζες), ξεκαθάρισε πως η συνομοσπονδία κάνει ό,τι μπορεί, αλλά δεν πρόκειται να υποκαταστήσει τις εθνικές κυβερνήσεις.
Ηχηρό παράδειγμα των ημερών αποτελεί ο Σομαλός διαιτητής Ομάρ Αμπντουλκαδίρ Αρτάν, στον οποίο απαγορεύτηκε η είσοδος στο αμερικανικό έδαφος με την κατηγορία των «ύποπτων διασυνδέσεων», παρά το γεγονός ότι είχε στα χέρια του έγκυρη βίζα.
«Είναι λυπηρό αυτό που συνέβη με τον διαιτητή από τη Σομαλία. Δεν είμαστε οι βασιλιάδες του κόσμου που μπορούν να εξουσιάζουν κυβερνήσεις και αστυνομικές δυνάμεις. Είμαστε ένας αθλητικός οργανισμός», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ινφαντίνο, προτιμώντας τους χαμηλούς τόνους πίσω από το προσκήνιο από τις δημόσιες κραυγές που, όπως είπε, φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα.
Καμία μεταμέλεια για τη συνδιοργάνωση
Όταν η κουβέντα έφτασε στο αν μετανιώνει για την ανάθεση της διοργάνωσης στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό, ο ισχυρός άνδρας του ποδοσφαίρου εμφανίστηκε ανυποχώρητος:
O Ινφαντίνο θεωρεί φυσιολογικές τις αρρυθμίες σε ένα τουρνουά τέτοιου βεληνεκούς, ενώ για τις ευθύνες μoίρασε το παιχνίδι, τονίζοντας ότι ζητήματα προκύπτουν και στις τρεις διοργανώτριες χώρες και η FIFA τα αντιμετωπίζει συνολικά.
Ως απάντηση στη γεωπολιτική γκρίνια, ο Ινφαντίνο έριξε στο τραπέζι το χαρτί του Ιράν, υπενθυμίζοντας πως παρά τις διεθνείς πιέσεις, τήρησε την υπόσχεσή του για τη συμμετοχή της χώρας, αναδεικνύοντας τον ενωτικό χαρακτήρα του ποδοσφαίρου σε μια εποχή παγκόσμιων συγκρούσεων.
«Φτηνότεροι από τα πλέι-οφ των ΗΠΑ» τα εισιτήρια
Ο Ελβετο-Ιταλός παράγοντας δεν άφησε ασχολίαστη ούτε την κατακραυγή των φιλάθλων για τις «τσιμπημένες» τιμές των εισιτηρίων. Με το νέο φορμάτ των 48 ομάδων να έχει ήδη εξασφαλίσει πάνω από 6 εκατομμύρια πωλήσεις και τη ζήτηση να ξεπερνά τις προσδοκίες κατά 10 φορές, ο Ινφαντίνο πέρασε στην αντεπίθεση με οικονομικούς όρους:
Η βάση: Η αρχική τιμή των 60 δολαρίων είναι η χαμηλότερη που μπορεί να βρει κανείς σε οποιοδήποτε αμερικανικό άθλημα σε φάση πλέι-οφ.
Με αυτή την ατζέντα –λίγη διπλωματία, αρκετή οικονομική αυτοπεποίθηση και σαφείς αποστάσεις από τις κυβερνητικές αποφάσεις– η FIFA ανοίγει την αυλαία του πιο διευρυμένου, αλλά και πολιτικά φορτισμένου Μουντιάλ της ιστορίας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χάπια αδυνατίσματος: Πώς η μακροχρόνια χρήση γίνεται «χρυσωρυχείο» για τις φαρμακευτικές
- Σουηδία: Εκλογικό θρίλερ με διαφορά 0,3 μονάδων – Η ακροδεξιά διεκδικεί για πρώτη φορά υπουργεία
- CEO της Anthropic: «Να επιβραδύνουμε την AI» – Ο κίνδυνος να χάσουμε τον έλεγχο
- Ιράν και ΗΑΕ βρίσκουν κοινό έδαφος στη σύνοδο των BRICS
- Οι Χούθι απειλούν τη στρατηγική πύλη της Ερυθράς Θάλασσας
- Σαουδική Αραβία: Κλείνει ο κρίσιμος πετρελαιαγωγός East-West μετά από επίθεση με drones
- Oracle: Τα 664 δισ. δολάρια που ενθουσίασαν τους αναλυτές – Τι βλέπει τώρα η Wall Street
- WSJ: Κινεζικές δορυφορικές εικόνες φέρεται να βοήθησαν το Ιράν στο χτύπημα που σκότωσε 3 Αμερικανούς
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








