Πολιτική

Πρόσκληση Ευ. Βενιζέλου για συναινετική εκλογή ΠτΔ και εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης

Πρόσκληση για συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης απηύθυνε στην αντιπολίτευση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, απορρίπτοντας τα σενάρια περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι παρά το «άγονο» αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την προεδρική εκλογή, ο υπάρχουν περιθώρια στον τρίτο γύρο για πιο «ώριμες» σκέψεις από τους βουλευτές και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την πρότασή του προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους βουλευτές να σκεφτούν «με πιο υπεύθυνο τρόπο, ώστε να μπορέσουμε όλες μαζί οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να αντιμετωπίσουμε δύο θέματα που διασταυρώνονται και απαιτούν εθνική συναίνεση: την εκλογή ΠτΔ και τη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ».

Όπως είπε, αυτή η διαπραγμάτευση περιλαμβάνει την ολοκλήρωση του λήγοντος ευρωπαϊκού προγράμματος, την αλλαγή σελίδας με θώρακα προληπτικής πιστωτικής γραμμής χωρίς μνημόνιο και τρόικα, αλλά με τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής συμπαράστασης αν χρειαστεί, τη μετατροπή του προγράμματος του ΔΝΤ σε προληπτικό, τη διευθέτηση του χρέους στο πλαίσιο που έχει επιτευχθεί το 2012.

Τονίζοντας ότι «πρέπει να βγούμε εθνικά ενισχυμένοι από τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας», ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι απαιτείται άμεσα ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως σύμβολο εθνικής ενότητας και μια συστράτευση εθνική για τη διαπραγμάτευση.

Ειδικά για την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, σημείωσε: «Χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων των δυνάμεων του έθνους που δεν μπορούν να κρατάνε κλειστά χαρτιά- τα οποία δεν υπάρχουν κατά τη γνώμη μου- αλλά εν πάση περιπτώσει πρέπει να ανοίξουν όλοι τα χαρτιά τους».

Σε αυτό το σημείο ο κ. Βενιζέλος απέρριψε σενάρια περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού υπογραμμίζοντας ότι «η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης δεν είναι η λεγόμενη από ορισμένους “κυβέρνηση ειδικού σκοπού”, δεν υπάρχουν στη Δημοκρατία κυβερνήσεις ειδικού σκοπού, οι κυβερνήσεις είναι πάντα εθνικού σκοπού και πλήρους συνταγματικής αρμοδιότητας».

Αναφερόμενος στον ρόλο του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Παράταξης, υπογράμμισε: «Δεν θα αφήσουμε να χαθεί ο έλεγχος» και επισήμανε: «Κρατάμε ψηλά την ευθύνη», η οποία σημαίνει, όπως είπε, πατρίδα, προοδευτική σταθερότητα, προοπτική, αποκατάσταση αδικιών.

«Εάν φτάσουμε στην απρόσφορη και αντιπαραγωγική λύση της διάλυσης της Βουλής και σε πρόωρες εκλογές, δεν μπορεί η ευθύνη για μεγάλα διλήμματα να μένει στα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση, ανήκει σε όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου» σημείωσε.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «η παράταξη είναι ο εγγυητής της εθνικής σταθερότητας, και θέλουμε να είναι ο τρίτος αυτόνομος πόλος».

Παράλληλα έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του, λέγοντας ότι η συσπείρωση της παράταξης προϋποθέτει την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, την οποία, όπως σημείωσε, θέλει ως πρόεδρος του κόμματος να εγγυηθεί και να απευθύνει διαρκώς την πρόσκληση ενότητας και συστράτευσης χωρίς καμία εξαίρεση, αδιαφορώντας σε οτιδήποτε έχει προσωπικά χαρακτηριστικά.

Ακόμα ανέφερε ότι δεν αρκεί η ενότητα του ΠΑΣΟΚ, αλλά χρειάζεται η συσπείρωση όσο γίνεται περισσότερων δυνάμεων του ευρύτερου χώρου, «και υπάρχουν τέτοιες δυνάμεις που δείχνουν και την υπευθυνότητά τους στη Βουλή τώρα στην κρίσιμη διαδικασία της προεδρικής εκλογής, και η πρόσκληση είναι ανοικτή σε ισότιμη βάση».

«Από την άλλη, όμως, πρέπει να προχωράμε όσοι είμαστε παρόντες, αλλά με τις πόρτες ολάνοικτες, γατί είμαστε σε ετοιμότητα συναίνεσης για την εκλογή ΠτΔ, αλλά είμαστε και σε ετοιμότητα εκλογική» αν γίνει η «αλόγιστη» επιλογή για εκλογές.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu