Οικονομία

Πρόσθετα έσοδα 2 δισ. ευρώ από προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ και POS

Έσοδα-έξοδα και αντίστοιχοι φόροι στους κωδικούς των πινάκων της δήλωσης ΦΠΑ, θα προσυμπληρώνονται υποχρεωτικά από την εφορία

Πρόσθετα έσοδα έως και 2 δισεκ. ευρώ από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής στο ΦΠΑ, αναμένει το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο την επόμενη διετία, με την υποχρεωτική προσυμπλήρωση των σχετικών δηλώσεων από τη φορολογική αρχή, την επέκταση των POS σε όλη την αγορά και τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS.

Έσοδα-έξοδα και αντίστοιχοι φόροι στους κωδικούς των πινάκων της δήλωσης ΦΠΑ, θα προσυμπληρώνονται υποχρεωτικά από την εφορία, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να μην μπορούν να κάνουν καμιά παρέμβαση στο ποσό του φόρου που πρέπει να καταβάλουν στο δημόσιο αλλά και το ύψος του φόρου εισοδήματος που αντιστοιχεί στο καθαρό τους εισόδημα.

Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή του μέτρου δίνεται περιθώριο διορθώσεων (μείωση εσόδων και αύξηση των δαπανών) έως 30% σε σύγκριση με τα όσα εμφανίζονται στην πλατφόρμα myDATA και στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ αλλά σταδιακά με τη πλήρη εφαρμογή του myDATA το όριο αποκλίσεων θα περιορίζεται έως να εξαλειφθεί πλήρως.

Οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ αναμένεται να βάλουν τέλος:

Στις εικονικές δαπάνες καθώς θα εκπίπτουν μόνο τα ποσά που έχουν δηλώσει ότι εισέπραξαν από τον επαγγελματία ή την επιχείρηση οι αντισυμβαλλόμενοι, και:
Στην απόκρυψη τζίρου αφού τα έσοδά δε θα μπορούν να είναι μικρότερα από όσα οι πελάτες έχουν δηλώσει ότι πλήρωσαν για αγορές ή παροχή υπηρεσιών.
Το νέο μέτρο που ισχύει από την 1/1/2024, αναμένεται να περιορίσει σταδιακά το «κενό» ΦΠΑ, από περίπου 15% που είναι σήμερα στο 9% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, το 2026, ενισχύοντας ταυτόχρονα τα έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο.

Το νέο σύστημα των προσυμπληρωμένων δηλώσεων που επιτρέπει πλέον η ψηφιακή τεχνολογία, πρόκειται να επεκταθεί σταδιακά σε όλες τις κατηγορίες φορολογούμενων από τους επιτηδευματίες μέχρι τους εισοδηματίες και την ακίνητη περιουσία.

Φέτος για 1 εκατ. φορολογούμενους που απέκτησαν το 2023 εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις και δεν είχαν καμία μεταβολή στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση οι φορολογικές δηλώσεις θα είναι «αυτόματες».
Παράλληλα στις δηλώσεις του 2025 θα υπάρχουν περισσότερα προσυμπληρωμένα δεδομένα όπως εισοδήματα από ακίνητα, συμμετοχές στο κεφάλαιο εταιρειών κλπ. ενώ αυτόματα θα συμπληρώνεται το Ε9 και για τους φορολογούμενους που προχωρούν σε γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων με βάση τα στοιχεία από την πλατφόρμα myProperty καθώς σήμερα ισχύει μόνο για μεταβιβάσεις.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu