Επιχειρήσεις

Πρόστιμα και σε efood και Wolt γιατί έκαναν διανομές με 40+ βαθμούς Κελσίου

Ο πρώην υπουργός Ανάπρυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε χρηματικές ποινές.

Μετά την επιβολή προστίμων από το υπουργείο Ανάπτυξης στις τρεις μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου γιατί έκαναν πλασματικές εκπτώσεις σε ηλεκτρικά είδη, ένας άλλος υπουργός, ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στα πρόστιμα που έρχονται σε άλλες εταιρείες για παράβαση της πρόσφατης νομοθεσίας, που δεν επιτρέπει στους εργαζόμενους να εργάζονται σε εξωτερικού χώρους λόγω καύσωνα.

Ο κ. Γεωργιάδης δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τη μη τήρηση των ωρών απαγόρευσης της διανομής φαγητού λόγω καύσωνα, προειδοποιώντας για ενδεχόμενη αύξηση των προστίμων.

Ειδικότερα, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε:

“Εχθές, ημέρα του ακραίου καύσωνα, η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας – κατόπιν δικής μου σκέψης-, προέβη στην εξής ενέργεια: έκανε παραγγελίες για διανομή φαγητού τις ώρες που απαγορευόταν και σε περιοχές που ο καύσωνας ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένος στις δύο μεγάλες πλατφόρμες που κυρίως όλοι χρησιμοποιούμε για την παραγγελία των φαγητών μας, στην efood και στη Wolt.

Δυστυχώς, και οι δύο εταιρείες παρά το νόμο παρέδιδαν κανονικά, αδιαφορώντας για τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων διανομέων. Ήδη, η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας καταλογίζει τα αναλογούντα πρόστιμα.

Θέλω να ξεκαθαρίσω προς πάσα κατεύθυνση ότι οι αποφάσεις δεν εκδίδονται για τυπικούς λόγους, ούτε για να είμαστε καλυμμένοι αν κάτι πάει στραβά. Οι αποφάσεις εκδίδονται για να τηρούνται. Οι έλεγχοι είναι και θα είναι ασταμάτητοι και εάν χρειαστεί να βάλουμε και υψηλότερα πρόστιμα θα βάλουμε και υψηλότερα πρόστιμα.

Θα πρέπει όλοι να καταλάβουνε, όσο μεγάλες εταιρείες και να είναι, ότι δεν παίζουμε με την ασφάλεια των εργαζομένων. Καλόπιστα και πολιτισμένα προτιμούμε να ακολουθούμε όλοι τα μέτρα, αλλά είμαστε εδώ για να επιβάλουμε τη νομοθεσία για όποιον την παραβιάζει”.

Τι ισχύει 

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αποφάσισε την υποχρεωτική παύση εργασιών για τις υπηρεσίες delivery σε περιοχές όπου ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00 -17:00.

Συγκεκριμένα, υποχρεωτική είναι η παύση εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 42 βαθμούς και η υγρασία το 14%, ή τους 40 βαθμούς και η υγρασία το 20%.

Οι εργοδότες που δεν εφαρμόζουν τα μέτρα θα τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Να σημειωθεί ότι σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Εργασίας και κοινωνικής Ασφάλισης, αναφέρει χαρακτηριστικά, σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα ότι: «οφείλουμε να προστατεύσουμε την υγεία και αυτών των εργαζομένων και, αν και κάποιοι θα ξεβολευτούμε λίγο από τη στέρηση των υπηρεσιών τους, πιστεύω ότι όλοι μας συμφωνούμε με αυτό το στοιχειώδες μέτρο προφύλαξης στις πιο δύσκολες ώρες του καύσωνα. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω μόνο του».

Ελλάδα

close menu