Οι περισσότερες στον τομέα του χονδρικού και λιανικού εμπορίου με 53,8% και ακολουθεί με 30,8% η μεταποίηση, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
Το 2023 οι κηρυχθείσες πτωχεύσεις επιχειρήσεων, βάσει δικαστικών αποφάσεων, ανέρχονται σε 13 έναντι 23 το 2022, παρουσιάζοντας μείωση κατά 43,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής για την περίοδο 2014 – 2023 παρουσιάζει μείωση κατά 30,3%.
Ως προς τη νομική μορφή των επιχειρήσεων που πτώχευσαν, από την ανάλυση των στοιχείων του χρονικού διαστήματος 2014 – 2023, παρατηρείται μείωση των πτωχεύσεων με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 35,7% στις ατομικές επιχειρήσεις, 34,3% στις προσωπικές εταιρείες και 28,5% στις κεφαλαιουχικές εταιρείες.
Από την ανάλυση των πτωχεύσεων που κηρύχθηκαν το έτος 2023, κατά τομέα οικονομικής δραστηριότητας (Nace Rev. 2), παρατηρείται ότι οι περισσότερες πτωχεύσεις πραγματοποιήθηκαν στον τομέα του χονδρικού και λιανικού εμπορίου – επισκευής μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών με ποσοστό 53,8%, ακολουθεί ο τομέας της μεταποίησης με 30,8%, έπονται οι τομείς της ενημέρωσης και επικοινωνίας, και των διοικητικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων με 7,7%.
Τέλος, για την περίοδο 2014-2023 παρατηρείται μείωση στο μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής του αριθμού των επαληθεύσεων κατά 22,0%, στο ποσό του παθητικού που βεβαιώθηκε κατά 22,1% και στον αριθμό των απασχολουμένων που έχουν αξίωση κατά 33,5%.
Τα στοιχεία για τις πτωχεύσεις των επιχειρήσεων προέρχονται από τα Πρωτοδικεία της Χώρας (Πτωχευτικά Δικαστήρια), τα οποία συμπληρώνουν και διαβιβάζουν στην ΕΛΣΤΑΤ στατιστικό πίνακα με στοιχεία για τις κηρυχθείσες πτωχεύσεις, σύμφωνα με τις εκδοθείσες σχετικές αποφάσεις. Επιπλέον, συλλέγονται στοιχεία επί των πτωχεύσεων για τις οποίες περατώθηκαν οι επαληθεύσεις απαιτήσεων, το ποσό του παθητικού που βεβαιώθηκε και ο αριθμός των απασχολουμένων που έχουν αξιώσεις.




Αναλυτικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΑΕ - Οικονομική έκθεση ΔΕΗ Α.Ε. (2025,Ετήσιος ισολογισμός,Ενοποιημένη)-iXBRL
- Πειραιώς: Δωρεάν οι λογαριασμοί καταθέσεων
- Δημήτρης Πολίτης: Σε δυο μήνες ξεκινάει η παραχώρηση του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολη
- CNN: Χτυπήθηκε αμερικανικό F- 35 από ιρανικά πυρά – Έκανε αναγκαστική προσγείωση σε βάση των ΗΠΑ
- Ευρωπαϊκές αγορές: Βαριές απώλειες από την ενεργειακή έκρηξη
- Επαναλειτουργούν από την Παρασκευή τα βενζινάδικα στη Λέσβο
- Ισραήλ: Χτυπήθηκε από πύραυλο το διυλιστήριο πετρελαίου στην Χάιφα
- ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΑΕ - Παρουσίαση Οικονομικών Αποτελεσμάτων έτους 2025
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








