Τι προβλέπει η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια ύστερα από την ολοκλήρωση των σχετικών διαβουλεύσεων - Τρεις κατηγορίες τιμολογίων με χρωματική επισήμανση
Τρεις κατηγορίες τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας με αντίστοιχη χρωματική επισήμανση για να τις ξεχωρίζουν οι καταναλωτές προκρίνει η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) από 1ης Ιανουαρίου 2024, οπότε λήγει το έκτακτο πλαίσιο που θεσπίστηκε το καλοκαίρι του 2022, λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Η απόφαση που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια ύστερα από την ολοκλήρωση των σχετικών διαβουλεύσεων προβλέπει συγκεκριμένα τις εξής κατηγορίες τιμολογίων:
- Σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης, που θα επισημαίνονται με μπλε χρώμα.
- Κυμαινόμενα με ανακοίνωση της τιμής είτε πριν την εφαρμογή της (π.χ. η τιμή του Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί την 1η Ιανουαρίου), είτε απολογιστικά (στο ίδιο παράδειγμα η τιμή του Ιανουαρίου θα οριστικοποιείται έως δύο μήνες μετά τον μήνα κατανάλωσης, δηλαδή έως τον Μάρτιο), που θα επισημαίνονται με πράσινο χρώμα. Στο ίδιο πλαίσιο (θα επισημαίνονται επίσης με πράσινο χρώμα) εντάσσονται και τα προϊόντα μεικτής τιμολόγησης, η τιμή των οποίων θα ανακοινώνεται είτε την πρώτη μέρα του μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της είτε την πρώτη μέρα του τρίτου μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της.
- Προϊόντα δυναμικής τιμολόγησης, τα οποία μπορούν να κυμαίνονται ακόμη και μέσα στην ημέρα και προσφέρονται μόνο στους καταναλωτές που έχουν έξυπνο μετρητή. Αυτά θα επισημαίνονται με πορτοκαλί χρώμα.
Το νέο καθεστώς διαδέχεται το έκτακτο πλαίσιο που ίσχυσε από πέρυσι λόγω της ενεργειακής κρίσης και περιελάμβανε πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και ανακοίνωση των τιμών λιανικής που ισχύουν κάθε μήνα έως τις 20 του προηγούμενου μήνα. Το καθεστώς αυτό έχει παραταθεί και θα ισχύσει έως τις 31 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τη ΡΑΑΕΥ, η λήξη των έκτακτων μέτρων θα οδηγήσει σε ευρύτατη αλλά και ουσιώδη τροποποίηση των συμβάσεων προμήθειας, είτε αυτές συνήφθησαν πριν την εφαρμογή των εν λόγω μέτρων είτε κατά τη διάρκειά τους.
Η Αρχή αναφέρει ότι οι προμηθευτές οφείλουν να προγνωστοποιήσουν τους τροποποιημένους όρους στους πελάτες τους με διακριτή έντυπη ή ηλεκτρονική επιστολή:
- της Σύμβασης Προμήθειας έως και την 1η Νοεμβρίου 2023 και φέρουν το βάρος απόδειξης
- της εμπρόθεσμης εκπλήρωσης της ανωτέρω υποχρέωσής τους.
Αναφέρει ακόμη ότι η προγνωστοποίηση υποκαθιστά την απαίτηση του Κώδικα Προμήθειας για ρητή συναίνεση του καταναλωτή, εφόσον ο τελευταίος δεν εναντιωθεί.
Πηγές των προμηθευτών ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι θα ήταν χρήσιμη η ψήφιση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, ώστε να μην προκύψουν νομικές αμφισβητήσεις πχ. ως προς την εφαρμογή του Κώδικα Προμήθειας ή και το καθεστώς που θα διέπει τις συμβάσεις που υπεγράφησαν πρόσφατα και είναι σε ισχύ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Rebranding αδιαφάνειας και αγνωμοσύνης από Κοντόπουλο με συμμετοχή του υπό αποχώρηση Πατέλη
- Attica Bank: Στα 27,3 εκατ. ευρώ τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη προ προβλέψεων στο 9μηνο
- Μόσχα: Είμαστε σε επαφή με τους αντάρτες της Συρίας – Διατηρούμε τις στρατιωτικές βάσεις
- Ευρωπαϊκές αγορές: Ανάμικτα πρόσημα μετά τη νέα μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ
- Φάμμελος: Η κερδοφορία των τραπεζών αυξάνεται εις βάρος νοικοκυριών και επιχειρήσεων
- Σαμαράς: «Χαλάω τη σούπα της μετάλλαξης της ΝΔ σε Ποτάμι. Θα παραμείνω και μάχιμος και παρών»
- Μετρό: Στάση εργασίας την Παρασκευή – Οι ώρες λειτουργίας
- Αlpha Bank: Αν η Fed διατηρήσει τα επιτόκια, η μείωση από την ΕΚΤ θα γυρίσει «μπούμερανγκ» για ευρώ, πληθωρισμό
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις