Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το πρωί της Τετάρτης 1 Οκτωβρίου 2025 σε διυλιστήριο στην περιοχή Γιαροσλάβλ. Ο περιφερειάρχης Μιχαήλ Γιεβράγιεφ απέκλεισε το ενδεχόμενο επίθεσης με drone
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής επίσημες πληροφορίες, η φωτιά σε διυλιστήριο της περιοχής Γιαροσλάβλ τέθηκε υπό αντιμετώπιση από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, με τις τοπικές αρχές να αναφέρουν ότι δεν πρόκειται για χτύπημα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος αλλά για περιστατικό «τεχνολογικής φύσης». Ο περιφερειάρχης Μιχαήλ Γιεβράγιεφ ενημέρωσε μέσω Telegram, επιδιώκοντας να κατευνάσει ανησυχίες των κατοίκων. Μέχρι την ώρα σύνταξης δεν είχαν δημοσιοποιηθεί στοιχεία για τραυματισμούς ή για την ακριβή έκταση των ζημιών.
Το συμβάν σημειώνεται σε συγκυρία όπου ο ρωσικός κλάδος διύλισης έχει βρεθεί επανειλημμένα στο επίκεντρο. Πρόσφατες αναφορές έκαναν λόγο για μειώσεις διαθεσιμότητας καυσίμων σε ορισμένες περιφέρειες λόγω διακοπών λειτουργίας διυλιστηρίων, με τη Μόσχα να δηλώνει έτοιμη για πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στις εξαγωγές, αν απαιτηθεί. Το περιβάλλον αυτό καθιστά κάθε φωτιά σε διυλιστήριο παράγοντα που μπορεί να επηρεάσει βραχυπρόθεσμα την αγορά καυσίμων, εφόσον επιβεβαιωθούν επιχειρησιακές συνέπειες.
Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί επιθέσεις με drones εναντίον ενεργειακών υποδομών σε άλλες ρωσικές περιοχές, γεγονός που έχει αυξήσει τη νευρικότητα γύρω από την ασφάλεια των εγκαταστάσεων. Οι αρχές στη Γιαροσλάβλ έσπευσαν να αποσυνδέσουν τη σημερινή φωτιά από τέτοιου είδους ενέργειες.
Η περιοχή Γιαροσλάβλ έχει στο παρελθόν βρεθεί στο επίκεντρο επεισοδίων ασφαλείας γύρω από διυλιστήρια, με τις τοπικές αρχές να ανακοινώνουν το 2024 απόκρουση απόπειρας επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Η σημερινή ενημέρωση, ωστόσο, διαφοροποιείται σαφώς από εκείνο το περιστατικό, καθώς αποδίδει τη φωτιά σε εσωτερικούς τεχνικούς παράγοντες.
Στο παρόν στάδιο δεν υπάρχουν διαθέσιμες εκτιμήσεις για το αν η φωτιά θα επιφέρει παύση λειτουργίας μονάδων ή περιορισμό της παραγωγής. Οποιαδήποτε επίδραση στην εσωτερική αγορά θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια αποκατάστασης, τη δυναμικότητα της συγκεκριμένης εγκατάστασης και το εάν θα χρειαστούν προσωρινές ανακατευθύνσεις ροών καυσίμων από άλλες περιοχές. Το Financial Report θα παρακολουθεί τις ανακοινώσεις των αρμόδιων αρχών για επικαιροποίηση των στοιχείων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Metlen: Νέα αγορά μετοχών από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο αξίας 49.029 ευρώ
- Walmart: Στα 179,50 δισ. δολάρια τα έσοδα το γ’ τρίμηνο – Προβλέπει αύξηση 4,8% των πωλήσεων το 2025
- ΕΕ: Ερχονται σημαντικές αλλαγές στο GDPR και τους κανόνες τεχνητής νοημοσύνης
- ΔΥΠΑ: Στους 768.001 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Οκτώβριο – Αυξήθηκαν κατά 47.962 από τον Σεπτέμβριο
- Εκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Πού αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες
- Κάλας: Οποιοδήποτε σχέδιο τερματισμού του πολέμου χρήσει υποστήριξης Ουκρανών – Ευρωπαίων
- Στην ΕΕΤΤ το θέμα των διπλών υποδομών οπτικών ινών στις πολυκατοικίες
- «Χασάπης» στην Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Με κατηγορείτε κάθε μέρα και πάτε να τινάξετε το σπίτι μου στον αέρα»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








