Οικονομία

Ρυθμίσεις στην εφορία: Αναδρομικά από 1η Απριλίου οι μειώσεις στα επιτόκια – Πως διαμορφώνονται

Σήμερα το επιτόκιο για τις 12 δόσεις βρίσκεται στο 6,68% ενώ για 24 ή 48 δόσεις στο 8,18% και θα μειωθεί στο 4,34% και στο 5,84% αντίστοιχα

Αναδρομικά από την 1η Απριλίου θα ισχύσουν τα μειωμένα επιτόκια στις ρυθμίσεις των οφειλών. Έτσι, αναδρομική μείωση μπαίνει στις επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους οι οποίοι ρύθμισαν τον ΕΝΦΙΑ ή άλλη οφειλή τους με την πάγια ρύθμιση και με επιτόκιο που φθάνει έως 8,18%.

Κι αυτό καθώς έχουν προσαρμοστεί στην γενικότερη αύξηση των επιτοκίων με αποτέλεσμα το κράτος να βγάζει λεφτά και από την αύξηση των επιτοκίων!

Σήμερα το επιτόκιο για τις 12 δόσεις βρίσκεται στο 6,68% ενώ για 24 ή 48 δόσεις στο 8,18%. Με άλλα λόγια υπάρχει τεράστια επιβάρυνση στους οφειλέτες.

Το συγκεκριμένο επιτόκιο ήταν στο 4,12% το 2021, στο 4,09% το 2022, στο 6,43% το 2023 και έφτασε το 6,78% τον Ιανουάριο του 2024 σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

Έτσι, τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή θα προβλέπει τη μείωση αναδρομικά από τον Απρίλιο και το «πάγωμα» για ένα έτος των επιτοκίων για την τμηματική αποπληρωμή των οφειλών στην εφορία με την πάγια ρύθμιση.

Οι φορολογούμενοι που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση και έχουν πληρώσει τη δόση του Απριλίου με το αυξημένο επιτόκιο θα δουν το επιπλέον ποσό που κατέβαλαν να συμψηφίζεται με την επόμενη μηνιαία δόση της ρύθμισης. Δηλαδή, η επόμενη δόση θα είναι μειωμένη ενώ και οι υπόλοιπες δόσεις της ρύθμισης θα έχουν αναπροσαρμοστεί μετά την εφαρμογή των μειωμένων επιτοκίων.

Τα επιτόκια

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, το επιτόκιο για την αποπληρωμή των φορολογικών οφειλών σε έως 12 μηνιαίες δόσεις μειώνεται στο 4,34% από 6,68% που είναι σήμερα και για όσους επιλέξουν 24 ή 48 δόσεις το επιτόκιο μειώνεται στο 5,84% από 8,18%.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, με τροπολογία «θα αλλάξουμε τα επιτόκια των ρυθμίσεων για όσους έχουν ήδη προχωρήσει στις ρυθμίσεις με το αυξημένο επιτόκιο, καθώς και για όλους όσοι θα ακολουθήσουν. Αυτή η τροπολογία για τα επιτόκια θα έχει αναδρομικότητα από τις αρχές του Απριλίου, οπότε και έγινε η σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος. Έχουμε προβλέψει επίσης ότι η διαφορά για όσους έχουν ήδη πληρώσει την πρώτη δόση, θα πιστωθεί στην επόμενη. Οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια, η τροπολογία στο νομοσχέδιο θα καλύπτει πλήρως το ζήτημα».

Μηνιαίος τόκος

Την ίδια ώρα, σταθερό μέχρι τις 9 Αυγούστου 2025 παραμένει το επιτόκιο 8,76% το χρόνο ή 0,73% το μήνα για εκπρόθεσμη πληρωμή των φόρων και στο 6% μέχρι τις 2 Αυγούστου 2025 το ετήσιο επιτόκιο με βάση το οποίο υπολογίζονται οι τόκοι επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων.

Ρυθμίζουν οι μικροί

Στο μέτωπο των ρυθμίσεων τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι μόνο το 4,6% από το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος στην εφορία δηλαδή 4,611 δισ. ευρώ από 106,3 δισ. ευρώ έχει ενταχθεί σε κάποιο σχήμα ρύθμισης. Επτά στους δέκα από τους φορολογούμενους που έχουν εντάξει τις οφειλές τους σε ρύθμιση χρωστάνε μέχρι 300.000 ευρώ και συνολικά 3,24 δισ. ευρώ ενώ σε οφειλές άνω των 300.000 ευρώ συγκεντρώνεται το 29,6% του ρυθμισμένου υπολοίπου ήτοι 1,368 δισ. ευρώ.

Το υψηλότερο ποσοστό ρυθμισμένων οφειλών φυσικών προσώπων καταγράφεται μεταξύ 500 και 10.000 ευρώ ενώ τα νομικά πρόσωπα ρυθμίζουν σε υψηλότερο ποσοστό οφειλές που κινούνται στο εύρος από 10.000 έως 100.000 ευρώ. Αντίθετα, χαμηλά είναι ποσοστά ρύθμισης οφειλών σε μικρά ποσά ιδιαίτερα κάτω των 500 ευρώ όσο και σε υψηλά ποσά άνω των 20.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και άνω των 150.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα.

Επισημαίνεται ότι για τον περιορισμό των φαινομένων απώλειας ρυθμίσεων το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με το νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών προχώρησε στη βελτίωση των όρων δίνοντας τη δυνατότητα στους φορολογούμενους με ρυθμισμένες οφειλές να μην τίθεται εκτός προγράμματος εφόσον εξοφλούν η τακτοποιούν τα υπόλοιπα χρέη μέσα σε διάστημα 3 μηνών.

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ θα ενημερώνει εγκαίρως τους φορολογούμενους για την διευθέτηση των εκκρεμοτήτων τους με την εφορία προκειμένου να μην χάνουν τις ρυθμίσεις ενώ για όσους δεν κλείνουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς θα υπάρχει αυτόματη απώλεια τη ρύθμισης.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu