Πολιτική

Σε πρόωρες εκλογές οδηγείται η χώρα

Πρόωρες εκλογές «έβγαλε» η τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς ο υποψήφιος με πρόταση της κυβέρνησης Σταύρος Δήμας δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό των 180 ψήφων ώστε να εκλεγεί.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη ο κ. Δήμας, που ήταν και ο μοναδικός υποψήφιος, έλαβε 168 θετικές ψήφους και 132 «παρών».

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν και οι 300 βουλευτές.

Μεταξύ άλλων, «παρών» ψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Βύρων Πολύδωρας, Πέτρος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Βασίλης Καπερνάρος, Νίκη Φούντα, Θόδωρος Παραστατίδης, Ραχήλ Μακρή, Θεοδώρα Τζάκρη, όπως είχαν πράξει και στις προηγούμενες ψηφοφορίες.

Αντίθετα, τον Σταύρο Δήμα ψήφισαν, μεταξύ άλλων, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Βασίλης Οικονόμου, Γρηγόρης Ψαριανός, Σπύρος Λυκούδης, Κωνσταντίνος Γιοβαννόπουλος, Κατερίνα Μάρκου, Παναγιώτης Μελάς, Γιάννης Κουράκος, όπως αναμενόταν.

Τον Σταύρο Δήμα ψήφισαν ξανά και οι ανεξάρτητοι, πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η Βουλή διαλύεται μέσα σε 10 ημέρες και προκηρύσσονται βουλευτικές εκλογές.

Στιγμιότυπα από την τρίτη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Η επόμενη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα, θα επαναλάβει την ονομαστική ψηφοφορία, όπου θα απαιτείται και πάλι πλειοψηφία 180 βουλευτών. Αν και πάλι δεν υπερψηφιστεί πρόεδρος, τότε το όριο πέφτει στους 151 βουλευτές. Σε περίπτωση που δεν αναδειχτεί και τότε Πρόεδρος, τότε διεξάγεται και τρίτη ψηφοφορία κατά την οποία εκλέγεται ο υποψήφιος ακόμη και με σχετική πλειοψηφία.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu