"Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παραμένουν προσεκτικοί παρά το ότι ο πληθωρισμός έφτασε στον στόχο του 2%"
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν «βιάζεται» να μειώσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού, έπειτα από τις 8 μειώσεις στις οποίες έχει προχωρήσει τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Μάριο Σεντένο.
Συγκεκριμένα, ο ίδιος δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παραμένουν προσεκτικοί παρά τα «καλά νέα» ότι ο πληθωρισμός έφτασε στον στόχο του 2% και συνεχίζουν να αξιολογούν «όλους τους πιθανούς αριθμούς» και τις εκτιμήσεις για την οικονομία της Ευρωζώνης.
«Η τρέχουσα κατάσταση δεν υποδηλώνει ότι πρέπει να βιαστούμε για νέες μειώσεις επιτοκίων. Πρέπει να εξετάσουμε δεδομένα και να δούμε τις εξελίξεις», είπε στο Bloomberg Television ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας.
Μετά τη μείωση των επιτοκίων κατά 200 μονάδες βάσης, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Τρίτη ότι η νομισματική χαλάρωση πλησιάζει στο τέλος της και οι επενδυτές αναμένουν μια παύση στις 24 Ιουλίου. Σημείωσε μάλιστα, ότι η ΕΚΤ είναι σε καλή κατάσταση να αντιμετωπίσει τις επικρατούσες αβεβαιότητες, ιδίως από την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ.
Από τη μεριά του ο Σεντένο πρόσθεσε ότι η αδύναμη ανάπτυξη της Ευρώπης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον στόχο της ΕΚΤ για τις τιμές. «Αν πέσουμε λίγο από την άποψη της ανάπτυξης, αυτό πάντα προκαλεί ανησυχίες για το πόσο βιώσιμος είναι ο πληθωρισμός του 2%», δήλωσε στο περιθώριο της ετήσιας αποχώρησης της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας. Τέλος, επισήμανε ότι τα στοιχεία για την παραγωγή του β’ τριμήνου θα είναι καθοριστικά.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Αίγυπτος: Επαναλειτουργεί τη Δευτέρα 20/10 το συνοριακό πέρασμα της Ράφα
- Super League: Συνελήφθη πρόεδρος ομάδας – Στο γήπεδο βρέθηκαν φωτοβολίδες, κοντάρια και κράνη
- Τέλος ο Ποστέκογλου από τη Νότιγχαμ Φόρεστ
- MacBook Pro: Με οθόνη αφής και τεχνολογία OLED την επόμενη χρονιά
- Βόρεια Μακεδονία: Δημοτικές εκλογές διεξάγονται στις 19/10 στη χώρα
- Ιταλία: Η DBRS την αναβάθμισε στο υψηλότερο της επίπεδο από το 2018
- Υεμένη: Δεξαμενόπλοιο με σημαία Καμερούν επλήγη από βλήμα
- Bloomberg: Η ΕΕ έχει επιτέλους ένα σχέδιο για να αντιμετωπίσει την βιομηχανία ΗΠΑ – Κίνας
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις