«Δεν θέλω να κάνω εικασίες για τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο. Αλλά θα είμαστε έτοιμοι να δράσουμε, αν χρειαστεί», ανέφερε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ
Η προοπτική αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να βρίσκεται πιο κοντά απ’ όσο εκτιμούν οι αγορές, προειδοποίησε ο Πέτερ Καζιμίρ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Οι δηλώσεις του έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία ο πόλεμος στο Ιράν και η άνοδος των τιμών ενέργειας ενισχύουν τις ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μπορεί να αποδειχθεί πιο επίμονος. Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Kazimir εκτιμά ότι η ΕΚΤ παραμένει σε «καλή θέση» και ότι δεν υπάρχει ανάγκη άμεσης δράσης στην επόμενη συνεδρίαση, ωστόσο οι ανοδικοί κίνδυνοι για τις τιμές «κυριαρχούν ξεκάθαρα» στις προοπτικές.
«Προς το παρόν, χρειάζεται να παραμείνουμε ψύχραιμοι», δήλωσε ο Καζιμίρ σε συνέντευξή του στη Φρανκφούρτη, προσθέτοντας: «Θα έλεγα ότι μια αντίδραση από την ΕΚΤ είναι πιθανώς πιο κοντά απ’ όσο πιστεύουν πολλοί».
Ο ίδιος απέφυγε να προσδιορίσει τον χρόνο μιας πιθανής κίνησης. «Δεν θέλω να κάνω εικασίες για τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο. Αλλά θα είμαστε έτοιμοι να δράσουμε, αν χρειαστεί», ανέφερε.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Καζιμίρ ανησυχεί ότι η εμπειρία του πληθωριστικού σοκ του 2022 έχει μειώσει το όριο αντίδρασης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών: οι επιχειρήσεις μπορεί να μετακυλίσουν ταχύτερα το αυξημένο κόστος στις τιμές, ενώ οι εργαζόμενοι ενδέχεται να διεκδικήσουν υψηλότερους μισθούς πιο γρήγορα απ’ ό,τι στο παρελθόν. «Οι επιχειρήσεις θυμούνται ακόμη τα χρόνια του πληθωρισμού και πιθανότατα θα περάσουν πολύ πιο γρήγορα το υψηλότερο κόστος στους καταναλωτές απ’ ό,τι το 2022. Και οι άνθρωποι θα ζητήσουν υψηλότερους μισθούς πιο γρήγορα απ’ ό,τι στο παρελθόν», είπε.
Ο Καζιμίρ εμφανίστηκε σαφής και ως προς την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, σημειώνοντας ότι «η ισορροπία των κινδύνων για τον πληθωρισμό έχει μετατοπιστεί ξεκάθαρα προς τα πάνω» και ότι «μπορούμε να ξεχάσουμε όλες τις συζητήσεις περί υποχώρησης του πληθωρισμού κάτω από τον στόχο».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ μπορεί να κινηθεί χωρίς να περιμένει απαραίτητα τις νέες μακροοικονομικές προβλέψεις. «Δεν έχω επιφυλάξεις για αύξηση επιτοκίων χωρίς νέες προβλέψεις. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι οι σκέψεις για περαιτέρω μειώσεις είναι πλέον οριστικά εκτός τραπεζιού», τόνισε.
Οι αγορές αντέδρασαν ενισχύοντας τα στοιχήματα για σύσφιξη της πολιτικής, με το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων έως τον Ιούνιο να αποτιμάται περίπου στο 60%, ενώ η πιθανότητα δεύτερης αύξησης έως το τέλος του 2026 κινείται κοντά στο 35%, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Saab: Παραγγελία άνω του 1 δισ. δολαρίων για δύο αεροσκάφη επιτήρησης σε χώρα της Μ. Ανατολής
- Wall Street: Άνοδος με «καύσιμο» την πτώση του πετρελαίου
- Porsche: Νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης με 5.000 επιπλέον απολύσεις έως το 2035
- Δίκη για τα Τέμπη: Αύριο η απόφαση για τις ενστάσεις και τα αιτήματα αναβολής
- ALPHA REAL ESTATE SERVICES ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΝΘΕΣΗΣ Δ.Σ., ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ Η ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΔΙΕΥΘ. ΣΤΕΛΕΧΩΝ- ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
- Shein: Υπό αμφισβήτηση η αποτίμηση των 40-50 δισ. δολαρίων ενόψει IPO στο Χονγκ Κονγκ
- Σαουδική Αραβία: Τα συστήματα αεράμυνας αναχαίτισαν και κατέστρεψαν drones από το Ιράκ
- Έκρηξη και φωτιά σε εργοστάσιο παραγωγής ξυδιού στα Εξαμίλια Κορινθίας – Ένας νεκρός
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








