Οικονομία

Spiegel: Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για συμφωνία Ελλάδας – τρόικας

Εκτενείς είναι οι αναφορές του γερμανικού Τύπου στις σημερινές διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά, παρατηρούν Γερμανοί αναλυτές.

Για επίπονες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και τρόικας κάνει λόγο η Frankfurter Rundschau, σημειώνοντας ότι «δεν απομένει πλέον πολύς χρόνος δεδομένου ότι το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας λήγει στα τέλη του χρόνου. Η Αθήνα όμως χρειάζεται περαιτέρω στήριξη».

«Συνεχίζονται οι συνομιλίες της τρόικας με την Ελλάδα», είναι ο τίτλος άρθρου στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Handelsblatt, η οποία χαρακτηρίζει τη συνάντηση των Παρισίων «σημαντική για την πορεία του ελληνικού προγράμματος σταθεροποίησης».

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια

Σε σχετικό του άρθρο το περιοδικό Der Spiegel σημειώνει ότι «το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχει πλέον πολύ χρόνο στη διάθεσή του για να πείσει τους δανειστές του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ε.Ε. για τους αριθμούς του. Παρ’ όλα αυτά, οι συνομιλίες προχωρούν μετά δυσκολίας».

Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να παρουσιάσει κατά πόσον έχει προχωρήσει με το πρόγραμμα περικοπών.

«Η πίεση είναι τεράστια: εντέλει, το ερώτημα είναι εάν η Αθήνα μπορεί να συνεχίσει το πρόγραμμα σταθεροποίησης των δημοσιονομικών της. Χωρίς στήριξη όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει. Η συμφωνία με την τρόικα των δανειστών (…) είναι βασική προϋπόθεση για να συνεχιστούν οι συνομιλίες αναφορικά με τον τρόπο περαιτέρω στήριξης της Ελλάδας. Το τρέχον πρόγραμμα στήριξης λήγει στα τέλη του έτους», αναφέρει το Spiegel.

Επικαλούμενο πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa, το Spiegel αναφέρεται και στις διαφωνίες που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας.

«Για το 2015 η τρόικα υπολογίζει με ένα δημοσιονομικό κενό ύψους 2,5 δισ. ευρώ και ζητά περικοπές, μεταξύ άλλων στις συντάξεις, όπως λέγεται. Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών δεν βλέπει κενό και το απορρίπτει», γράφει το περιοδικό.

Σύμφωνα με το Spiegel, η βραδύτητα των συνομιλιών προκαλεί όλο και μεγαλύτερη ανησυχία στις Βρυξέλλες. «Εάν δεν υπάρξει συμφωνία στο Παρίσι, τότε η πιστωτική γραμμή – η οποία πρόκειται να αποφασιστεί στις 8 Δεκεμβρίου από το Eurogroup – θα είναι δύσκολη έως αδύνατη, ανέφεραν κύκλοι της Ε.Ε. τη Δευτέρα. Στην Αθήνα, αντίθετα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι μπορεί να επιτευχθεί λύση “ακόμη και την τελευταία στιγμή”, όπως λένε».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu