Πολιτική

Στις 19:00 το απόγευμα η πρώτη ψηφοφορία για ΠτΔ – Τα «ναι» και τα «παρών»

Στη Βουλή θα βρίσκονται το απόγευμα τα βλέμματα όλων για την πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Εκεί στις 19:00 το απόγευμα θα ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου προκειμένου να εκλεγεί απαιτούνται 200 βουλευτές όπως ορίζει το Σύνταγμα. Ο ίδιος αριθμός που θα απαιτηθεί και στη δεύτερη ψηφοφορία.

Η πρώτη ψηφοφορία αποτελεί ένα κρίσιμο «κρας τεστ» για αυτά που πρόκειται να ακολουθήσουν στις υπόλοιπες δύο. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο τα βλέμματα συγκεντρώνονται στον αριθμό των βουλευτών που θα πουν το «ναι» σε αυτή την πρώτη ψηφοφορία, όπως επίσης και στη στάση που θα κρατήσουν αρκετοί βουλευτές τόσο από το χώρο των ανεξάρτητων, όσο και από αυτό της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝ.ΕΛ. Άλλωστε στη δεξαμενή αυτή των ψηφοφόρων η κυβέρνηση ελπίζει για την τρίτη εκλογή.

Όπως έχουν μέχρι στιγμής τα πράγματα στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι εάν συγκεντρωθούν 165 “ναι” τότε θα πρέπει να θεωρηθεί επιτυχία.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ήδη χθες η ΚΟ των ΑΝ.ΕΛ επιβεβαίωσε ομόφωνα την απόφαση του κόμματος να μην ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παρόμοια στάση συμφωνήθηκε να κρατηθεί και στην ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, δίχως ωστόσο να μπορεί να πει κανείς με σαφήνεια εάν θα υπάρξουν μεμονωμένες αποκλίσεις.

Εν τω μεταξύ η χθεσινή άδεια που εξασφάλισαν οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής για να ψηφίσουν και στις τρεις διαδικασίες, περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα σενάρια. Και αυτό διότι παρά το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή έχει γνωστοποιήσει ότι θα καταψηφίσει την υποψηφιότητα Δήμα, ουδείς μπορεί να ισχυριστεί με σιγουριά ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές.

Τα «ναι» , τα «όχι» και τα «ίσως»

Αυτή τη στιγμή οι συσχετισμοί που καταγράφονται μεταξύ των βουλευτών των κομμάτων για την εκλογή Προέδρου έχουν ως εξής:

«Ναι» – 156 βουλευτές από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και την ψήφο της Κατερίνας Μάρκου.

«Όχι» – 99 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ ή 121 βουλευτές αν ψηφίζουν αρνητικά οι συνολικά 22 βουλευτές των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ.

Η δεξαμενή των ανεξάρτητων

«Όχι» – 10 βουλευτές: οι Μίμης Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, Πέτρος Τατσόπουλος, Θεόδωρος Παραστατίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, θεοδώρα Τζάκρη, Μίκα Ιατρίδη, Ραχήλ Μακρή και Πάρις Μουτσινάς.

«Μάλλον όχι» – 2 βουλευτες: οι Γιώργος Κασαπίδης και Γιάννης Κουράκος.

«Ναι» – 5 βουλευτές: οι Σπύρος Λυκούδης, Χρήστος Αηδόνης, Παναγιώτης Μελάς, Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Νταβρής.

«Μάλλον ναι» – 4 βουλευτές: οι Βασίλης Οικονόμου, Κώστας Γιοβανόπουλος, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, και Στάθης Μπούκουρας.

«Ίσως» – 2 βουλευτές: οι Βύρων Πολύδωρας, Βασίλης Καπερνάρος.

Πολιτική

close menu