Εντοπίστηκαν 58.450 παραβάσεις σε 590.656 ελέγχους
Με κεντρικό μήνυμα «Το κράνος δεν είναι απλώς αξεσουάρ – είναι ευθύνη που σώζει ζωές», η Ελληνική Αστυνομία υλοποιεί από τον Ιούλιο του 2025 την καμπάνια «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους», με στόχο την καθολική τήρηση του μέτρου από οδηγούς και συνεπιβάτες δικύκλων, καθώς και από χρήστες Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΕΠΗΟ).
Σε διάστημα 33 εβδομάδων από 7 Ιουλίου έως 15 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα 590.656 τροχονομικοί έλεγχοι. Ο αριθμός αντιστοιχεί σε περίπου 18.000 ελέγχους κάθε εβδομάδα και το ποσοστό παραβάσεων διαμορφώνεται σε περίπου 10% (9,89% για την ακρίβεια).
Από αυτούς τους ελέγχους προέκυψαν συνολικά 58.450 παραβάσεις για μη χρήση κράνους. Η συντριπτική πλειονότητα αφορά οδηγούς δικύκλων, ενώ σημαντικός αριθμός εντοπίστηκε σε συνεπιβάτες, επαγγελματίες διανομείς και χρήστες ΕΠΗΟ (ηλεκτρικά πατίνια, hoverboards, Segway και ηλεκτρικά μονόκυκλα).
Πιο συγκεκριμένα, 50.532 παραβάσεις καταγράφηκαν σε οδηγούς δικύκλων και 7.918 σε συνεπιβάτες, επιβεβαιώνοντας ότι η ευθύνη για τη μη χρήση κράνους βαρύνει κυρίως τον οδηγό. Επιπλέον, 2.019 περιπτώσεις αφορούσαν επαγγελματίες διανομείς, ενώ 6.338 παραβάσεις σημειώθηκαν σε οδηγούς ΕΠΗΟ — μια κατηγορία που αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, κυρίως στα αστικά κέντρα.
Σε επίπεδο γεωγραφικής κατανομής, πρώτη σε αριθμό παραβάσεων είναι η Αττική με 20.349, κάτι αναμενόμενο λόγω υψηλής κυκλοφορίας. Ακολουθούν τα Ιόνια Νησιά με 5.453 και το Νότιο Αιγαίο με 5.392. Υψηλές επιδόσεις καταγράφονται επίσης στην Κρήτη (4.487) και στη Δυτική Ελλάδα (4.185).
Έπονται η Θεσσαλονίκη με 3.755 παραβάσεις, η Θεσσαλία (2.928), η Πελοπόννησος (2.724), η Κεντρική Μακεδονία (2.624), η Στερεά Ελλάδα (1.908) και το Βόρειο Αιγαίο (1.688).
Αντίθετα, χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζουν περιοχές με μικρότερη κυκλοφοριακή πυκνότητα, όπως η Ήπειρος (1.438) και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (1.319), ενώ στη Δυτική Μακεδονία καταγράφηκαν μόλις 200 παραβάσεις.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - Γνωστοποίηση σημαντικών αλλαγών στα δικαιώματα ψήφου σύμφωνα με το ν. 3556/2007, όπως ισχύει
- ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - Ολοκλήρωση της συγχώνευσης με απορρόφηση από την Τράπεζα Πειραιώς κατά 100% θυγατρικών εταιρειών
- Ευρωαγορές: Βουτιά στους δείκτες, κύμα ρευστοποιήσεων στις μετοχές
- Telegraph: Το Ιράν ζητά S-400 από τον Πούτιν – Η μυστική επιστολή και το σχέδιο στρατιωτικής θωράκισης της Τεχεράνης
- ΣΕΤΕ: «Όχι» στη νέα αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων στο 1% – Αδικαιολόγητη η πρόσθετη επιβάρυνση
- Αιφνιδιαστική ακύρωση από Τραμπ: Στον «πάγο» η επιτροπή των ισχυρών της τεχνολογίας
- IDEAL HOLDINGS A.E. - Ανακοίνωση αγοράς ιδίων μετοχών
- Τουρκική πρόκληση με αντι-NAVTEX για το «Abeille Marengo»: Η Άγκυρα απαιτεί άδεια για το καλώδιο Κρήτης – Κύπρου
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








