Οικονομία

Στουρνάρας: Είναι ώρα να διαφοροποιηθεί η ΕΚΤ από τη Fed

Για τον Στουρνάρα, οι πιέσεις στην οικονομία των 20 κρατών της ζώνης καθιστούν πιο επείγουσα την υπόθεση για χαλαρότερη πολιτική

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να φοβάται να μετατοπίσει τη «υπερβολικά συνετή» στάση της για τα επιτόκια μακριά από αυτή της Federal Reserve, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Μιλώντας στη Φρανκφούρτη αφού η ΕΚΤ έδωσε το πιο ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα αρχίσει να χαλαρώνει την πρωτοφανή περίοδο των αυξήσεων επιτοκίων τον Ιούνιο, ο Έλληνας αξιωματούχος επανέλαβε ότι είναι πιθανές τέσσερις περικοπές φέτος – παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές μειώνουν τα στοιχήματα σε τέτοιες κινήσεις.

“Είναι πλέον ώρα να διαφοροποιηθούμε”, δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας μιλώντας στο Bloomberg. “Η κατάσταση στη ζώνη του ευρώ είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν στις ΗΠΑ. Στις ΗΠΑ, η ζήτηση είναι πολύ ισχυρότερη – κυρίως λόγω της ώθησης που παρέχει ο προϋπολογισμός. Δεν ισχύει το ίδιο στην Ευρώπη. Επιπλέον, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ενισχύθηκε κυρίως λόγω της προσφοράς – όχι λόγω της ζήτηση, ούτε λόγω των μισθών”, πρόσθεσε ο διοικητής της ΤτΕ.

Οι παρατηρήσεις έρχονται μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που υπερέβη τις προσδοκίες και προκάλεσε μια ταχεία ανατιμολόγηση των στοιχημάτων για τη νομισματική χαλάρωση. Οι αγορές υπολογίζουν τώρα ότι η ευρωζώνη, όπου τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή υπολείπονταν των εκτιμήσεων, θα κάνει τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024, σε σύγκριση με λιγότερες από δύο για τη Fed.

«Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed», είπε χθες και η Λαγκάρντ στους δημοσιογράφους. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια πολύ μεγάλη αγορά, μια πολύ μεγάλη οικονομία, ένα σημαντικό χρηματοοικονομικό κέντρο, και όλα αυτά λαμβάνονται υπόψη στις προβλέψεις μας”, πρόσθεσε.

Για τον Στουρνάρα, οι πιέσεις στην οικονομία των 20 κρατών της ζώνης καθιστούν πιο επείγουσα την υπόθεση για χαλαρότερη πολιτική. Ενώ εξακολουθεί να οραματίζεται μια λεγόμενη ήπια προσγείωση, προειδοποιεί ότι η υπερβολική αναμονή για τη μείωση των επιτοκίων θα έθετε σε κίνδυνο την ήδη αναιμική ανάπτυξη και τον κίνδυνο να πέσει ο πληθωρισμός κάτω από τον στόχο του 2%.

«Βλέπουμε τους πρώτους σπόρους ανάκαμψης στην Ευρώπη — επίσης στη Γερμανία», είπε ο Στουρνάρας. «Δεν θέλουμε να σκοτώσουμε αυτούς τους πρώτους σπόρους ανάκαμψης».

Ασκεί πιέσεις για συνεχείς μειώσεις των επιτοκίων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ακολουθούμενες από άλλες δύο μέχρι το τέλος του έτους – μια άποψη που δεν συμμερίζονται και τα 26 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Μερικοί από τους πιο συντηρητικούς συναδέλφους του προτιμούν μια πιο προσεκτική προσέγγιση, ανησυχώντας ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να ανακάμψει καθώς οι μισθοί αυξάνονται. Θα προτιμούσαν κινήσεις κάθε τρεις μήνες — όταν η ΕΚΤ επικαιροποιεί τις τριμηνιαίες προβλέψεις της.

Αυτή η συζήτηση, αυτή τη στιγμή στα αρχικά της στάδια, θα διεξαχθεί τις επόμενες εβδομάδες. Στο μεταξύ, ο Στουρνάρας θέλει η ΕΚΤ – η οποία κατηγορήθηκε ότι κινείται πολύ αργά καθώς ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε – να αρχίσει να ενεργεί.

«Τον περασμένο Σεπτέμβριο προχωρήσαμε σε αύξηση ως “ασφάλιση” έναντι του υπερβολικά υψηλού πληθωρισμού», είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η αύξηση των μισθών θα συνεχίσει να μετριάζεται. «Τώρα έχει γυρίσει αντίστροφα. Υπάρχει κίνδυνος ο πληθωρισμός να πέσει πολύ κάτω από τον στόχο του 2%. Τώρα χρειαζόμαστε μια ασφάλεια για να μην μείνουμε πίσω από την καμπύλη».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu