Οικονομία

ΣΒΕ: «Αγκάθια» το ενεργειακό κόστος και οι ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού

Σύμφωνα με τις προτάσεις που κατέθεσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ) στον πρωθυπουργό

Η αδυναμία εξεύρεσης ανθρώπινου δυναμικού, τo αυξημένο ενεργειακό κόστος και οι ελλειπείς υποδομές συνιστούν τα βασικά «αγκάθια» για την ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας, σύμφωνα με τις προτάσεις που κατέθεσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ) στον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΣΒΕ Λουκία Σαράντη, το πρώτο βασικό ζήτημα που απασχολεί το σύνολο της ελληνικής βιομηχανίας είναι η αδυναμία εξεύρεσης κατάλληλου προσωπικού. «Η επίλυση του ζητήματος αυτού μπορεί να συμβάλει στη μείωση της ανεργίας κάτω από 10% έως το 2027, ενώ μπορεί να αποτελέσει όχημα για την αλλαγή των προτύπων απασχόλησης και την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που πηγάζουν από την ανεργία» τονίζει.

Οι υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια ενέργειας αποτελούν ακόμη ένα «αγκάθι» για τον βιομηχανικό κόσμο, ενώ την ίδια στιγμή σημαντικές ελλείψεις καταγράφονται στις υποδομές (δίκτυα).

Στις προτάσεις του Συνδέσμου προς την κυβέρνηση εντάσσονται επίσης:

τις προτάσεις του Συνδέσμου προς την κυβέρνηση ανήκουν επίσης:

η αύξηση της χρηματοδότησης σε ερευνητικά προγράμματα σχετικά με την τεχνολογική ανάπτυξη,
η διοχέτευση πόρων των Ταμείων Συνοχής και της αναμόρφωσης του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης κατά προτεραιότητα σε επιχειρήσεις που είναι σε θέση να εξάγουν υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα και υπηρεσίες
η παροχή ειδικών και αυξημένων κινήτρων για προσέλκυση ξένων επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας,
η ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και προσαρμογής στις αρχές της πράσινης οικονομίας
η δημιουργία προγραμμάτων ανάσχεσης του brain drain και προσέλκυσης Ελλήνων του εξωτερικού και αλλοδαπών στελεχών υψηλής εξειδίκευσης,
η ψηφιοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και η περαιτέρω απλούστευση του ισχύοντος πλαισίου.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu