Διεθνή

Σύνοδος BRICS: Το Ισραήλ διαπράττει έγκλημα πολέμου στη Γάζα

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα

«Η συλλογική τιμωρία Παλαιστινίων αμάχων μέσω της παράνομης χρήσης βίας από το Ισραήλ αποτελεί έγκλημα πολέμου», τόνισε ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα - Διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για τη σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς ζητά ο Σι Τζινπίνγκ

Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα κατηγόρησε το Ισραήλ για «εγκλήματα πολέμου» και «γενοκτονία» στη Γάζα, σε ομιλία του ανοίγοντας τις εργασίες της έκτακτης διαδικτυακής συνόδου της ομάδας των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), που συγκλήθηκε με αντικείμενο την κατάσταση στη Γάζα και στη Μέση Ανατολή.

«Η συλλογική τιμωρία Παλαιστινίων αμάχων μέσω της παράνομης χρήσης βίας από το Ισραήλ αποτελεί έγκλημα πολέμου», τόνισε ο Ραμαφόζα. «Η εσκεμμένη άρνηση παροχής φαρμάκων, καυσίμων, τροφίμων και νερού στους κατοίκους της Γάζας ισοδυναμεί με γενοκτονία», πρόσθεσε.

«Προτρέπουμε τη διεθνή κοινότητα να συμφωνήσει σε επείγουσες και συγκεκριμένες ενέργειες για να τερματιστεί η συμφορά στη Γάζα και να ανοίξει ο δρόμος για μια δίκαιη και ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης», τόνισε, παραθέτοντας έναν κατάλογο αυτών των προτεινόμενων ενεργειών.

Εκτός από μια «άμεση και πλήρη» κατάπαυση του πυρός, ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος ζήτησε την ανάπτυξη ταχείας δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, «με την εντολή να εποπτεύσει την παύση των εχθροπραξιών και την προστασία των αμάχων».

Η Πρετόρια ανακοίνωσε χθες αυτή την έκτακτη σύνοδο, στην οποία μίλησε μεταξύ άλλων και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, απευθύνοντας έκκληση για πολιτική λύση στην ισραηλινό-παλαιστινιακή σύγκρουση πιθανώς με τη συμβολή των BRICS.

Ο Πούτιν τόνισε ότι οι ανθρωπιστικές παύσεις είναι σωστό βήμα προς την ειρήνη και ότι είναι σημαντικό να μην εμπλακούν άλλες χώρες στην σύγκρουση.

Οι ηγέτες των έξι νέων χωρών μελών των BRICS (Σαουδική Αραβία, Αργεντινή, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Ιράν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), που πρόκειται να ενταχθούν στην ομάδα τον Ιανουάριο, αναμένεται επίσης να μιλήσουν στη σύνοδο, ανέφερε χθες η Πρετόρια.

 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα συμμετάσχει επίσης στη σύνοδο, μετά την οποία οι ηγέτες «αναμένεται να υιοθετήσουν κοινό ανακοινωθέν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα στη Γάζα», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Νότιας Αφρικής.  

Σι Τζινπίνγκ: Διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για τη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς 

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ζήτησε σήμερα τη διεξαγωγή “διεθνούς διάσκεψης για την ειρήνη” με σκοπό την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, στην ομιλία του κατά την έκτακτη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής της ομάδας των BRICS.

“Δεν μπορεί να υπάρξει διαρκής ειρήνη και ασφάλεια στη Μέση Ανατολή χωρίς μια δίκαιη λύση στο ζήτημα της Παλαιστίνης”, τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος. Συνεπώς, “η Κίνα ζητά τη διοργάνωση το συντομότερο δυνατό μιας διεθνούς διάσκεψης για την ειρήνη” προκειμένου να επιτευχθεί “διεθνής συναίνεση”, τόνισε.

Αυτή η διάσκεψη θα καταστήσει εφικτή την “εργασία για μια ταχεία λύση στο ζήτημα της Παλαιστίνης που να είναι συνολική, δίκαιη και βιώσιμη”, πρόσθεσε.

Παράλληλα κάλεσε για την άμεση κατάπαυση του πυρός και την “απελευθέρωση αμάχων ομήρων”. “Όλα τα μέρη στη σύγκρουση πρέπει να παύσουν αμέσως το πυρ και τις εχθροπραξίες, να τερματίσουν κάθε μορφή βίας και επιθέσεις με στόχο αμάχους και να απελευθερώσουν αμάχους κρατούμενους προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες ζωών και περαιτέρω δεινά”, ανέφερε.

“Από το ξέσπασμα της τελευταίας ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, η Κίνα προωθεί ενεργά τις ειρηνευτικές συνομιλίες και την κατάπαυση του πυρός”, σημείωσε ο Σι, συμπληρώνοντας πως το Πεκίνο “παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια για να ανακουφίσει από τα δεινά της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα” και θα συνεχίσει να το κάνει.

close menu