Επιχειρήσεις

Τ. Korakiwala: Οσο υπάρχει πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα θα ρίχνουμε κεφάλαια

Ο Ινδός επενδυτής της Switz Group, Taizoon Korakiwala

Σε πάνω από 60 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι επενδύσεις του Ινδού επιχειρηματία στην Ελλάδα - Γιατί εξαγόρασε την Ιονική Σφολιάτα και ποια είναι κοιτάζει στον κλάδο των βιολογικών προϊόντων

Για νέες επενδύσεις ετοιμάζεται μέσα στο 2024 στη χώρα μας ο Ινδός επικεφαλής του Switz Group Taizoon Korakiwala. Σύμφωνα με όσα δήλωσε πριν από λίγες ημέρες στο φόρουμ των Δελφών, αυτές αφορούν τον κλάδο των βιολογικών προϊόντων, τον κλάδο της σοκολάτας, με ένα εργοστάσιο που σχεδιάζονται, ενώ υπάρχει η διάθεση να μπει η εταιρεία και στα Logistics των κατεψυγμένων προϊόντων.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά όσα ανέφερε ο κ. Korakiwala στο Financialreport.gr στο περιθώριο του forum στην ερώτηση πόσα χρήματα επενδύει κάθε χρόνο στη χώρα μας «δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο budget επενδύσεων που έχουμε. Βλέπουμε ξεχωριστά την κάθε επένδυση, την αξιολογούμε και αν θεωρούμε ότι πραγματικά αξίζει, δεν κοιτάμε τα χρήματα, μπορούμε να δώσουμε πολλά, αν πραγματικά μας ενδιαφέρει και βλέπουμε προοπτικές σε αυτή».

Σε ερώτηση για την εταιρεία με τα βιολογικά προϊόντα την οποία κοιτάζει ο κ. Korakiwala ανέφερε ότι είναι μια επιχείρηση γνωστή στον τομέα της και έρχεται να συμπληρώσει ένα κομμάτι στο παζλ των επενδύσεων. «Θέλουμε να έχουμε ένα ολιστικό πλάνο στις επενδύσεις» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι κατά καιρούς υπάρχουν πάρα πολλές προτάσεις που έρχονται από διάφορες εταιρείες στην Ελλάδα, τις οποίες κοιτάζουν προσεκτικά με την ομάδα του.

Τί τον τράβηξε στην Ιονική Σφολιάτα

Η πιο πρόσφατη επένδυση του Switz Group ήταν, το καλοκαίρι του 2023, στην Ιονική Σφολιάτα, μια εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη. «Μου άρεσε ότι είναι οικογενειακή εταιρεία, έχει περάσει στον πατέρα στον υιό. Κάτι το οποίο συνέβη και στη δική μου περίπτωση. Πραγματικά αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι η οικογένεια Πορτοκαλίδη ενδιαφέρεται πολύ για την επιχείρησή της και θέλουμε να τους βοηθήσουμε να αναπτυχθούν περισσότερο».

Ο ίδιος επισήμανε πόσο σημαντική είναι σταθερότητα στις επενδύσεις ενώ ανέφερε ότι, σε αντίθεση με ό,τι αναφέρουν πολλοί ξένοι επιχειρηματίες, δεν αντιμετώπισε γραφειοκρατία σε όσα έχει κάνει στην Ελλάδα: «Εμείς θέλουμε να αναπτύξουμε κεφάλαια στη χώρα και να υπάρχει πολιτική σταθερότητα. Τους ανθρώπους που εμπιστεύομαστε τους έχουμε, όπως και όλα τα άλλα εχέγγυα, ενώ και η οικονομική κατάσταση γίνεται όλο και καλύτερη. Είναι πολύ καλά χρόνια αυτά που έχω ζήσει στην Ελλάδα και δεν ήταν τόσο άσχημα τα πράγματα αναφορικά με την γραφειοκρατία, ήταν καλύτερα από αυτό που περίμενα. Όλα αυτά βέβαια, αρκεί να μιλάμε για κάποιον που θέλει να κάνει μια μακροπρόθεσμη επένδυση, αν θέλεις κάτι βραχυπρόθεσμο, πηγαίνεις στο Χρηματιστήριο» επισήμανε.

Πορεία 44 ετών

Το SwitzGroup ιδρύθηκε από τον εν λόγω επιχειρηματία τον Ιανουάριο του 1980. Ο Khorakiwala στην ουσία μετεξέλιξε την μικρή επιχείρηση αρτοποιίας του πατέρα του, με τους 12 υπαλλήλους στο Αλ Κομπάρ της Σαουδικής Αραβίας και την μετέτρεψε σταδιακά σε μια πολυεθνική εταιρεία με βάσεις κυρίως στην αρτοποίια και τη ζαχαροπλαστική. Είναι χαρακτηριστικό ότι η SwitzGroup εν έτει 2024, συνεχίζει να είναι μια οικογενειοκρατούμενη επιχείρηση, η οποία, όμως, πραγματοποιεί πωλήσεις που αγγίζουν τα 250 εκατ. δολάρια, απασχολεί 4.500 υπαλλήλους παγκοσμίως και δραστηριοποιείται στην αρτοβιομηχανία σε 9 χώρες, μεταξύ των οποίων σε Ομάν, Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Σρι Λάνκα, κ.ά. Τα brands με τα οποία ασχολείται η εταιρεία συνδέονται κυρίως με την εστίαση, την αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστική, με την χονδρική συστατικών για την αρτοποίια και τη ζαχαροπλαστική, αλλά και με την εμπορία αυγών.

Επίσης, ενδεικτικό στην πορεία της παρότι ο ίδιος κατάγεται από το Μουμπάι της Ινδίας, ο ‘’στρατηγείο’’ της SwitzGroup βρίσκεται στο Ντουμπάι, όπου εκεί λαμβάνονται και οι σημαντικές αποφάσεις, ενώ διατηρείται και ένα γραφείο και στο Μουμπάι. Για την εποπτεία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, έχει, εξάλλου, ιδρυθεί γραφείο στην περιοχή της Εκάλης τα τελευταία χρόνια και πολύτιμος συνεργάτης του Κοrakiwala σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες στη χώρα μας είναι ο Ηλίας Ντάβος.

Η γνωριμία με τον Φέσσα

Στο φόρουμ των Δελφών, εξάλλου, ο Ινδός επιχειρηματίας είχε, μεταξύ άλλων, και μια σημαντική γνωριμία με ένα από τους πιο επιφανείς επιχειρηματίες της χώρας: Τον Θεόδωρο Φέσσα, Πρόεδρο της Quest Holdings. Οι δύο τους μίλησαν για αρκετή ώρα, αντάλλαξαν κάρτες και μένει να δούμε αν τελικά θα ‘’ψηθεί’ μια νέα συνεργασία…

Ο Πρόεδρος της Quest Holdings συνομιλεί με τον Ινδό επενδυτή. Στο βάθος η σύζυγός του Edith Korakiwala

Mαρία Μπακοπούλου

[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu