Επενδύσεις

ΤΑΙΠΕΔ για Βερβερόντα (Πόρτο Χέλι): Οι επενδυτές να απευθυνθούν σε συμβούλους για το ιδιοκτησιακό καθεστώς

Με αφορμή την ανάκτηση ιδιοκτησιών με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σε τμήμα του ακινήτου που είχε απαλλοτριωθεί το 1973 για να γίνει αεροδρόμιο

Πριν από μερικές ημέρες  (την Πέμπτη 5 Oκτωβρίου 2023) το τηλεοπτικό κανάλι Alpha, της οικογένειας Βαρδινογιάννη μετέδωσε ρεπορτάζ σχετικά με το διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση έκτασης στην περιοχή Βερβερόντα, σε απόσταση μόλις 1-2 χιλιομέτρων από το Πόρτο Χέλι. Το βασικό συμπέρασμα του ρεπορτάζ είναι ότι οι κάτοικοι ανησυχούν για την επένδυση που θα γίνει, το είδος της οποίας δεν γνωρίζουν αφού δεν έχει εκπονηθεί ΕΣΧΑΔΑ, δηλαδή «Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου». To ΕΣΧΑΔΑ θα εκπονηθεί από τον αγοραστή της έκτασης (δεν πρόκειται δηλαδή για παραχώρηση αλλά για πώληση της έκτασης) που θα αναλάβει την αξιοποίησή με βάση τα δικά του συμφέροντα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον και την τυχόν αλλοίωση της ευρύτερης περιοχής. Να σημειωθεί πως ως ημερομηνία υποβολής προσφορών του διαγωνισμού που διεξάγει το ΤΑΙΠΕΔ, παραμένει μέχρι την δημοσιοποίηση του παρόντος θέματος, η 24η Οκτωβρίου 2023, όπως μας δήλωσε εκπρόσωπος του ταμείου μετά από παράταση που έχει δοθεί (η προηγούμενη καταληκτική ημεερομηνία ήταν η 5η Οκτωβρίου 2023). Το ρεπορτάζ του Alpha ανηπαρήχθη από διάφορα μέσα με παρόμοιο περιεχόμενο.

Ο πραγματικός κίνδυνος 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημήτρης Πολίτης (ΤΑΙΠΕΔ): Το α΄τρίμηνο του 2024 το «Ελ. Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο

Το έσοδο μπορεί να φτάσει πάνω από 750 εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ταμείου

Η αλήθεια βέβαια έχει και μία άλλη εκδοχή. Ότι στην περιοχή η οικογένεια Βαρδινογιάννη έχει εδώ και χρόνια εξοχικές κατοικίες και μέλη της έχουν φτιάξει και μία Ενεργειακή Κοινότητα. Και όπως λένε οι πληροφορίες υπάρχει ενδιαφέρον για το τι θα γίνει στην περιοχή, η οποία ας σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ραγδαία τουριστικά με την κατασκευή πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων όπως ενδεικτικά αναφέρεται αυτή του Amanzoe και πολλών άλλων.
Ανεξάρτητα από τα θέματα που βάζει το ρεπορτάζ (σ.σ. αν και σε άλλες περιπτώσεις οι κάτοικοι για παράδειγμα γύρω από τα διυλιστήρια είτε της Motoroil είτε των ΕΛΠΕ και ακόμα της Πετρόλα που έγινε ΕΛΠΕ, δεν ρωτήθηκαν ποτέ), υπάρχει ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα που αφορά στην παραχώρηση της περιοχής στους επενδυτές.

Η περιοχή ίσως έχει πραγματικά προβλήματα ιδιοκτησίας. Κι αυτό γιατί η ευρύτερη περιοχή προέρχεται από την αναγκαστική απαλλοτρίωση έκτασης που προοριζόταν για αεροδρόμιο. Όμως, το αεροδρόμιο δεν έγινε ποτέ. Η έκταση που προοριζόταν για την κατασκευή του αεροδρομίου περιελάμβανε συνολικά 974 στρέμματα, συμπεριλαμβανομένου των 617 στρεμμάτων που το ΤΑΙΠΕΔ έχει βγάλει προς πώληση και αξιοποίηση (εδώ το ΦΕΚ της μεταβίβασης της περιοχής στο ΤΑΙΠΕΔ, 7 Απριλίου 2014, με το οποίο παραχωρούνται τα «περίπου 615 στρέμματα», όπως αναφέρεται, του ευρύτερου ακινήτου των 974 στρεμμάτων).

Έκτοτε, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Financial Report, ορισμένοι ιδιοκτήτες προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και υπέβαλλαν αίτηση ακύρωσης της απαλλοτρίωσης. Το οποίο Συμβούλιο της Επικρατείας τους δικαίωσε. Πρόκειται για την απόφαση 2214/2009 και την απόφαση 177/2013 με τις οποίες οι εκτάσεις επέστρεψαν στους πρώην ιδιοκτήτες, καταβάλλοντας βεβαίως και ένα ορισμένο τίμημα.

Να διευκρινισθεί πως οι εκτάσεις, που ανακτήθηκαν προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή και όχι από τα 617 στρέμματα που πουλάει το ΤΑΙΠΕΔ.

Ωστόσο, το ΤΑΙΠΕΔ αποφεύγει να απαντήσει ξεκάθαρα στο πιθανό ενδεχόμενο εμφάνισης προσφυγών και για την προς πώληση έκταση.

Μάλιστα, οι πιο πάνω αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν αναφέρονται στη σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ που αφορά στην παραχώρηση της έκτασης.

Το Financial Report απευθύνθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ διατυπώνοντας ερωτήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι., δηλαδή εάν με αφορμή την παραχώρηση κάποιοι πρώην ιδιοκτήτες επανέλθουν και διεκδικήσουν την ιδιοκτησία τους, προσφεύγοντας και αυτοί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες;

Το ΤΑΙΠΕΔ μας απάντησε εγκαίρως και το ευχαριστούμε. Όμως, οι απαντήσεις δηλώνουν ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει εκτός από τις πληροφορίες και το υλικό που το ΤΑΙΠΕΔ διαθέτει (μέσω του VCR) είναι ενδεικτικές και σε καμία περίπτωση εξαντλητικές. Θα πρέπει δηλαδή και οι ίδιοι οι επενδυτές να κάνουν έρευνα για το ακίνητο απευθυνόμενοι σε επαγγελματίες συμβούλους.

Παραθέτουμε τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις του ΤΑΙΠΕΔ.

Ερωτήματα προς το ΤΑΙΠΕΔ 

Η προσφερόμενη έκταση 627.417,92 τετραγωνικών μέτρων από το ΤΑΙΠΕΔ, αποτελεί τμήμα μεγαλύτερης έκτασης, 973.945 τετραγωνικών μέτρων, η οποία είχε απαλλοτριωθεί από το δημόσιο το έτος 1973 προς τον σκοπό της κατασκευής αεροδρομίου.

Ο σκοπός για τον οποίο η ανωτέρω έκταση απαλλοτριώθηκε ουδέποτε πραγματοποιήθηκε και το έτος 1980 με την υπ’αριθμ. 662/30 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Συγκοινωνιών και Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΦΕΚ Δ΄ 243/22-4-1980), η απαλλοτριωθείσα έκταση παραχωρήθηκε στην ΔΕΠΟΣ Α.Ε. για τη δημιουργία παραθεριστικού οικισμού, χωρίς όμως και πάλι να υλοποιηθει και αυτός ο σκοπός.

Εντέλει και μετά από προσφυγές ιδιοκτητών απαλλοτριωθέντων οικοπέδων, το Συμβούλιο Επικρατείας με αποφάσεις του (υπ’ αριθμ. 2214/2009, 177/2013) ακύρωσε την απαλλοτρίωση ως προς τα ακίνητα αυτά.

Οπότε προκύπτουν κάποια ερωτήματα:

α. Αν μπορεί να επαναληφθεί το ίδιο σε περίπτωση αίτησης ακύρωσης της απαλλοτρίωσης από κάποιον πρώην ιδιοκτήτη και με την υπό αξιοποίηση έκταση των 627 στρεμμάτων; Αν ναι, αν έχουν τεθεί σε γνώση υποψηφίων επενδυτών οι εν λόγω αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεδομένου ότι ούτε στη σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ γίνεται αναφορά σε αυτές.

β. Αν έχουν γνωστοποιηθεί στους υποψήφιους επενδυτές οι νομικοί κίνδυνοι που αναλαμβάνονται με την αγορά του εν λόγω ακινήτου, καθώς μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στην ακύρωση του συμβολαίου

γ. Αν η εξαίρεση μέρους της απαλλοτριωθείσας έκτασης από την πρόσκληση για εξαγορά, συμπίπτει τυχαία με το γεγονός ότι σε αυτήν ακριβώς την εξαιρεθείσα έκταση, ευρίσκονται τα ακίνητα για τα οποία ακυρώθηκε η απαλλοτρίωση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

δ. Αν παραμένει σε ισχύ η 24η Οκτωβρίου 2023 ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής Προσφορών;

Και οι απαντήσεις που μας δόθηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ:

α. Η διαδικασία ανάκλησης απαλλοτρίωσης και επιστροφής των εκτάσεων που απαλλοτριώθηκαν στους αρχικούς ιδιοκτήτες προβλέπεται από τον νόμο. Οι Ενδιαφερόμενοι Επενδυτές έχουν τη δυνατότητα, να λάβουν πληροφορίες αναφορικά με το Ακίνητο, μέσω πρόσβασης στο Virtual Data Room (VDR), όπου είναι διαθέσιμα νομικά και τεχνικά έγγραφα και πληροφορίες για το Ακίνητο. Σύμφωνα ωστόσο με τον όρο 8.8 της Πρόσκλησης Υποβολής Προσφοράς κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προβεί στη δική του ανεξάρτητη αξιολόγηση της Πρόσκλησης Υποβολής Προσφοράς, του αντικειμένου του Διαγωνισμού και της Συναλλαγής, κατόπιν έρευνας και λήψης επαγγελματικών συμβουλών, όπως το πρόσωπο αυτό θα κρίνει σκόπιμο.

β. Σύμφωνα με τον όρο 2.7 της από 11.07.2023 Πρόσκλησης Υποβολής Προσφοράς όλες οι πληροφορίες σχετικά με το Ακίνητο, που περιλαμβάνονται στην παρούσα Πρόσκληση Υποβολής Προσφοράς και στο VDR, αποσκοπούν στο να βοηθήσουν τους Ενδιαφερόμενους να προετοιμάσουν και να υποβάλουν την Προσφορά τους. Το υλικό αυτό παρέχεται μόνο για πληροφοριακούς σκοπούς και είναι ενδεικτικό και όχι εξαντλητικό. Οι Υποψήφιοι που θα αποκτήσουν πρόσβαση στο VDR θα πρέπει να διενεργήσουν τη δική τους ανεξάρτητη έρευνα και ανάλυση των δεδομένων που αφορούν στο Ακίνητο, στην Πρόσκληση Υποβολής Προσφοράς, στο Διαγωνισμό και στους όρους του Σχεδίου ή Τελικού Σχεδίου Συμβολαίου, επικουρούμενοι από συμβούλους της επιλογής τους.
γ. Στον διαγωνισμό εντάχθηκε η έκσταση που μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ με τον Ν. 4254/2014 “Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του Ν. 4046/2012 και άλλες διατάξεις” κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα στο Παράρτημα Ι’ της παρούσας. (άρθρο πρώτο, υποπαράγραφος Β.3, υποπερίπτωση 25β) (ΦΕΚ 85 Α’/07.04.2014).

δ. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής Προσφορών είναι η Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2023.

Χρήστος Ιωάννου
[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επενδύσεις

close menu