Οικονομία

Θ. Αλαμπάση: Γιατί δώσαμε έκπτωση – δώρο 30% στον ιδιωτικό φορέα για την αγορά 1ης κατοικίας οφειλέτη

Είδαμε ότι οι πλειστηριασμοί σε μεγάλο ποσοστό, της τάξεως του 75% στην πρώτη φορά που χτυπάει το σφυρί είναι άγονοι και κατακυρώνονται στον τρίτο με την αναπροσαρμογή της τιμής στο 65%, δήλωσε η Ειδική Γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους

Ο φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης θα μπορεί να αγοράζει το ακίνητο με 30% έκπτωση επί της τιμής πρώτης προσφοράς, κάτι που αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, δήλωσε η Θεώνη Αλαμπάση, Ειδική Γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους, στο πλαίσιο του πρώτου συνεδρίου για τα ακίνητα που διοργανώνουν το Capital.gr και το Forbes Greece με θέμα “Το Παρόν – το Μέλλον και οι Προκλήσεις του Real Estate”. 

Ειδικότερα, όπως είπε η Θ. Αλαμπάση: “η διαγωνιστική διαδικασία για τον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης  ακινήτων έχει ξεκινήσει κανονικά, από τον Αύγουστο του 2022. Απλώς επειδή είναι διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου όπως λέει ο νόμος, έχει διάφορα στάδια μέχρι να φτάσουμε στον τελικό επιλεγέντα. Έτσι, στο πρώτο στάδιο είχαμε τους προεπιλεγέντες επενδυτές, με τους οποίους ξεκινήσαμε συζητήσεις στο πλαίσιο του ανταγωνιστικού διαλόγου. Με άλλα λόγια πώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί αυτός ο φορέας με τo σωστότερο τρόπο. Και αυτές οι συζητήσεις έληξαν τον Απρίλιο του 2023. Εκεί λοιπόν στη συζήτηση με τους επενδυτές, διαπιστώσαμε το εξής: Ότι ο δείκτης εσωτερικής απόδοσης (IRR) με βάση τον νόμο που είχε ψηφιστεί προέκυπτε χαμηλός και άρα και το ενδιαφέρον ήταν χαμηλό. Οπότε δεν είχε κανένα νόημα να προχωρήσουμε με αυτή τη διαδικασία, αν δεν φέρναμε κάποιες συγκεκριμένες τροποποιήσεις στο νόμο που στόχο είχαν να αυξήσουν το IRR της επένδυσης”.

Η ίδια συνέχισε λέγοντας ότι “επειδή γίνεται λόγος για τις κρατικές εγγυήσεις, δεν ήταν κάτι που τέθηκε ανελαστικά, ότι αν δεν προχωρήσουν οι κρατικές εγγυήσεις, δεν θα υπήρχε ενδιαφέρον. Αντίθετα, πρέπει να σας πω ότι ο σοβαρός προβληματισμός των επενδυτών είχε να κάνει με τους δυνητικά ωφελούμενους. Αυτή τη στιγμή, στο ενδιάμεσο πρόγραμμα που υπάρχει που δηλώνει κάποιος ενδιαφέρον όταν προκύψει ο φορέας να μπει, και παίρνει άμεση αναστολή πλειστηριασμού, είναι μόλις 138 άτομα. Η κρατική εγγύηση είναι κάτι που μας προβλημάτισε αν πρέπει να υπάρχει στην όλη εξίσωση πλην όμως τα δημοσιονομικά περιθώρια τελικά υπαγόρευσαν και τις τροποποιήσεις που πέρασαν. Αυτές που θα δείτε στη Βουλή είναι ότι καταρχάς δόθηκε μια έκπτωση 30% στην  αγορά. Δηλαδή ο φορέας θα μπορεί να αγοράζει το ακίνητο με 30% έκπτωση επί της τιμής πρώτης προσφοράς. Αυτό έγινε ως δώρο, αλλά αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα”.

Όπως πρόσθεσε, “είδαμε ότι οι πλειστηριασμοί σε μεγάλο ποσοστό, της τάξεως του 75% στην πρώτη φορά που χτυπάει το σφυρί είναι άγονοι, άρα από την αυτόματη αναπροσαρμογή περίπου στον τρίτο κατακυρώνονται και κατακυρώνονται με την αναπροσαρμογή της τιμής στο 65%. (Μια διόρθωση της αγοράς). Οπότε η σημαντικότερη παρέμβαση για το IRR είναι αυτή και η φορολογική εξίσωση με τις εταιρείες που επενδύουν σε ακίνητα. Παράλληλα, βάλαμε και τη δυνατότητα του μηχανικού να εισέρχεται μέσα στην κατοικία για να μπορέσει να καταγράψει την αληθινή εικόνα του ακινήτου. Αυτό για εμάς είναι σημαντική παράμετρος, θα δώσει σημαντικές πληροφορίες στο αν υπάρχει διάσταση μεταξύ της τιμής που υπάρχει στα βιβλία και της πραγματικής κατάστασης του ακινήτου. Με αυτές τις παρεμβάσεις ο IIR πηγαίνει σε διψήφιο επίπεδο”.

Ποιος είναι ο ιδιωτικός φορέας

Ο Φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων είναι ένας ιδιωτικός φορέας ο οποίος θα επιλεγεί από το κράτος κατόπιν δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού. Ο φορέας αυτός αγοράζει την 1η κατοικία του οφειλέτη και υποχρεούται να τη μισθώσει στον πολίτη για 12 έτη. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται οι εξώσεις, που θα επέρχονταν εάν αποκτούσε τρίτος το ακίνητο. Ο φορέας, κατά τη διάρκεια της 12ετούς μίσθωσης και μέχρι τη λήξη αυτής, υποχρεούται να επαναπωλήσει την κατοικία στον πολίτη, εφόσον αυτός ανακάμψει οικονομικά και εφόσον είναι συνεπής ως προς την καταβολή του μισθώματος. Το Κράτος (ΟΠΕΚΑ) παρέχει μηνιαίο επίδομα ενοικίου στον πολίτη για να τον βοηθήσει να παραμείνει στην κατοικία.

Μετά και την ολοκλήρωση της Α’ φάσης (20.9.22) του σχετικού διαγωνισμού, υποβλήθηκαν έξι (6) φάκελοι εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu