Επιχειρήσεις

Θανάσης και Πάνος Λασκαρίδης αποχώρησαν από την περιβαλλοντική εταιρεία Μεσόγειος ΑΕ

Ο Ιδρυτής της Μεσόγειος ΑΕ, Διονύσης Γεωργόπουλος

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες οι δύο εφοπλιστές είχαν το 50% της εταιρείας

Αποχώρησαν από το μετοχικό κεφάλαιο της περιβαλλοντικής εταιρείας Μεσόγειος ΑΕ μετά από 14 χρόνια οι εφοπλιστές Θανάσης και Πάνος Λασκαρίδης, με το ποσοστό τους, σύμφωνα με πληροφορίες του Financial Report, να εξαγοράζεται από την ίδια την εταιρεία, με συμμετοχή μέσω δανειοδότησης και μίας εκ των 4 συστημικών τραπεζών.

Τα δύο αδέλφια κατείχαν το 50% της Μεσόγειος ΑΕ μέσω της κυπριακής εταιρείας Sinda. Κατά πηγές από την εταιρεία Μεσόγειος ΑΕ, πρόκειται για μια ομόφωνη απόφαση των δύο πλευρών των αφών Λασκαρίδη και του CEO Διονύση Γεωργόπουλου μετά από 14 χρόνια συνεργασίας, η οποία ξεκίνησε και με τη συμμετοχή της Eurobank, όταν ελεγχόταν από την οικογένεια Λάτση το 2010 (η Eurobank ήταν μέτοχος στην Μεσόγειοας Α.Ε., μέσω της Sinda, αλλά πούλησε τη συμμετοχή της στους αφού Λασκαρίδη) .

Μετά την εξαγορά των μετοχών με τίμημα 19,8 εκατ. ευρώ, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας διαμορφώνεται ως εξής: Ο CEO και Ιδρυτής της Διονύσης Γεωργόπουλος μαζί με τη σύζυγό του Αγγελική Κάτσιου κατέχουν το 28,5%, η Ελεωνόρα Αλέγρα, κόρη του εκλιπόντος συνιδρυτή της εταιρείας, Γιώργου Αλέγρα κατέχει το 21,5% και τα 50% είναι πλέον ίδιες μετοχές στην εταιρεία Μεσόγειος Α.Ε.

Κατά όσα αναφέρουν οι ίδιες πηγές, πρόκειται για μία κίνηση, η οποία θα ενισχύσει εκ των έσω την εταιρεία, ενώ σε ερώτημα του Financial Report αν σηματοδοτεί κάποια μεγάλη στροφή στην πορεία της ή ακόμα και πιθανή πρόταση για πώληση σε άλλη μεγαλύτερη εταιρεία, αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο στην παρούσα φάση, όμως στο μέλλον όλα τα σενάρια είναι πιθανά.

Θανάσης και Πάνος Λασκαρίδης: Ανταποδοτική οικονομικά η επένδυση στη Μεσόγειος ΑΕ

Από πλευράς τους, σε ερώτηση του Financial Report σε σχέση με το τί σηματοδοτεί η πρόθεση αποεπένδυσης από την εταιρεία Μεσόγειος ΑΕ τόνισαν χαρακτηριστικά: «Οι οικογένειες Αθανάσιου και Παναγιώτου Λασκαρίδη αποεπένδυσαν από το 50% των μετοχών τους στη Μεσόγειος ΑΕ, μια πρωτοπόρα και περιβαλλοντικά ενεργή εταιρεία μετά από αρκετά χρόνια φιλικής και παραγωγικής συνεργασίας με τον ιδρυτή της Μεσόγειος, κ. Διονύση Γεωργόπουλο. Η πώληση ήταν στην πραγματικότητα προϊόν της επιθυμίας του ιδρυτή και της οικογένειάς του να αποκτήσουν μια επένδυση τύπου «private equity» των οικογενειών Λασκαρίδη, πριν από 14 χρόνια. Αυτή η συνεργασία έληξε με τον κ. Γεωργόπουλο να αποκτά την αποκλειστική ιδιοκτησία με έναν εντελώς φιλικό και αμοιβαία επωφελή τρόπο και του ευχόμαστε ό,τι καλύτερο για την Μεσόγειο ΑΕ».

Ο Πάνος Λασκαρίδης

Κατά τους αδελφούς Λασκαρίδη, εξάλλου «η επένδυση της οικογένειας ήταν πράγματι ανταποδοτική οικονομικά, δεδομένης της ουσιαστικής βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια και της εξειδικευμένης περιβαλλοντικής εμβέλειας και δέσμευσης της Μεσόγειος ΑΕ».

Ο Αθανάσιος Λασκαρίδης

Από Ηλεία μέχρι Λίβανο

Η εταιρεία ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ ιδρύθηκε το 2000 από τους Διονύσιο Γεωργόπουλο, Χημικό Μηχανικό του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γεώργιο Αλέγρα, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό και Αγγελική Κάτσιου, σύζυγο του κ. Γεωργόπουλου, Πολιτικό Μηχανικό.

Αυτοί ήταν και οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας μέχρι την είσοδο των αδελφών Λασκαρίδη το 2014, μαζί με τη Eurobank, με 50%.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στον ιστότοπό της, κατά την διάρκεια της 24χρονης πορείας της έχει σχεδιάσει, κατασκευάσει και λειτουργήσει πάνω από 100 έργα προστασίας περιβάλλοντος εντός και εκτός Ελλάδος, σε χώρες όπως ο Λίβανος και η Παλαιστίνη.

Αυτά τα έργα περιλαμβάνουν περισσότερες από 40 μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, πάνω από 30 ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ, 10 διυλιστήρια νερού, πολλές εγκαταστάσεις ανακύκλωσης και επεξεργασίας απορριμμάτων, αποκαταστάσεις ρυπασμένων εδαφών αλλά και δεκάδες χιλιόμετρα δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης.

Η Μεσόγειος ΑΕ σήμερα δραστηριοποιείται στους εξής τομείς: Στον σχεδιασμό, την ωρίμανση και την υλοποίηση σύνθετων σχεδίων και προγραμμάτων στους τομείς της διαχείρισης φυσικών πόρων και της κυκλικής οικονομίας.

Επίσης, έχει ρόλο στις συμβάσεις παραχώρησης και ΣΔΙΤ για παροχή πόσιμου νερού, επεξεργασία λυμάτων, διαχείριση στερεών αποβλήτων και παραγωγή ή εξοικονόμηση ενέργειας και στην παροχή υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης δικτύων καθώς και εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού, στερεών και υγρών αποβλήτων και παραγωγής ενέργειας.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία αναλαμβάνει έργα που σχετίζονται με τον σχεδιασμό και την κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και αποβλήτων, καθώς και δικτύων κοινής ωφέλειας, ενώ αναλαμβάνει και την παραγωγή προκατασκευασμένων συστημάτων (compact) επεξεργασίας νερού και αποβλήτων.

Υπενθυμίζεται ότι για το 2022, τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της, η εταιρεία Μεσόγειος ΑΕ παρουσίασε αύξηση του κύκλου εργασιών της εταιρείας από € 55.874.545 σε € 75.749.669.84 (35,57%) και του ομίλου από € 60.489.855σε € 87.371.07 (44,44%).

Κατά όσα αναφέρονται στις οικονομικές της καταστάσεις, η αύξηση αυτή αντανακλά την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του ομίλου. Την ίδια στιγμή, αύξηση του ποσοστού μικτών αποτελεσμάτων τόσο στην εταιρεία (από 19,65% σε 23,73%) όσο και στον όμιλο (από 19,66% σε 24,50%).

Το EBITDA της εταιρείας για το 2022 διαμορφώθηκε στα €10.384.686 έναντι €4.739.701 το 2021. Μάλιστα, το EBITDA περιλαμβάνει διαγραφές παλαιών απαιτήσεων και έκτακτα αποτελέσματα ποσού €3.219.584. Αντίστοιχα ο ΕΒΙΤDΑ του ομίλου διαμορφώθηκε σε € 14.081.070 έναντι € 4.741.247 το 2021. Αναπροσαρμοσμένος ο EBITDA της εταιρείας γίνεται € 13.604.271 ή 18% επί του κύκλου εργασιών.

Τέλος, σύμφωνα με στοιχεία του 2022, το ανεκτέλεστο έργων της εταιρείας άγγιξε τα 350 εκατ. ευρώ.

Μαρία Μπακοπούλου

[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu