Ο υπουργός Ανάπτυξη στο συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη
Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, μίλησε σήμερα στο συνέδριο του Economist στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη με θέμα την κυκλική οικονομία, τις προοπτικές της και τις προκλήσεις για νέες επενδύσεις. Στο πάνελ ήταν μαζί του ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης και ο Παναγιώτης Μούργος του Ομίλου ΤΕΧΑΝ.
Αναλυτικά η ομιλία του κ. Θεοδωρικάκου:
«Καταρχήν θέλω να τονίσω ότι χαίρομαι που βρίσκομαι σήμερα στο 4ο Thessaloniki Metropolitan Summit και συμμετέχω στο συγκεκριμένο πάνελ, αφενός γιατί η προσέλκυση επενδύσεων είναι μια από τις κρίσιμες αρμοδιότητες του Υπουργείου Ανάπτυξης και αφετέρου γιατί ο τομέας της κυκλικής οικονομίας είναι ένας σημαντικός τομέας που προσελκύει συνεχώς περισσότερες επενδύσεις.
Παράλληλα, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που στο σημερινό πάνελ συμμετέχει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο φίλος Νίκος Παπαθανάσης, που είναι αρμόδιος για τους πόρους τόσου του ΕΣΠΑ όσο και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθόσον η διάθεση πόρων είναι αναγκαίοι για την προσέλκυση και την πραγματοποίηση επενδύσεων.
Επιπλέον, είναι ιδιαίτερη η ικανοποίησή μου που στο πάνελ αυτό συμμετέχει και ένας εκλεκτός εκπρόσωπος της επιχειρηματικής κοινότητας από τον τομέα της κυκλικής οικονομίας, όπως ο κύριος Παναγιώτης Μούργος του Ομίλου ΤΕΧΑΝ, ο οποίος αποδεικνύει ότι, κατόπιν όλων των ενεργειών της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα είναι πλέον ένας ελκυστικός προορισμός για τις αμερικανικές επενδύσεις και στον τομέα αυτό.
Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω ότι στο Υπουργείο Ανάπτυξης εργαζόμαστε, μεθοδικά και δυναμικά, ώστε να σχεδιάσουμε και να παρουσιάσουμε το νέο βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο στη χώρα μας. Θα εντοπίσουμε και θα αναδείξουμε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που πρέπει να αναπτυχθούν περισσότερο στη χώρα μας, με κατανομή αυτών ανά Περιφέρεια.
Είναι κρίσιμο να μελετήσουμε και να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη συγκεκριμένων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ανά Περιφέρεια, τα οποία θα ενισχύσουμε ως Πολιτεία με όλους τους τρόπους που είναι εφικτό.
Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία μας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα είναι άμεση και στοχευμένη, ώστε να κατευθύνουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους για να ενισχύσουμε επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα δημιουργήσουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, αφού θα ικανοποιούν το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι δεδομένο ότι η βιώσιμη ανάπτυξη και η πράσινη μετάβαση θα αποτελούν τμήμα του νέου παραγωγικού μοντέλου στη χώρα μας, αφού η Ελλάδα έχει πολλαπλά συγκριτικά πλεονεκτήματα στον τομέα αυτόν.
Για να γίνει κατανοητή η σημασία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Μετάβασης (του γνωστού European Green Deal), στην οποία η Ελλάδα φιλοδοξούμε να αποτελέσει ένα πολύ καλό παράδειγμα, αρκεί να αναφέρω ότι το πλάνο επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (το ονομαζόμενο ως European Green Deal Investment Plan) στοχεύει στην ενεργοποίηση τουλάχιστον 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ βιώσιμων επενδύσεων έως το 2030.
Το τεράστιο αυτό ποσό αφορά σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που απαιτούνται για την μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη, πράσινη και ανταγωνιστική οικονομία.
Βασικός στόχος μας στο Υπουργείο Ανάπτυξης είναι να δημιουργήσουμε ένα ακόμα πιο ελκυστικό περιβάλλον για τις νέες επενδύσεις, αναδεικνύοντας τις ευκαιρίες ανάπτυξης συγκεκριμένων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ανά Περιφέρεια, με στόχο η Ελλάδα να προσελκύσει νέα κεφάλαια κυρίως από το εξωτερικό (ώστε να εισρεύσουν νέα χρήματα στην ελληνική οικονομία, τα οποία θα μοχλεύσουν ακόμα περισσότερα κεφάλαια).
Τονίζω ότι η αύξηση των επενδύσεων θα συνεισφέρει σημαντικά τόσο στην αύξηση των δημοσίων εσόδων (μέσω της φορολογίας των κερδών τους), όσο και στη δημιουργία περισσότερων, μόνιμων και καλά αμειβόμενων νέων θέσεων εργασίας.
Επιπρόσθετα, με την ευκαιρία της παρουσίας στο σημερινό πάνελ του νόμιμου Εκπροσώπου του Ομίλου ΤΕΧΑΝ, του Διδάκτορα Παναγιώτη Μούργου, θέλω να επισημάνω ότι στην πολιτική κρινόμαστε από τη συνέπεια των λόγων μας με τα έργα μας αλλά και για τα αποτελέσματά μας.
Η αμερικάνικου ενδιαφέροντος επένδυση της ΤΕΧΑΝ στον τομέα της κυκλικής οικονομίας αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι και συνεπής αλλά και έχει αναδείξει την Ελλάδα σε έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία, για την οικονομία αλλά και για το περιβάλλον.
Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω ότι όταν η Πολιτεία δημιουργεί ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον, στις περισσότερες περιπτώσεις οι επιχειρήσεις είναι απόλυτα συνεπείς στις δεσμεύσεις τους έναντι της Πολιτείας.
Αναφέρω το εν λόγω σχόλιο, γιατί θυμάμαι ότι όταν, το Δεκέμβριο του 2019 συνόδευσα, με την ιδιότητα του τότε Υπουργού Εσωτερικών, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στα εγκαίνια της ΤΕΧΑΝ για το 1ο εργοστάσιο παραγωγής υψηλής αμερικάνικης τεχνολογίας μηχανημάτων ανακύκλωσης εκτός των συνόρων των ΗΠΑ, με την παρουσία του τότε Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα το φίλο Geoffrey Pyatt, ο Όμιλος ΤΕΧΑΝ είχε δεσμευτεί για τη δημιουργία 90 νέων θέσεων εργασίας, ενώ έως σήμερα έχει δημιουργήσεις περισσότερες από 400 θέσεις εργασίας.
Κλείνοντας, τη σημερινή παρέμβασή μου, θέλω να τονίσω, και από αυτό το βήμα, ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης θα αποτελέσει τον καταλύτη για τη ανάπτυξη ενός νέου και βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας, ώστε να συμβάλλει ενεργά στη περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών κοινωνικής συνοχής και ευημερίας των πολιτών της χώρας μας. Σας ευχαριστώ!».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Σοκ στην πρεμιέρα για Πορτογαλία: Το Κονγκό της έκοψε βαθμούς
- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Α.Τ.Ε. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
- ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε. - Η εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.» ανακοινώνει την επιτυχή τιμολόγηση της έκδοσης Ομολογιών ύψους €500 εκατομμυρίων με λήξη το 2033
- Eurostat: Στον πάτο παραμένει η Ελλάδα σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ, αλλά η ευημερία των νοικοκυριών εμφανίζεται λίγο καλύτερη
- Βουλγαρία: Δεν θα στηρίξει κυρώσεις της ΕΕ κατά του πατριάρχη της Ρωσίας ή της Lukoil
- Τραμπ: «Η συμφωνία με το Ιράν θα υπογραφεί σύντομα, ίσως αύριο ή την Παρασκευή»
- Τσαβδαρίδης για επιχειρηματικά πάρκα: Έρχονται παρεμβάσεις για διαφάνεια, ανταγωνιστικότητα και ενίσχυση επενδύσεων
- Ευρωπαϊκές αγορές: Ήπια κέρδη, νέο υψηλό για Stoxx 600 και με το βλέμμα στην Fed
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








