Είναι η δεύτερη φορά που γίνεται αυτό το φεστιβάλ, στην παραθαλάσσια πόλη της Τουρκίας, Φετιγιέ
Το Φεστιβάλ Φιλίας, Πολιτισμού και Γαστρονομίας του Fethiye ανοίγει ξανά τις πύλες του για δύο ημέρες, 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2024, στη νοτιοδυτική πόλη της Τουρκίας.
Η πρωτοβουλία της βραβευμένης σεφ Μαρίας Εκμεκτσίογλου που είχε ως στόχο να ενώσει τις δύο πλευρές του Αιγαίου, με συνδετικό κρίκο τη γαστρονομία, καθώς και την προβολή της γαστρονομίας ως έναν από τους δυναμικότερους πυλώνες της τουριστικής ανάπτυξης της γης της Λυκίας, αγκαλιάστηκε από Τούρκους και Έλληνες και φέτος ετοιμάζεται για να υποδεχτεί ξανά τους δύο λαούς γύρω από το ίδιο τραπέζι.
Καταξιωμένοι σεφ από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, ακαδημαϊκοί από την Κωνσταντινούπολη, καθώς και η αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού, Ισότητας των Φύλων και Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Δυτικής Λέσβου Ζαχαρούλα Ιωακείμ θα συναντηθούν στο μαγευτικό Fethiye.
Αρωγός σε αυτή την σπουδαία πρωτοβουλία και αυτή τη χρονιά στέκεται ο δήμαρχος της πόλης Alim Karaca, ο οποίος δηλώνει ενθουσιασμένος που η περσινή γιορτή τείνει να γίνει θεσμός.
«Ο πολιτισμός, η τέχνη, η οικονομία και η γαστρονομία είναι λόγος για να δημιουργούνται φεστιβάλ. Το δικό μας έχει σκοπό να φτιάξει μια γέφυρα φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Η πολύτιμη φίλη μας Μαρία Εκμεκτσίογλου μάς έδωσε μία ώθηση σε αυτές μας τις προσπάθειες. Ξεχωριστοί συνεργάτες από το Fethiye, όπως το Εμπορικό Επιμελητήριο, άνθρωποι που ασχολούνται με τον τουρισμό, επιχειρηματίες, ένιωσαν μεγάλη ικανοποίηση με το γεγονός ότι ένωσαν τις κουλτούρες των δύο λαών στην πόλη τους και βοηθήσαν έμπρακτα προκειμένου να πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ. Εύχομαι οι σχέσεις φιλίας, αγάπης και πολιτισμού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να συνεχιστούν για πάντα και είστε όλοι καλεσμένοι μας».
Τον ίδιο ενθουσιασμό μοιράζεται και η πρόεδρος του συλλόγου γυναικών Λυκίας Çiğdem Karaca, συνδιοργανώτρια του φεστιβάλ. «Οι δύο χώρες μας έχουν κοινό παρελθόν και αυτό το παρελθόν έχει βάλει μια σημαντική σφραγίδα στο θέμα της κουλτούρας μας, της φιλοξενίας μας και της γαστρονομίας μας. Είμαστε λαοί των δύο πλευρών του Αιγαίου. Με τη Μαρία (σ.σ. Εκμεκτσίογλου) θέλουμε να ενώσουμε τις δυο μεριές του Αιγαίου, με αγάπη, με φιλία και με τον πολιτισμό μας. Θέλουμε πάλι να καλέσουμε Έλληνες και Τούρκους στο ίδιο τραπέζι και να μοιραστούμε το ίδιο φαγητό. Είμαστε αδέλφια και σαν αδέλφια θέλουμε να γίνει θεσμός το φεστιβάλ που ξεκινήσαμε πέρυσι. Το μόνο που μας χωρίζει είναι η θάλασσα και τίποτα άλλο» αναφέρει.
Πολλοί είναι και φέτος οι βραβευμένοι Έλληνες και οι Τούρκοι σεφ που ανταποκρίθηκαν με χαρά στο κάλεσμα για να παρουσιάσουν στο φεστιβάλ γεύσεις με αρώματα των δύο χωρών τους, ανάμεσά τους ο Σταύρος Κουστένης που δραστηριοποιείται σε Αθήνα και Ρόδο, ο Δημήτρης Κόζας από τη Ρόδο, η Ανίτα Ζάχου από τη Μύκονο, ο Στράτος Ιωσηφέλλης από τη Λέσβο και, φυσικά, η Μαρία Εκμεκτσίογλου! Την παρέα συμπληρώνουν οι επίσης εξαιρετικοί Τούρκοι συνάδελφοί τους Murat Deniz Temel, Mehmet Can, Yunus Emre Akkor και Onur Arslan.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μητσοτάκης στη Ρηγίλλης: «Τιμάμε όλους τους προέδρους της Νέας Δημοκρατίας, παρόντες και απόντες»
- Fourlis: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 385.033 ευρώ
- Μπαρτσελόνα: Θα συνεχίσει να την ντύνει η Nike τα επόμενα 10 χρόνια με 1,4 δισ. ευρώ
- Ερντογάν: Το Ισραήλ θέλει «ύπουλα» να διαμοιράσει την περιοχής μας
- ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Προχωράει σε διάσπαση δύο κλάδων και σε σύσταση νέας εταιρείας
- Ευρωπαϊκές αγορές: Η πτώση της ανεργίας στις ΗΠΑ έφερε κέρδη
- Πυρκαγιά στην Αττική: Στην «Εργάνη» οι αναστολές συμβάσεων εργασίας για τον Οκτώβριο 2024
- Ανεξέλεγκτη η φωτιά στο Γεράκι Αμαλιάδας σε τρία πύρινα μέτωπα – Έκτακτη σύσκεψη Κικίλια
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις