Ελλάδα

Το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων για τις υβριδικές απειλές και την κυβερνοασφάλεια

Τα συμπεράσματα από το 3ο διεθνές διήμερο φόρουμ που έγινε υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης - Οι ομιλητές

Ολοκληρώθηκε για μια ακόμη χρονιά το 3ο διεθνές διήμερο φόρουμ με θέμα «Υβριδικές Απειλές, κυβερνο-ασφάλεια, τεχνητή νοημοσύνη και εθνική στρατηγική» που διοργανώθηκε στις 12 και 13 Δεκεμβρίου από το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων (fainst.eu) στο αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η φετινή διοργάνωση τελούσε υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ φιλοξένησε πάνω από 40 ομιλητές σε 13 συνολικά συνεδρίες.

Στόχος του φόρουμ ήταν να αξιοποιήσει τις γνώσεις ομιλητών και ειδικών εγνωσμένου κύρους από διεθνείς, εθνικούς και κυβερνητικούς οργανισμούς, καθώς και από την ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα, στην κατεύθυνση της διατύπωσης προβληματισμών, απόψεων και προτάσεων που θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη στην διαμόρφωση μιας ενιαίας, συνεκτικής εθνικής στρατηγικής με στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών της κοινωνικής, κρατικής και εθνικής ανθεκτικότητας.

Η 1η ημέρα της φετινής διοργάνωσης άνοιξε με εναρκτήριες ομιλίες και χαιρετισμούς από τον Εμμανουήλ Δουρβετάκη, Υποστράτηγο ΕΛ.ΑΣ. ως εκπρόσωπος του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ιωάννη Οικονόμου, αλλά και του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., τον Δρ. Δημήτριο Γαλαμάτη, Γενικό Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, ενώ ακολούθησαν οι κύριοι, Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης, Υποστράτηγος, Διευθυντής ΓΕΕΘΑ/Ε ́ Κλάδου (ως εκπρόσωπος κ. Αρχηγού ΓΕΕΘΑ), και ο κος Ιάκωβος Γκίζης, Υποναύαρχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., διευθυντής κλάδου διοίκησης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (ως εκπρόσωπος κ. Αρχηγού Λ.Σ.).

Στη συνέχεια ακολούθησαν πέντε ειδικές συνεδρίες κατά τις οποίες οι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανέπτυξαν τις θέσεις τους για τις διεθνείς προκλήσεις που αναδύονται και τις προτεινόμενες πρακτικές αποτελεσματικής διαχείρισής τους, για τον μεταβαλλόμενο χαρακτήρα των υβριδικών απειλών, την παρούσα κατάσταση, τις τάσεις και τους τρόπους αντιμετώπισης. Όλες οι συνεδρίες είχαν ως κοινό γνώμονα τις Εθνικές Στρατηγικές αντιμετώπισης υβριδικών απειλών αλλά και τις διεθνείς προσεγγίσεις.

Η 2η ημέρα του φόρουμ είχε ως επίκεντρο την επιχειρησιακή αντιμετώπιση των κυβερνο-απειλών, αλλά και προτάσεις για την διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής αντιμετώπισης των υβριδικών απειλών. Σε ειδική συνεδρία έγινε αναφορά στην κβαντική υπολογιστική ως υβριδική απειλή, αλλά και στις τρέχουσες εξελίξεις που αφορούν στην τεχνητή νοημοσύνη ως δυνητική απειλή.

Ακολούθησαν δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συνεδρίες με προτάσεις του ιδιωτικού τομέα για την Εθνική Στρατηγική, εξειδικευμένη στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας, της τεχνολογίας, της οικονομίας και του τουρισμού.

Η τελευταία συνεδρία της 2ης μέρας αφορούσε τοποθετήσεις πάνω στην Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας για την αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών από την πλευρά της Ελλάδος.

Ο κος Λουκάς Κατσώνης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων, έκλεισε τις εργασίες του διήμερου φόρουμ, που σκοπός του ήταν να εμπλέξει ενεργά και συντονισμένα το σύνολο των εμπλεκομένων σημαντικών φορέων, δημιουργώντας ένα νέο οικοσύστημα ενδιαφερομένων. Το 4ο φόρουμ θα επιστρέψει και πάλι με κεντρικό θέμα τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα και την συνεργασία του με το δημόσιο στην πρόληψη και αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών, με στόχο πάντοτε την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ελλάδας.

Ποιο είναι το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων

Το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων (Foreign Affairs Institute) είναι ένας ανεξάρτητος, μη κομματικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, δεξαμενή σκέψης και εκδοτικός μηχανισμός.
Ο σκοπός του Ινστιτούτου είναι μη κερδοσκοπικός, κοινωφελής και συνίσταται στην προαγωγή θεμάτων που αφορούν στην εξωτερική πολιτική στην Ελλάδα, την ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας αλλά και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας καθώς και η υλοποίηση δράσεων βελτιστοποίησης της εξωτερικής πολιτικής και των ακολουθούμενων πρακτικών ως προς την εφαρμογή σχετικών με την εξωτερική πολιτική επιστημονικών συμπερασμάτων.

Μέσα από αυτά, το Ινστιτούτο επιδιώκει να αποτελεί μια χρήσιμη πηγή για τα μέλη του, καθώς και για κάθε άλλον ενδιαφερόμενο πολίτη, βοηθώντας την καλύτερη κατανόηση του διεθνούς γίγνεσθαι και των επιλογών εξωτερικής πολιτικής που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και άλλες χώρες. Το Ινστιτούτο δεν υιοθετεί θεσμικές θέσεις σε θέματα πολιτικής. Επιδιώκει να αποτελεί μια ανοικτή πλατφόρμα διαρκούς συζήτησης που να τροφοδοτεί την ανάγκη των πολιτών να έχουν μια καλύτερη κατανόηση του κόσμου.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu