Αντίδραση μετά τις δηλώσεις Βανς για πρόοδο στις συνομιλίες
Το Ανώτατο Μικτό Στρατιωτικό Επιτελείο του Ιράν ανακοίνωσε ότι τα Στενά του Ορμούζ «κλείνουν» για τη ναυσιπλοΐα, κατηγορώντας τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για «σοβαρές παραβιάσεις» του μνημονίου εκεχειρίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Mehr.
Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι οι παραβιάσεις αφορούν «στρατιωτικές επιχειρήσεις και επιθετικές ενέργειες» εντός της συμφωνημένης ζώνης ασφαλείας και προειδοποιεί ότι η διέλευση θα επιτρέπεται μόνο σε «φιλικά και συντονισμένα» πλοία.
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ, σε διαδοχικές δηλώσεις σε Reuters και Fars, υπογράμμισε ότι το Ιράν «δεν υπέγραψε καμία δέσμευση που δεν θα εφαρμοστεί», επαναλαμβάνοντας ότι η ιρανική γραμμή παραμένει «commitment for commitment». Προειδοποίησε ότι, εάν η άλλη πλευρά «αρνηθεί να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της», η Τεχεράνη θα απαντήσει με «αναγκαία μέτρα».
Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζ. Ντ. Βανς στο Fox News, ο οποίος ανέφερε ότι αναμένει να ταξιδέψει στην Ελβετία «εντός των επόμενων ημερών» για τον νέο γύρο συνομιλιών με το Ιράν. Ο Βανς είπε ότι «τα πράγματα πάνε καλά» και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησης την Κυριακή, την ώρα που η Βέρνη επιβεβαιώνει ότι συνεχίζει να παρέχει «διακριτικό και αξιόπιστο» πλαίσιο στο Μπούργκενστοκ για την εφαρμογή του μνημονίου κατανόησης ΗΠΑ-Ιράν.
- Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η Τεχεράνη «έχει τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της» στο μνημόνιο εκεχειρίας και ότι «οι ΗΠΑ είναι υποχρεωμένες να εξαναγκάσουν το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις στον Λίβανο».
- Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότα τα Στενά του Ορμούζ είναι πλέον κλειστά για κάθε είδους πλοίο.
- Το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν θα πραγματοποιηθούν στις 21 Ιουνίου στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας, με τη συμμετοχή μεσολαβητών από Πακιστάν και Κατάρ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ο τυφώνας Dolphin σαρώνει την ανατολική Κίνα με παράλυση των αερομεταφορών
- ΓΕΩΤΕΕ για πυρκαγιές: Κατάρρευση του επιχειρησιακού σχεδιασμού
- Δέσμευση Βανς για αδιάκοπη αμερικανική πίεση στο Ιράν
- Συναγερμός στη Σαουδική Αραβία από φωτιά σε εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου της Aramco
- Σε κόκκινο συναγερμό Αττική και πολλές περιοχές για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς
- Πεζεσκιάν: Παράθυρο ευκαιρίας για συμφωνία και τέλος στην κατάσταση “μήτε πολέμου, μήτε ειρήνης”
- Καταγγελία για τα email «Ασφαλούς Κολύμβησης»: Στο μικροσκόπιο η χρήση δεδομένων της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
- Διαστημικά σκουπίδια: Η νέα αγορά δισεκατομμυρίων που γεννιέται σε τροχιά
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








