Επιχειρήσεις

Το Logistic Park της HIG Capital στον Ασπρόπυργο που επισκέφτηκε ο Μητσοτάκης

Αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 1.200 θέσεις εργασίας ενώ το όφελος για το ελληνικό κράτος θα φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ - Ποια είναι η εταιρεία

Tον Ασπρόπυργο επισκέφτηκε το πρωί του Σαββάτου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου ξεναγήθηκε στις πρώην εγκαταστάσεις της Ελληνικής Χαλυβουργίας, στο χώρο που αγοράστηκε από την HIG Capital προκειμένου να διαμορφωθεί σε ένα νέο κέντρο logistics, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε με κατοίκους της περιοχής.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «επισκέφθηκα μία πολύ μεγάλη επένδυση, η οποία δρομολογείται εδώ στην περιοχή, στις εγκαταστάσεις της παλιάς Χαλυβουργίας, όπου θα κατασκευαστεί ένα από τα πιο σύγχρονα κέντρα logistics στον κόσμο. Παραπάνω από 1.000 θέσεις εργασίας μόνο σε αυτό το κέντρο, για να μπορέσουμε να δώσουμε προοπτική, καλές δουλειές, καλοπληρωμένες δουλειές στα νέα παιδιά της Δυτικής Αττικής», ενώ πρόσθεσε με νόημα ότι «δεν είναι η μόνη επένδυση αυτή η οποία γίνεται και μετατρέπει τον Ασπρόπυργο σε ένα πανευρωπαϊκό κέντρο logistics, συνδυασμένων μεταφορών. Από την ανάπτυξη του κλάδου θα ωφεληθεί συνολικά ολόκληρη η Δυτική Αττική».

Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τις πρώην εγκαταστάσεις της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο, όπου ξεναγήθηκε στο χώρο που αγοράστηκε από την HIG Capital προκειμένου να διαμορφωθεί σε ένα Trimodal Κέντρο Διαμετακομιστικού Εμπορίου, αφού θα συνδέεται με τα μεταφορικά δίκτυα τόσο από θάλασσα όσο και από στεριά, όπως και με το δίκτυο του ΟΣΕ.

Πρόκειται για μια πράσινη επένδυση σε μια περιοχή ιδιαίτερα επιβαρυμένη που θα δώσει προοπτική ανάπτυξης καθώς θα δημιουργήσει πάνω από 1.200 θέσεις εργασίας ενώ αναμένεται να έχει καθαρό ετήσιο οικονομικό αποτύπωμα για την Ελλάδα άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία αποθηκών 180.000 τ.μ. και 20.000 τ.μ. συνοδών χωρών, με δυνατότητα μεταποιητικών δράσεων. Η εφοδιαστική αλυσίδα συνεισφέρει σήμερα στην Ελλάδα περίπου το 10% του ΑΕΠ και απασχολεί 200 χιλιάδες εργαζόμενους. Με τις νέες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε κρίσιμες υποδομές και μεταφορικά δίκτυα και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μπορεί να συνεισφέρει ακόμη περισσότερο ώστε η Ελλάδα να γίνει ένας διεθνής διαμετακομιστικός κόμβος.

Μητσοτάκης: Η ακρίβεια νούμερο ένα ζήτημα για την ελληνική κοινωνία | ΣΚΑΪ

Πρότυπο κέντρο

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το αμερικανικό fund φιλοδοξεί να μετατρέψει το εν λόγω οικόπεδο σε πρότυπο κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης (μέσω τραίνου, πλοίου, φορτηγών – trimodal) συνολικής επιφάνειας 290.000 τ.μ.

Το κόστος της επένδυσης, όπως είχε αναφερθεί παλαιότερα από τον Κωνσταντίνο Μπήτρο, γενικό διευθυντή της Inventio, που εκπροσωπεί αποκλειστικά τη HIG Capital στη χώρα μας, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ.

Απώτερος στόχος είναι οι εγκαταστάσεις να αξιοποιούν και από μεγάλες ξένες εταιρείες που θέλουν να κάνουν την Ελλάδα διαμετακομιστικό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Το έργο πέρασε από την Διυπουργική Επιτροπή κι εντάχθηκε στις στρατηγικές επενδύσεις της χώρας τον Μάρτιο του 2023, ενώ πρόσφατα έλαβε και τα κίνητρα της επένδυσης.

Τα δάνεια

Υπενθυμίζεται ότι η HIG Capital πέτυχε στην Ελληνική Χαλυβουργία της οικογένειας Μάνεση, τη διαγραφή δανείων άνω 150 εκ ευρώ με ανταλλαγή οικοπέδου-παλαιού χαλυβουργείου που έκλεισε το 2012 και μέσω υπαγωγής στο αρ. 106 του ν. 3588/2007. Μετά από ένα μεγάλο διάστημα διεργασιών η HIG προχώρησε στην εξαγορά των δανείων της Χαλυβουργίας Ελλάδος, από την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς, οι οποίες είχαν πραγματοποιήσει σχετικό διαγωνισμό πώλησης, ενώ πρωθύστερα είχε εξαγοράσει και επιπλέον οφειλές 50 εκατ. ευρώ από την Eurobank, ελέγχοντας έτσι χρέη 150 εκατ. ευρώ.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε είχε σαν αποτέλεσμα τη διάσωση της εταιρίας (περίπου 600 θέσεις εργασίας) και τη συνέχιση της δραστηριότητας του χαλυβουργείου του Βόλου.

Το οικόπεδο που βρίσκεται εντός της ΒΙ.ΠΕ. Διυλιστηρίων, στο 17ο χλμ. της Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου, διαχωρίζεται από την εθνική οδό σε δύο τμήματα, τμήμα Α (238 στρέμματα) και τμήμα Β, παραλιακό (53 στρέμματα). Στο τμήμα Α προβλέπονται κτίριο πολλαπλών χρήσεων (εμπορικά, γραφεία, ξενοδοχείο, εστιατόριο κ.α.), αποθήκες, χώρος διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων και parking. Στο τμήμα Β ανήκει ο λιμένας, χώρος διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, σταθμός διακίνησης φορτηγών, αποθήκη και σταθμός διακίνησης Ι.Χ.

Ειδικότερα, στους κύριους χώρους (Α+Β τμήμα) προβλέπονται 4 αποθήκες εμβαδού 122,7 χιλ. τ.μ., εμπορικά γραφεία επιφάνειας 14.000 τ.μ., 4 γραφεία αποθηκών έκτασης 10.700 τ.μ., χώροι φιλοξενίας οδηγών (1.400 τ.μ.), χώρος εστιατορίου (1.000 τ.μ.), 2.416 θέσεις στάθμευσης σε έκταση 60,4 χιλ. τ.μ., η εγκατάσταση Φ/Β μονάδων στις οροφές των αποθηκών συνολικής ισχύος 175.200 Mwh και βέβαια ο λιμένας πρόσδεσης πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Τα δύο τμήματα θα συνδέονται μεταξύ τους με γέφυρα, που θα κατασκευαστεί.

Αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί η εξυγίανση του οικοπέδου, καθώς και σε μεγάλο βαθμό το γκρέμισμα του παλαιού χαλυβουργείου.

Η χρηματοδότηση

Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση για τη χορήγηση κινήτρων που υπογράφεται από υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, ποσοστό 12,3% του προϋπολογισμού, δηλαδή, ποσό 29.975.402 ευρώ θα καλυφθεί από την μητρική εταιρεία H.I.G. Europa Realty Partners ΙΙ L.P, μοναδική μέτοχο του επενδυτικού φορέα, μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά το 1/3 του ανωτέρω ποσού και μέσω της παροχής δανείου για το υπόλοιπο ποσό.

Το υπόλοιπο ποσό (214.189.439 ευρώ) θα καλυφθεί με τραπεζικό δανεισμό. «Το ποσό των κεφαλαίων ανά πηγή χρηματοδότησης θα καθοριστεί ακριβώς με την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου και θα υπολογιστεί στο πραγματικό κόστος αυτού», όπως επισημαίνεται στην απόφαση.

Από το σύνολο της επένδυσης, τα 71,7 εκατ. ευρώ αφορούν επενδύσεις σε αποθήκες, 8,9 εκατ. ευρώ, σε γραφεία αποθηκών, 25,2 εκατ. σε εμπορικά γραφεία, 30,2 εκατ. ευρώ σε πάρκινγκ, 45 εκατ. σε ανάπλαση λιμένα, για λοιπούς χώρους θα διατεθούν 15 εκατ. ευρώ, ενώ αλλά κατασκευαστικά κόστη εκτιμώνται σε 48 εκατ. ευρώ.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επιχειρήσεις

close menu