Νέα

Το μικρό μυστικό για το «Καλάθι των μαθητών»: Εθελοντική η συμμετοχή και μέχρι τις 4 Οκτωβρίου

Για τις εκατοντάδες ή και χιλιάδες μικρομεσαίες εξειδικευμένες επιχειρήσεις πώλησης σχολικών, χαρτικών και παιχνιδιών

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της 28ης Αυγούστου 2023 η υπουργική απόφαση υπ΄αριθμόν 75926: Καθορισμός κατηγοριών προϊόντων που εντάσσονται στο «καλάθι του νοικοκυριού», καθορισμός συχνότητας αποστολής του καταλόγου προϊόντων από τους υπόχρεους, ορισμός της αρμόδιας αρχής ελέγχου, καθορισμός διαδικασίας είσπραξης των προστίμων και λοιπά ειδικότερα ζητήματα για την εφαρμογή του άρθρου 55 του ν. 5045/2023 (Α’ 136).

Όπως προκύπτει από  την απόφαση για το «καλάθι του νοικοκυριού» και συγκεκριμένα για τις κατηγορίες που αναφέρονται στο ΦΕΚ 1, 5, 6, 7, 8, 9, 16, 17, 20, 21, 22, 27 και 32, τα μεγάλα σούπερ μάρκετ – τζίρου άνω των 90 εκατ. ευρώ – εντάσσουν στον κατάλογο που αποστέλλουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης τουλάχιστον ένα (1) προϊόν επώνυμης ετικέτας. Όμως, όπως διευκρινίζει η ίδια απόφαση, από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν στο καταναλωτικό κοινό προϊόντα επώνυμης ετικέτας στην αντίστοιχη κατηγορία.

Επίσης, στο καλάθι των μαθητών (κατηγορίες προϊόντων 57 έως 67 που αναγράφονται στο ΦΕΚ) οι υπόχρεοι, δηλαδή τα μεγάλα σούπερ μάρκετ με τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ και άλλες επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «το καλάθι του νοικοκυριού» οικειοθελώς, εντάσσουν στον κατάλογο που αποστέλλουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης ένα (1) τουλάχιστον προϊόν, εφόσον διαθέτουν προϊόντα της κατηγορίας αυτής προς πώληση στους καταναλωτές.

Οι επιχειρήσεις που δεν εντάσσονται στους υπόχρεους – δηλαδή εταιρείες με τζίρο κάτω των 90 εκατ. ευρώ, που είναι και η πλειονότητα – και συμμετέχουν εθελοντικά στην πρωτοβουλία «το καλάθι του νοικοκυριού», όπως οι εξειδικευμένες επιχειρήσεις πώλησης σχολικών, χαρτικών και παιχνιδιών, μπορούν να συμμετέχουν μόνο για τις κατηγορίες 57 έως 67 και να σταματήσουν να αποστέλλουν τον ως άνω κατάλογο από την 4η Οκτωβρίου 2023.

Εδώ το ΦΕΚ ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ ΦΕΚ 28092023

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu