Νέα

Το πλατύ χαμόγελο του Στάσση…

Που γλίτωσε από τον ενεργοβόρο πελάτη υψηλής τάσης

Με ένα πλατύ χαμόγελο και ανακούφιση διάβασαν τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ την είδηση ότι το μερίδιο αγοράς στην υψηλή τάση, δηλαδή στους ελάχιστους πελάτες βαριάς βιομηχανίας, σημείωσε κάθετη πτώση τον Ιανουάριο του 2024 και η εταιρεία για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη κατηγορία πελατών έπεσε στη δεύτερη θέση.

Φυσικά, τα στελέχη της ΔΕΗ δεν περίμεναν να διαβάσουν την είδηση που προέκυψε από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΑΔΜΗΕ. Όμως γεννάται το ερώτημα αν είναι δυνατό η απώλεια μεριδίου αγοράς να αποτελεί καλό νέο για μια εταιρεία; Η απάντηση είναι μάλλον ναι στη συγκεκριμένη περίπτωση

Η απώλεια μεριδίου αγοράς δεν είναι τίποτα άλλο από το τέλος της σύμβασης παροχής ενέργειας προς την Αλουμίνιο της Ελλάδος, δηλαδή την βιομηχανική ενεργοβόρο μονάδα, που ανήκει στον όμιλο Μυτιληναίου και αγόραζε ρεύμα όχι από τον όμιλο Μυτιληναίου (δηλαδή την Protergia) αλλά από τη ΔΕΗ. Η τελευταία ήθελε εδώ και καιρό να απαλλαγεί λόγω του ότι δεν ήταν και ιδιαίτερα συμφέροντες οι όροι.

Ετσι, μετά τη λήξη της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με τη ΔΕΗ, η Μυτιληναίος προμηθεύει από τον Ιανουάριο του 2024 απευθείας τη μονάδα του Αλουμινίου της Ελλάδος. Αποτέλεσμα είναι να αυξηθεί το μερίδιο αγοράς του ομίλου στο 35,6% τον Ιανουάριο του 2024 από 15,4% τον Δεκέμβριο του 2023  (συμπεριλαμβανομένου της Watt and Volt, η οποία και ενσωματώθηκε στη θυγατρική Protergia). Ακολούθησε στη δεύτερη θέση η ΔΕΗ με μερίδιο αγοράς 31,7% (από 51,1% τον Δεκέμβριο)  και η ΗΡΩΝ (του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα) στην τρίτη θέση με μερίδιο 20,4% σχεδόν σταθερό σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023.

Στη μέση τάση (βιομηχανίες, νοσοκομεία, εμπορικά κέντρα και μεγάλες κατοικημένες περιοχές), το μερίδιο της ΔΕΗ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, υποχώρησε από 36% σε 34,7%, ενώ ανοδικά κινήθηκαν τα μερίδια των ΗΡΩΝ και Μυτιληναίος από 16,8% και 16,0% σε 17,4% και 17,1%, αντίστοιχα.

Στη χαμηλή τάση (νοικοκυριά και τα δίκτυα διανομής σε αστικές περιοχές) η ΔΕΗ κυριαρχεί με ποσοστό 62,8%, στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Μυτιληναίος με 9,1% και ακολουθούν οι ΗΡΩΝ (6,5%), NRG (5,3%) και Elpedison (4,9%).

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu