Ο χρόνιος πληθωρισμός διαβρώνει την αγοραστική δύναμη των Τούρκων, ωθώντας την κυβέρνηση να αυξήσει τους μισθούς για να διατηρήσει τη λαϊκή υποστήριξη
Την πίεση από το κόστος διαβίωσης πριν από τις δημοτικές εκλογές επιδιώκει να μειώσει ο Ταγίπ Ερντογάν, υποσχόμενος αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 49% το νέο έτος την ίδια ώρα που ο πληθωρισμός αναμένεται να ξεπεράσει το 70% στην Τουρκία τους επόμενους μήνες.
Ο μηνιαίος καθαρός κατώτατος μισθός θα οριστεί στις 17.002 λίρες (578 δολάρια), δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Βεντάτ Ισιχάν σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα. Αυτό συγκρίνεται με μια αύξηση άνω του 100% φέτος, η οποία έγινε σε δύο προσαρμογές που συνέβαλαν στην ταχύτερη αύξηση των τιμών και ανέβασαν το κόστος εργασίας. «Εκπληρώσαμε την υπόσχεσή μας να μην επιτρέψουμε στους εργαζομένους μας να συνθλιβούν από τον πληθωρισμό», είπε ο υπουργός.
Η απόφαση βρέθηκε στο επίκεντρο των οίκων αξιολόγησης και των επενδυτών που αναζητούσαν στοιχεία για την πορεία των τουρκικών οικονομικών πολιτικών μετά την απομάκρυνση από τα αντισυμβατικά μέτρα μετά τις εκλογές του Μαΐου και εν όψει των δημοτικών εκλογών το Μάρτιο. Πάνω από το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού της χώρας λαμβάνει τον κατώτατο μισθό, ο οποίος αποτελεί επίσης σημείο αναφοράς για ευρύτερες μισθολογικές συμφωνίες στην οικονομία.
Η αύξηση που ανακοίνωσε ο υπουργός είναι κοντά σε ένα επίπεδο που κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες της Wall Street έχουν προειδοποιήσει ότι θα περιπλέξει τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να περιορίσει τον πληθωρισμό.
Η Goldman Sachs Group και η Morgan Stanley πρότειναν ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αυστηροποιήσει περαιτέρω την πολιτική εάν η προσαρμογή του κατώτατου μισθού είναι υψηλότερη από 40%-50%.
Η πρόκληση τώρα είναι πώς να κατευνάσει έναν πληθυσμό που υφίσταται κρίση κόστους διαβίωσης, αλλά χωρίς να παρεμποδιστεί η προσπάθεια μείωσης του πληθωρισμού σχεδόν στο μισό μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Σε μια αλλαγή από τα προηγούμενα χρόνια που έγιναν δύο αναπροσαρμογές στους μισθούς, η κυβέρνηση σχεδιάζει μόνο μία αύξηση για το 2024.
Ο χρόνιος πληθωρισμός που πέρυσι αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάρκεια 25 ετών διαβρώνει την αγοραστική δύναμη των Τούρκων, ωθώντας την κυβέρνηση να αυξήσει τους χαμηλότερους μισθούς για να διατηρήσει τη λαϊκή υποστήριξη.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επί μακρόν θιασώτης του φθηνού χρήματος, έχει ανανεώσει την οικονομική ηγετική ομάδα μετά την επανεκλογή του τον Μάιο. Έκτοτε, η προσοχή του στράφηκε στην χαλάρωση της εγχώριας ζήτησης, με την κεντρική τράπεζα να αυξάνει απότομα τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.
Η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι η αύξηση των τιμών θα κλείσει φέτος το έτος στο 65%, προτού κορυφωθεί πάνω από το 70% τον Μάιο και στη συνέχεια ολοκληρώσει το 2024 στο 36%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΔΥΠΑ: Ρεκόρ συμμετοχών στα εργαστήρια – Πάνω από 20.000 ωφελούμενοι το 2025
- Θεοδωρικάκος: Ο νέος αναπτυξιακός προβλέπει 1 δισ. ευρώ για τη στήριξη παραγωγικών επενδύσεων
- Εξαγορά Warner Bros από Netflix: Είναι μακρύς ο δρόμος μέχρι την ολοκλήρωση και κρύβει κινδύνους
- Mητσοτάκης από το Μαρκόπουλο: Τέλος τα επόμενα 2 χρόνια η προσωπική διαφορά στους συνταξιούχους
- Κυρανάκης για αποξήλωση τρόλεϊ: Έχουν υπερδιπλάσιο λειτουργικό κόστος από ένα ηλεκτρικό λεωφορείο
- ΥΠΕΝ: Σε δημόσια διαβούλευση δέσμη μέτρων για τα ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά
- FT: Πώς το Netflix έκλεψε την Warner Bros από τον Ντέιβιντ Έλισον
- Πτώση βράχων στη λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου, έκλεισε η δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








