Οικονομία

Τσεχία: Αποφεύγει την ύφεση το 4ο τρίμηνο

Υπάρχουν κίνδυνοι ότι η ανάκαμψη δεν θα είναι τόσο ισχυρή όσο αναμενόταν

Η τσεχική οικονομία απέφυγε την ύφεση στο τέλος του 2023, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δόθηκαν την Τρίτη, αφού οι δαπάνες των νοικοκυριών άρχισαν να παρέχουν και πάλι στήριξη, καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε.

Η τσεχική οικονομία επεκτάθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση το τέταρτο τρίμηνο, μετά από συρρίκνωση 0,6% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την πρόωρη εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Η Τσεχική Δημοκρατία, όπως και άλλες στην κεντρική Ευρώπη, επιδιώκει ανάκαμψη φέτος, την ώρα που ο διψήφιος πληθωρισμός έχει υποχωρήσει και η αύξηση των μισθών θα ξεπεράσει την αύξηση των τιμών για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια, ενισχύοντας την αγοραστική δύναμη.

Υπάρχουν όμως κίνδυνοι ότι η ανάκαμψη δεν θα είναι τόσο ισχυρή όσο αναμενόταν, ενώ οι κατασκευαστές βλέπουν ασθενέστερη ζήτηση από τον κύριο εμπορικό εταίρο, τη Γερμανία.

“Το αν η τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ θα δείξει την αρχή ενός αναπτυξιακού κύματος που θα ενισχυθεί είναι ακόμη αβέβαιο”, δήλωσε ο Πάβελ Σόμπισεκ, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit στην Πράγα.

“Από τη μία πλευρά, η εισοδηματική κατάσταση των νοικοκυριών αναμφίβολα βελτιώνεται χάρη στον συγκρατημένο πληθωρισμό… Από την άλλη πλευρά, ο εταιρικός τομέας συνεχίζει να αντιμετωπίζει αντίθετους ανέμους από την αδύναμη ζήτηση από τη Γερμανία”.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu