Πολιτική

Τσίπρας: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δε θα δεχτεί προαπαιτούμενα

Σφοδρή επίθεση στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή ομιλία του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η σημερινή πολιτική της συγκυβέρνησης παράγει μια «τραγωδία», ενώ έκανε λόγο και για «ανατριχιαστικό μέλλον που μας ετοιμάζουν».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην εργατική τάξη, η οποία «γνωρίζει μια πρωτοφανή επίθεση σε βάρος του βιοτικού της επιπέδου, στη μεσαία τάξη που «αφανίζεται υπό το βάρος μιας φορολογικής πολιτικής που έχει λάβει τον χαρακτήρα μιας κρατικής ληστείας», στα στρώματα διανόησης που «μαστίζονται από την ανεργία», στη νεολαία που «έχει γίνει σάκος του μποξ». Αυτή την τραγωδία κάποιοι την διαφημίζουν, σημείωσε και έκανε λόγο για «πλεόνασμα δυστυχίας και οργής».

«Ο κατήφορος αυτός καταλήγει από κάθε άποψη στον Μεσαίωνα. Ο κ. Σαμαράς διεκδικεί να κατοχυρώσει στο διηνεκές την τελευταία θέση για τη χώρα», συμπλήρωσε. Αναφέρθηκε επίσης και στις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για τις 19 απαιτήσεις της τρόικας, οι οποίες «συμπληρώνουν το μακάβριο σκηνικό. Δεν έχουν σκοπό να αφήσουν τίποτα όρθιο. Προφανής σκοπός να δέσουν τα χέρια της επόμενης κυβέρνησης».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποχωρήσεις στα εγχώρια κέντρα και τη γερμανική ηγεσία, «τις οποίες ονομάζουν διαπραγμάτευση».

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχτεί ούτε προαπαιτούμενα ούτε απαιτούμενα που επιχειρείται να επιβληθούν ως τετελεσμένα», τόνισε, για να προσθέσει ότι «η συνέχεια του κράτους δεν σημαίνει για μας συνέχεια της υποταγής και της καταστροφής, γιατί έχει και ο ελληνικός λαός τα δικά του προαπαιτούμενα από μας». Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ακόμη την εντατικοποίηση των προσπαθειών του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να είναι έτοιμος για την εκλογική αναμέτρηση, καθώς «ο ορίζοντας της σημερινής κυβέρνησης δεν ξεπερνά την προεδρική εκλογή του Φεβρουαρίου».

Προβάλλοντας ιδιαίτερα τη θέση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «με τη σταθερή του πορεία, την όσμωσή του με το λαϊκό κίνημα, τις αναλύσεις και τις ιδέες του έχει καταστεί η μοναδική εγγύηση δημοκρατικής ομαλότητας και αλλαγής», ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του είναι «η πολιτική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί ότι η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της και θα διαπραγματευθεί με αποφασιστικότητα».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη εκλογικής η αξιωματική αντιπολίτευση να εργαστεί το επόμενο διάστημα για να επιταχύνει τις εξελίξεις, να έρθει σε πιο στενή επαφή με τον λαό, να εξηγήσει το πρόγραμμά του και να δώσει το τελικό, αποφασιστικό χτύπημα στον φόβο και την αβεβαιότητα. Τόνισε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πατήσει γερά στο θέμα των συμμαχιών, «χωρίς επιπολαιότητες και χωρίς φοβίες» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Εξωτερική Πολιτική

Επιβεβαιώνοντας τη διεύρυνση του ενδιαφέροντος του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική, ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε, αν είναι δυνατό, σε μια στιγμή που οι γεωπολιτικές ισορροπίες αλλάζουν, που η Άγκυρα προκαλεί με κινήσεις του «Μπαρμπαρός», που συμμαχίες και μέτωπα επανακαθορίζονται, να αποφασίσει για εμάς, χωρίς εμάς, μια κυβέρνηση φθαρμένη όσο δεν παίρνει, εξαρτημένη όσο δεν παίρνει, ανασφαλής όσο δεν παίρνει.

Καταδίκασε τις τουρκικής ενέργειες και ζήτησε από την κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε διπλωματική δραστηριότητα, ώστε η Τουρκία να προβεί σε ουσιαστική κίνηση που θα αποκλιμακώνει την ένταση, προκειμένου να αρχίσουν πάλι οι διαπραγματεύσεις.

Για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι είναι ένα καίριο εργαλείο για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, ωστόσο σημείωσε την ανάγκη, ο θεσμός αυτός να συνεισφέρει στην αποκλιμάκωση της έντασης και να μην ενταχθεί σε μια επικοινωνιακή λογική επικάλυψης της έντασης με σωρεία ανούσιων διακηρύξεων.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu