Οικονομία

ΤτΕ: Περιορισμένοι οι συστημικοί κίνδυνοι το γ’ τρίμηνο του 2026

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή στην Google
Financialreport.gr

Ουδέτερο παραμένει το περιβάλλον κινδύνου σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ η διαφορά πιστώσεων προς ΑΕΠ διαμορφώθηκε στις -18,1 ποσοστιαίες μονάδες

Περιορισμένοι εξακολουθούν να είναι οι κυκλικοί συστημικοί κίνδυνοι στην ελληνική οικονομία κατά το γ’ τρίμηνο του 2026, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία διατηρεί αμετάβλητο στο 0,5% το ποσοστό του αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας.

Το ποσοστό αυτό θα συνεχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Οκτωβρίου 2026, καθώς η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι το περιβάλλον κινδύνου παραμένει ουδέτερο.

Βασικό στοιχείο της αξιολόγησης αποτελεί η τυποποιημένη διαφορά των πιστώσεων προς το ΑΕΠ, η οποία παραμένει αρνητική από το γ΄ τρίμηνο του 2012.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το δ΄ τρίμηνο του 2025 διαμορφώθηκε στις -18,1 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που διατηρεί τον λεγόμενο «οδηγό αποθέματος ασφαλείας» στο μηδέν.

Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδος αξιολόγησε πρόσθετους δείκτες που αφορούν τις πιστωτικές εξελίξεις, τη δανειακή επιβάρυνση του ιδιωτικού τομέα, την αγορά κατοικίας και επαγγελματικών ακινήτων, τις εξωτερικές ανισορροπίες, τον τραπεζικό τομέα και τις αγορές κεφαλαίων.

Η ανάλυση εντοπίζει πρώιμες ενδείξεις συσσώρευσης κινδύνων σε επιμέρους τομείς, όπως η χρηματοδότηση των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, οι τιμές των οικιστικών ακινήτων και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, χωρίς όμως να καταγράφεται υπέρμετρη πιστωτική επέκταση.

Η ΤτΕ επισημαίνει ότι το θετικό αντικυκλικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας λειτουργεί ως εργαλείο μακροπροληπτικής πολιτικής, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος και περιορίζοντας τη συσσώρευση κινδύνων κατά τη διάρκεια του οικονομικού κύκλου.

Υπενθυμίζεται ότι για την περίοδο 1 Οκτωβρίου 2025 – 30 Σεπτεμβρίου 2026 το σχετικό ποσοστό που τηρούν τα πιστωτικά ιδρύματα ανέρχεται σε 0,25%, ενώ από την 1η Οκτωβρίου 2026 αυξάνεται στο 0,5%, όπως έχει ήδη αποφασιστεί.

Προσθήκη του financialreport.gr ως
προτεινόμενη πηγή στην Google
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu