Με τη συμβολή της προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η συμμετοχή των γυναικών έχει αυξηθεί στο 28% από 11% και ο επόμενος στόχος που βάζει η πρόεδρος είναι να αυξηθεί στο 33%
Δύο γυναίκες με σπουδαίο θεσμικό ρόλο μίλησαν για την ισοτιμία των φύλων στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων στα Χρηματιστήρια εταιρειών.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου και η αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΒ, Ράνια Αικατερινάρη συμμετείχαν σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΕΒ με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με θέμα «Εταιρική Διακυβέρνηση, Βιωσιμότητα & Ποικιλομορφία: Προχωράμε μπροστά».
Η κυρία Λαζαράκου αναφέρθηκε στον νόμο της εταιρικής διακυβέρνησης που ψηφίστηκε το 2020 και στον οποίο με πρόταση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς πέρασε η ρύθμιση σύμφωνα με την οποία το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στο Δ.Σ των εισηγμένων επιχειρήσεων καθορίστηκε στο 25%. Πριν την ρύθμιση, όπως είπε η κ. Λαζαράκου, η συμμετοχή των γυναικών ήταν μόλις 11% δηλαδή μία γυναίκα στα δέκα μέλη ενώ το 2024 έφτασε στο 28%, λίγο πάνω από τον αρχικό στόχο.
Η κυρία Λαζαράκου δήλωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να πάμε στο επόμενο ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στο Διοικητικά Συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών στο 33%, από 25% που είναι σήμερα, στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης κοινοτικής οδηγίας».
Η κυρία Ράνια Αικατερινάρη τόνισε ότι η αύξηση του ποσοστού της συμμετοχής των γυναικών στο 25%, έδωσε τη δυνατότητα στις γυναίκες να εισέλθουν στα Διοικητικά Συμβούλια των εισηγμένων και στις εταιρείες να αναζητήσουν περισσότερα ικανά στελέχη γυναίκες και αυτό δημιούργησε μία νέα δυναμική και αλλάξει τη νοοτροπία και κουλτούρα στη διοίκηση των επιχειρήσεων. Πρόσθεσε ότι και οι ίδιες οι εταιρείες θα πρέπει να δημιουργούν ένα περιβάλλον ίσων ευκαιριών, ενώ τόνισε ότι είμαστε στη χώρα μας ακόμη πίσω γιατί όταν μιλάμε για πρόεδρο Δ.Σ μόλις το 10% είναι γυναίκες, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η λέξη πρόεδρος δεν ταιριάζει σε γυναίκα ακόμη».
Σε άλλο πάνελ συζητήθηκε το θέμα της σημασίας της ισότητας των φύλων για την κοινωνία, με τη συμμετοχή της υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κυρίας Κατερίνας Παπακώστα, της κυρίας Μαρίας Συρεγγέλα γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και της κυρίας Σοφίας Κουνενάκη- Εφραίμογλου ‘Α Αντιπροέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με συντονιστές τους δημοσιογράφους Α. Γριμάνη και Γ. Παπαγεωργίου.
Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις πολιτικές που υιοθετήθηκαν στην Ελλάδα για την Ισότητα των δύο φύλων, ενώ οι κυρίες Παπακώστα και Συρεγγέλα ήταν από τους πρωτεργάτες της πρότασης για αύξηση των ποσοστών των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Καφούνης: Κι όμως το 2024 ήταν μια κακή χρονιά για το εμπόριο – Σκέψη για μετακίνηση των εκπτώσεων
- Αεροπλάνο της Delta αναποδογύρισε κατά την προσγείωση στο Τορόντο
- Σολτς: Χρειάζονται νέες πηγές χρηματοδότησης για να συνεχιστεί η βοήθεια στην Ουκρανία
- Ideal: Πρόσκληση σε συνέλευση των ομολογιούχων στις 28 Φεβρουαρίου
- Ευρωβαρόμετρο για social media: Πηγή ενημέρωσης για το 48% των νέων στην Ελλάδα
- Ευρωπαϊκές αγορές: Ρεκόρ για τον Stoxx, άλμα 16% για την Saab
- Έλον Μασκ: Την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου η αυλαία για το chatbot Grok 3
- Γιοργκ Κούκις (Γερμανός ΥΠΟΙΚ): Οι αμυντικές δαπάνες αλλάζουν μόνο προσωρινά τους δημοσιονομικούς κανόνες
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις