Πολιτική

Βενιζέλος: Εφικτή η συμφωνία πριν από τις 15 Δεκεμβρίου

Τεχνική συμφωνία με την τρόικα πριν από τις 15 Δεκεμβρίου «βλέπει» ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος -μιλώντας στη συνεδρίαση της Γραμματείας της Δημοκρατικής Παράταξης- διαβεβάιωσε ότι σε αυτήν δεν θα περιλαμβάνονται νέα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας.

«Είμαστε εν αναμονή της επιστροφής της τρόικας, πιστεύω θα επιστρέψει, αυτό είναι το μήνυμα και του χτεσινού Euro Working Group και έχουμε τη δυνατότητα, πράγματι, πριν τα Χριστούγεννα, για την ακρίβεια πριν την προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη της 15ης Δεκεμβρίου να έχουμε μια τεχνική συμφωνία των επιτελείων», τόνισε.

Ανέφερε ακόμη ότι «θα απαιτηθεί μετά ένας νόμος για τις λεγόμενες προαπαιτούμενες ενέργειες και η επιβεβαίωση του νόμου αυτού από τους εταίρους μας για να φτάσουμε στην εκταμίευση». «Και στο μεταξύ», συνέχισε, «θα έχει υποβληθεί και, είμαι βέβαιος, θα έχει εγκριθεί η ελληνική πρόταση να αλλάξουμε καθεστώς, να πάμε στην προληπτική γραμμή στήριξης και από την Ε.Ε. και από το ΔΝΤ, γιατί το κριτήριό μας είναι τα επιτόκια δανεισμού».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη και μακρά, γιατί είναι αφενός τεχνική και αφετέρου πολιτική και γίνεται σε δύο επίπεδα με την Ε.Ε. αλλά και με το ΔΝΤ. Επεσήμανε ακόμη ότι υπάρχει και ένα τρίτο επίπεδο, καθώς «είναι και μια διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ, σκληρή διαπραγμάτευση, γιατί το ΔΝΤ θέλει να μείνει στην Ευρωζώνη».

Εξάλλου, διαβεβαίωσε δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας. «Το έχουμε πει και το ξαναλέμε. Δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας. Δεν θα υπάρξει μείωση μισθών και συντάξεων, δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι που να αφορούν τον πολίτη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ακόμη πως η πολιτική αβεβαιότητα δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση και δίνει επιχειρήματα στους δανειστές, ενώ χαρακτήρισε αντιφατική τη στάση της αντιπολίτευσης, η οποία «υποστηρίζει ότι θέλει να βγει από το μνημόνιο και την τρόικα, αλλά δεν θέλει αυτό να το κάνει η κυβέρνηση».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην «πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση», που παρατάθηκε «υπέρμετρα», για να τονίσει ότι η παράταση αυτή αδικεί τη χώρα.

Οι δανειστές θα έπρεπε να είχαν αντιληφθεί ότι πέρασαν πέντε χρόνια και ότι η χώρα έχει τρεις σημαντικές επιτυχίες, υπογράμμισε επικαλούμενος τον θετικό ρυθμό ανάπτυξης, το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και το «ισχυρό τραπεζικό σύστημα που πέρασε με επιτυχία τα stress tests».

Η διαπραγμάτευση, συνέχισε ο κ. Βενιζέλος, είναι διπλή. Αφορά στην ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος και ταυτόχρονα στο νέο πλαίσιο, το οποίο, όπως είπε, θα είναι διαφορετικό, αξιοπρεπές και ισότιμο.

Είπε ακόμη πως είναι λάθος να προσπαθεί να πείσει κάποιος τις αγορές και το ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και είναι επικίνδυνο να λέγεται κάτι τέτοιο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι η στάση της σε σχέση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παράγει αβεβαιότητα, η οποία λειτουργεί αρνητικά για την οικονομία, τη διαπραγμάτευση, τη χώρα και τους πολίτες. Είπε ότι πιστεύει πως «θα περάσουμε αυτό το εμπόδιο και θα εκλεγεί ΠτΔ», προσθέτοντας ότι «δεν έχω κανένα στοιχείο, έχω μια ελπίδα ότι οι βουλευτές θα συμπεριφερθούν με υπευθυνότητα».

Συνεχίζοντας, είπε ότι «αυτό που είναι αδιανόητο είναι μετά την εκλογή του ΠτΔ, ο δικός μας χώρος να γίνει πηγή αβεβαιότητας και αστάθειας για τη χώρα», για να προσθέσει ότι «αυτό δεν το αντέχει και δεν το ανέχεται ούτε η χώρα ούτε η παράταξη και δεν θα το αφήσω να γίνει».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu