Ο κρατικός δανεισμός βρέθηκε στα 13,7 δισ. βρετανικές λίρες με αύξηση 3,3 δισ. από τον προηγούμενο Αύγουστο
Στα υψηλότερα επίπεδα από την δεκαετία του ’60, ήτοι το 100% του ΑΕΠ της χώρας ανήλθε το βρετανικό χρέος τον Αύγουστο, επιβαρύνοντας το έργο της της υπουργού Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς, που ετοιμάζεται να καταθέσει τον προϋπολογισμό του έτους τον επόμενο μήνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS), το χρέος της κυβέρνησης αυξήθηκε κατά 4,3 ποσοστιαίες μονάδες τον Αύγουστο σε ετήσια βάση και έφτασε σε μέγεθος την ετήσια αξία όλων όσων παράγονται στην βρετανική οικονομία.
Ο κρατικός δανεισμός βρέθηκε στα 13,7 δισ. βρετανικές λίρες με αύξηση 3,3 δισ. από τον προηγούμενο Αύγουστο, στο τρίτο μεγαλύτερο έλλειμμα Αυγούστου από όταν ξεκίνησαν να τηρούνται μηνιαία αρχεία τον Ιανουάριο του 1993.
Ο Ντάρεν Τζόουνς, επικεφαλής γραμματέας στο υπουργείο Οικονομικών, δήλωσε ότι τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση που άφησαν πίσω οι Συντηρητικοί, που θα αναγκάσει την νέα κυβέρνηση των Εργατικών να λάβει «δύσκολες αποφάσεις» για την ανοικοδόμηση της οικονομίας.
«Όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση, κληρονομήσαμε μία οικονομία που δεν ήταν βιώσιμη για τους εργαζόμενους. Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν τον υψηλότερο δανεισμό που έχει καταγραφεί Αύγουστο, εκτός της πανδημίας. Το χρέος βρίσκεται στο 100% του ΑΕΠ, στα υψηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του ’60», ανέφερε.
Τα δεδομένα έρχονται εν μέσω πιέσεων προς την κυβέρνηση να περιορίσει τις αυξήσεις φόρων και τις περικοπές δαπανών για τον προϋπολογισμό της 30ης Οκτωβρίου, αφότου ο Κιρ Στάρμερ προανήγγειλε «επίπονες» αποφάσεις για να καλύψει την «τρύπα» των 22 δισ. βρετανικών λιρών στα οικονομικά της χώρας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Βραζιλία: Η Saint Dominique δίνει 350 εκατ. ευρώ για το 80% της Σάντος
- Στάρμερ: Η Βρετανία στέλνει επιπλέον 4 αεροσκάφη Typhoon στο Κατάρ και ελικόπτερα στην Κύπρο
- Wall Street: Πτωτικά κινούνται Dow Jones και S&P 500, αντιστέκεται ο Nasdaq
- ΗΠΑ: Εμπορικό Δικαστήριο διατάζει αποζημίωση πάνω από 130 δισ. δολάρια σε εισαγωγείς λόγω παράνομων δασμών Τραμπ
- Το Ισραήλ περνά στη δεύτερη φάση του πολέμου: Στόχος οι υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις του Ιράν
- Ντουμπάι: Προσπαθεί να σώσει τη φήμη του ως καταφύγιο για τους πλούσιους εν μέσω πολέμου ΗΠΑ – Ιράν
- ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΞΙΩΝ 06 – 03 – 2026
- «Καθησυχάζει» ο Τσάφος για τις τιμές καυσίμων: Δεν υπάρχει κίνδυνος για επάρκεια των προϊόντων
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








