Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ
Στη μείωση η οποία καταγράφηκε στις τιμές των τροφίμων τον Δεκέμβριο του 2024, αναφέρεται με ενημερωτικό του σημείωμα το υπουργείο Ανάπτυξης. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για το Δεκέμβριο 2024, ο ετήσιος πληθωρισμός, σε σχέση με το Δεκέμβριο 2023, στην κατηγορία «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» ανήλθε σε -0,3% ενώ στην κατηγορία «Διατροφή» ανήλθε σε -0,5%, υποδηλώνοντας μειώσεις τιμών σε μία σειρά βασικών προϊόντων διατροφής.
Επισημαίνεται ότι, εντός του 2024, έχουν πραγματοποιηθεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου εκατοντάδες έλεγχοι για την αντιμετώπιση φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας σε ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις, με επιβολή υψηλών προστίμων, που έχουν οδηγήσει σε ουσιαστική συμμόρφωση της αγοράς και σε συγκράτηση των ανατιμήσεων που οφείλονται στην παγκόσμια πληθωριστική κρίση.
Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, παρατηρούνται σημαντικές μειώσεις και στην κατηγορία «Είδη καθαρισμού και συντήρησης» (-7,9%). Υπογραμμίζεται ότι ειδικά για την κατηγορία των καθαριστικών προϊόντων, το 2024, η Κυβέρνηση έλαβε μέτρα περιορισμού των πρακτικών εκπτώσεων, πιστώσεων και λοιπών παροχών μεταξύ προμηθευτών και supermarket, προκειμένου να περάσουν οι εκπτώσεις απευθείας στο ράφι υπέρ των καταναλωτών.
Ενδεικτικά, σημαντικές μειώσεις έχουμε στις ακόλουθες κατηγορίες βασικών προϊόντων:
- Αλεύρι και άλλα δημητριακά (-5,5%)
- Ζυμαρικά (-4,8%)
- Πουλερικά (-3,7%)
- Κατεψυγμένα ψάρια (-1,3%)
- Κατεψυγμένα θαλασσινά (-10,1%)
- Γάλα νωπό πλήρες (-6,2%)
- Γάλα νωπό light (-5,2%)
- Γάλα εβαπορέ (-4,5%)
- Γιαούρτι (-2,9%)
- Τυριά (-3,9%)
- Φρούτα νωπά (-3,5%)
- Ζάχαρη (-23,7%)
- Παιδικές τροφές (-4,3%)
- Λοιπά τρόφιμα (-4.0%)
- Καθαριστικά προϊόντα (-7,9%)
- Είδη προσωπικής υγιεινής (-3,3%)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Γερμανία: Ο Μάρκους Ζέντερ επανεξελέγη στην ηγεσία του CSU
- Η λίστα με τα αιτήματα των αγροτών
- Ουκρανία: Χωρίς ρεύμα έπειτα από ρωσική επίθεση χιλιάδες άνθρωποι
- Επίδομα Θέρμανσης: Εως τις 23 Δεκεμβρίου η πρώτη δόση
- Ουάσινγκτον: Καταστροφικές πλημμύρες – Ολόκληρες περιοχές κάτω από το νερό
- Πιερρακάκης: Οι αποφάσεις του Eurogroup να έχουν άμεσο αποτύπωμα στη ζωή των πολιτών
- ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο “χάρτης” των πληρωμών έως τις 19 Δεκεμβρίου
- Peter Greene: Νεκρός στο διαμέρισμά του ο κακός της “Μάσκας” και του “Pulp Fiction”
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις









