Σε ετήσια βάση η κατασκευαστική δραστηριότητα υποχώρησε κατά 2% στην Ευρωζώνη και 1,8% στην ΕΕ - Ισχυρές πιέσεις στην οικοδομή
Σταθερή παρέμεινε η παραγωγή στον κατασκευαστικό κλάδο της Ευρωζώνης τον Ιούλιο του 2026, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσε οριακή υποχώρηση κατά 0,3% σε σύγκριση με τον Ιούνιο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat.
Η εικόνα συνιστά πάντως βελτίωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Τον Ιούνιο, η παραγωγή στις κατασκευές είχε μειωθεί κατά 1,5% στην Ευρωζώνη και κατά 1,3% στο σύνολο της ΕΕ.
Σε ετήσια βάση, ωστόσο, οι πιέσεις παραμένουν εμφανείς. Τον Ιούλιο του 2026, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2025, η παραγωγή στις κατασκευές μειώθηκε κατά 2% στην Ευρωζώνη και κατά 1,8% στην ΕΕ.

Πιέσεις στην οικοδομή
Οι επιμέρους κλάδοι παρουσιάζουν διαφορετική εικόνα. Στην Ευρωζώνη, σε μηνιαία βάση, η παραγωγή στην κατασκευή κτιρίων παρέμεινε αμετάβλητη, ενώ τα έργα πολιτικού μηχανικού κατέγραψαν άνοδο 0,6%. Αντίθετα, οι εξειδικευμένες κατασκευαστικές δραστηριότητες υποχώρησαν κατά 0,1%.
Στην ΕΕ η εικόνα ήταν συνολικά ασθενέστερη, καθώς η κατασκευή κτιρίων μειώθηκε κατά 0,4%, τα έργα πολιτικού μηχανικού κατά 0,9% και οι εξειδικευμένες κατασκευαστικές δραστηριότητες κατά 0,2%.
Ακόμη πιο έντονη είναι η κάμψη στην οικοδομή όταν η σύγκριση γίνεται σε ετήσια βάση. Η παραγωγή στην κατασκευή κτιρίων μειώθηκε τον Ιούλιο κατά 6,4% στην Ευρωζώνη και κατά 5,6% στην ΕΕ.
Στην Ευρωζώνη, τα έργα πολιτικού μηχανικού κινήθηκαν αντίθετα, εμφανίζοντας αύξηση 0,6%, ενώ οι εξειδικευμένες κατασκευαστικές δραστηριότητες μειώθηκαν κατά 1,6%. Στην ΕΕ οι αντίστοιχες μεταβολές ήταν -0,4% και -1,5%.

Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των χωρών
Σημαντικές διαφοροποιήσεις καταγράφονται και σε επίπεδο κρατών-μελών. Μεταξύ των χωρών για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία, τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση παρουσίασε η Ουγγαρία με -4,7%, ενώ ακολούθησαν η Πολωνία και η Σουηδία με -3,8% και η Αυστρία με -2,2%.
Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση κατέγραψε το Βέλγιο με 2,8%, ακολουθούμενο από την Τσεχία με 2,1% και τη Σλοβακία με 1,9%.
Σε ετήσια βάση, η μεγαλύτερη συρρίκνωση σημειώθηκε στην Ουγγαρία, όπου η παραγωγή στις κατασκευές μειώθηκε κατά 12,2%. Ακολούθησαν η Ισπανία με πτώση 9,7% και η Γαλλία με 5%.
Αντίθετη ήταν η πορεία στη Φινλανδία, η οποία εμφάνισε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση, κατά 12,8%, ενώ ισχυρή άνοδο κατέγραψαν επίσης η Σλοβενία με 11,6% και η Βουλγαρία με 4,8%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΦΟΥΝΤΛΙΝΚ Α.Ε.Β.Ε. ΤΡΟΦ., ΑΝΤΙΠΡΟΣ/ΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΩΝ - ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
- ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ ΠΡΟΦΙΛ Α.Ε. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ – ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
- Ευρωπαϊκές αγορές: Κέρδη με ώθηση από την πτώση του πετρελαίου – «Βουτιά» 26% για την Alstom
- Σερβία: Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης της Alta Banka για υπόθεση υπεξαίρεσης 430 εκατ. δολαρίων
- Alphabet: Επιστρέφει στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων για 6 δισ. ευρώ εν μέσω πιέσεων στην τεχνολογία λόγω AI
- Στο Ανώτατο Δικαστήριο ο Τραμπ για τις εκλογές στην Καλιφόρνια – Στο στόχαστρο 20.000 ψηφοδέλτια
- Στον αέρα οι διαγωνισμοί για τα πωλητήρια σε Ακρόπολη, Κνωσό και Ολυμπία – Παρέμβαση της Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων
- CENERGY HOLDINGS S.A. - Ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








