Αγορές

Υψηλότερα οι τιμές των ευρωπαϊκών μετοχών παρά τις επιφυλάξεις

Καταλυτικός ο ρόλος του CEO του Euronext στο Παρίσι, ο οποίος έσπευσε να καλμάρει τα νεύρα των επενδυτών με αφορμή τις γαλλικές εκλογές

Παρά το επιφυλακτικό ξεκίνημα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, οι τιμές των μετοχών έκλεισαν με κέρδη καθώς οι επενδυτές έλαβαν τόνωση από τα όσα συνέβησαν στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα και αντιμετώπισαν με περισσότερη ψυχραιμία τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,73% στις 518,87 μονάδες με όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια και τους περισσότερους κλάδους να αντιδρούν θετικά στην πτώση της προηγούμενης εβδομάδας, όταν οι επενδυτές άρχισαν να πουλούν ευρωπαϊκές μετοχές λόγω των πρόωρων εκλογών στη Γαλλία.

Οι τράπεζες σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο 1,9% ενώ οι μετοχές τεχνολογίας υποχώρησαν 0,7%.

Ο CAC στο χρηματιστήριο του Παρισιού που την προηγούμενη εβδομάδα δέχτηκε σημαντικές πιέσεις αντέδρασε ανοδικά και έκλεισε με κέρδη 1,03% στις 7.706,89 μονάδες. Φαίνεται ότι ο ρόλος «πυροσβέστη», που ανέλαβε ο διευθύνων σύμβουλος του  χρηματιστηρίου Euronext στο Παρίσι, Stéphane Boujnah, έπιασε τόπο.  Ο Stéphane Boujnah, δήλωσε στους Financial Times ότι τα σχέδια τόσο του κόμματος Rassemblement National (RN) της Μαρίν Λεπέν — το οποίο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα κερδίσει τον πρώτο γύρο την επόμενη εβδομάδα — όσο και του αριστερού Nouveau Front Populaire (NFP) αποτελούν «ανησυχία για το μέλλον της γαλλικής οικονομίας», αλλά όπως είπε ο ίδιος «προτείνω σε όλους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να περιμένουν μέχρι τις 7 Ιουλίου ή τις 8 Ιουλίου για να αναλύσουν τα αποτελέσματα».

Πρόσθεσε ότι «δεν μπορώ να φανταστώ ότι σε περίπτωση που μία από αυτές τις δύο δυνάμεις αναλάβει την διακυβέρνηση θα μπορέσει να εφαρμόσει όλα όσα υπόσχονται λόγω αντίρροπων δυνάμεων ανάμεσα στους οίκους αξιολόγησης και τα συνδικάτα, της πίεσης από την ΕΕ αλλά και υπό την εξουσία του προέδρου, η οποία θα πιέσει για να μετριάσει τον αντίκτυπο οποιουδήποτε ασυνήθιστου γεγονότος».

Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,89% και μετά τη δημοσίευση έρευνας από το ινστιτούτο Ifo,  που διαπίστωσε ότι το επιχειρηματικό κλίμα της χώρας είχε «επιδεινωθεί» τον Ιούνιο.  Ο γερμανικός κατασκευαστικός γίγαντας Hochtief ήταν μεταξύ των μετοχών με τις υψηλότερες αποδόσεις του δείκτη Stoxx καθώς έκλεισε με άνοδο σχεδόν 10%, μετά την αναβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή σε «αγορά» από τους αναλυτές της Jefferies.

Οι αμερικανικές μετοχές που έφθασαν την προηγούμενη εβδομάδα προσέγγισαν τις ιστορικά υψηλές τιμές, ξεκίνησαν με μεικτές τάσεις με τον Dow Jones να σημειώνει κέρδη 0,68% αλλά τον Nasdaq να υποχωρεί 0,67%.

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησαν τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές αναμένουν στοιχεία για τον πληθωρισμό από την Αυστραλία και την Ιαπωνία αργότερα αυτή την εβδομάδα.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu